ABD, Zevahiri’nin Afganistan’da Düzenlenen Operasyonda Öldürüldüğünü Duyurdu
02 Ağustos 2022

ABD, Zevahiri’nin Afganistan’da Düzenlenen Operasyonda Öldürüldüğünü Duyurdu

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

20 yıl boyunca Afganistan’ı işgal altında tuttuğu yıllarda yüzbinlerce Müslümanı vahşice katleden, Taliban’a mağlub olup, ülkeden ayrıldıktan yaklaşık bir yıl sonra sömürgeci ABD, düzenlediği hava saldırısında El Kaide lideri Eymen ez Zevahiri’nin öldürüldüğünü duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Usame bin Ladin'in ölümünden sonra El Kaide'nin liderliğini üstlenen Eymen el Zewahiri'nin Afganistan'da düzenlenen drone saldırısı sonucu öldürüldüğünü duyurdu. Zevahiri, Afganistan’daki Rus işgalinde Sovyetler’e ve daha sonra ABD işgaline karşı savaşmış ve doktorluk mesleğini burada sürdürmüştü.

Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında Biden, "Artık adalet yerini buldu ve bu terörist lider artık yok. Ne kadar uzun sürerse sürsün, eğer tehdit oluşturuyorsanız, Amerika Birleşik Devletleri sizi bulacak ve ortadan kaldıracak" ifadeleriyle kendisine ezberletilmiş ABD’nin dünya çapında zayıflayan itibarını onarmak ve 2023’teki ara seçimlere yönelik propaganda kokan bir konuşma yaptı. ABD medyası, El Kaide liderinin öldürülmesinin, kamuoyu yoklamalarında görev onayı oldukça düşük bir seviyeye gerileyen Başkan Biden için bir zafer etkisi yaratacağı yorumunu yaptı.

ABD medyasına göre Amerikan istihbaratı, Zevahiri'nin izini, Taliban ülke yönetimini ele geçirdikten sonra bu yılın başlarında Kabil'de buldu.

Amerikalı yetkililere göre ABD ordusu, Zevahiri'nin öldürülmesi için Başkan Biden'dan bir hafta önce yetki istedi.

Operasyonda 'Hellfire' füzesinin kullanıldığı ve Zevahiri'nin balkonda bulunduğu sırada 'tam isabet' ile öldürüldüğü, evdeki diğer aile üyelerinin ise zarar görmediği açıklandı.

ABD, 2001’de Afganistan'ın Kandahar kentinde düzenlediği saldırıda Zevahiri’nin eşi, oğlu ve iki kızını öldürmüştü. ABD, bu tip vahşi saldırılarla Afganistan’da yüz binlerce sivil Müslümanı da katletmişti.

Taliban Saldırıyı Kınadı

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Afganistan'ın başkenti Kabil'de El-Kaide üst yöneticisi Eymen Zavahiri'nin öldürüldüğü ABD'nin İHA saldırısını kınadı.

Mücahid, saldırıyla ilgili kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada, pazar günü sabahı Kabil'in merkezinde bulunan Şerpur Mahallesi'nde bir eve düzenlenen saldırının ABD'ye ait İHA tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.

Söz konusu saldırıyı kınayan Mücahid, bunun uluslararası ilkelerin ve yabancı güçlerin Afganistan'dan ayrılması konusunda ABD ile Taliban arasında 2020'de varılan Doha anlaşmasının ihlali olduğunu kaydetti.

Mücahid, Zavahiri'nin ölümü hakkında yorumda bulunmadı.

New York Times'a konuşan bir Amerikalı uzmana göre saldırıda vurulan ev, Taliban yönetiminin üst düzey isimlerinden biri olan Sirajuddin Haqqani'nin bir yardımcısına ait.

Taliban’ın İmzaladığı Doha Anlaşması’ndaki İlgili Maddeler

Saldırı sonrası Taliban yetkilileri yaptıkları açıklamada Doha Anlaşması’nın ihlal edildiğini açıklamıştı. Anlaşmanın ilgili ikinci kısmında geçen ifadeler şöyle:

İKİNCİ BÖLÜM

Bu anlaşmanın ilanıyla birlikte, Amerika Birleşik Devletleri tarafından devlet olarak tanınmayan ve Taliban olarak bilinen Afganistan İslam Emirliği, El Kaide dahil herhangi bir grup ya da bireyin, Amerika Birleşik Devletleri'nin ve müttefiklerinin güvenliğini tehdit etmek için Afganistan topraklarını kullanmasını önlemek amacıyla müteakip adımları atacaktır:

1. Amerika Birleşik Devletleri tarafından devlet olarak tanınmayan ve Taliban olarak bilinen Afganistan İslam Emirliği, üyelerinin, diğer bireylerin veya El Kaide dahil hiçbir grubun Afganistan topraklarını kullanarak Amerika Birleşik Devletleri'nin ve müttefiklerinin güvenliğini tehdit etmesine izin vermeyecektir.

2. Amerika Birleşik Devletleri tarafından devlet olarak tanınmayan ve Taliban olarak bilinen Afganistan İslam Emirliği, Amerika Birleşik Devletleri'nin ve müttefiklerinin güvenliğini tehdit eden kişilerin Afganistan'da yeri olmadığı konusunda net bir mesaj verecek ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından devlet olarak tanınmayan ve Taliban olarak bilinen Afganistan İslam Emirliği üyelerine, Amerika Birleşik Devletleri'nin ve müttefiklerinin güvenliğini tehdit eden grup veya kişilerle işbirliği yapmamaları talimatını verecektir.

3. Amerika Birleşik Devletleri tarafından devlet olarak tanınmayan ve Taliban olarak bilinen Afganistan İslam Emirliği, Afganistan'da herhangi bir grubun veya bireyin Amerika Birleşik Devletleri ve müttefiklerinin güvenliğini tehdit etmesini engelleyecek ve onların üye toplanmasına, eğitmesine ve para toplanmasına izin vermeyecek ve bu anlaşmadaki taahhütler uyarınca onlara ev sahipliği yapmayacaktır.

Eymen ez Zevahiri kimdir?

19 Haziran 1951'de Mısır'ın başkenti Kahire'de doğan Eymen ez Zevahiri, Mısırlı seçkin bir aileden geliyor.

Zevahiri'nin babası tanınmış bir doktor, dedesi ise El Ezher Enstitüsü'nde müezzindi. Amcalarından biri ise Arap Birliği'nin ilk genel sekreteriydi.

Zevahiri, 1974'te Kahire Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu.

1981'de Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat'a düzenlenen suikastta adı geçti.

Mısır İslami Cihad örgütünün kurulmasında rolü olan Zevahiri, daha sonra bu örgütü bin Ladin'in örgütü ile birleştirerek etki alanını genişletti.

ABD işgaline karşı uzun yıllar Afganistan'da savaşan Zevahiri, ileriki yıllarda bin Ladin'in sağ kolu oldu.