ABD Savaşı Körüklüyor: Blınken, Ukrayna’da 2.8 Milyar Dolarlık Askeri Paketi Açıkladı
08 Eylül 2022

ABD Savaşı Körüklüyor: Blınken, Ukrayna’da 2.8 Milyar Dolarlık Askeri Paketi Açıkladı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, gizli Ukrayna ziyaretinde ABD’nin bölgeyi silahlandıracak 2.8 milyar dolarlık yeni askeri paketini açıkladı.

ABD’nin Rusya ile Çin arasındaki bağı koparmak ve Çin’i çevreleme siyaseti kapsamında Rusya’yı ‘Ukrayna’yı NATO’ya alma tehdidini’ ileri sürerek çıkardığı savaşı körüklemeyi sürdürüyor. ABD liderliğindeki NATO’nun çıkardığı bu menfaat savaşı nedeniyle ortaya çıkan gıda ve enerji krizi büyüyor.

Dünya çapında krize karşı çözümler aranırken ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Perşembe günü Kiev'e düzenlediği gizli ziyarette Biden yönetiminin Ukrayna ve diğer ihtiyacı olan Avrupa ülkelerine 2,8 milyar doları aşan yeni askeri yardım yapacağını açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodemir Zelenski de dahil olmak üzere üst düzey Ukraynalı yetkililerle yaptığı görüşmelerde Blinken, Biden yönetiminin Kongre'ye Ukrayna'ya ve NATO üyeleri ve bölgesel güvenlik ortakları da dahil olmak üzere 18 ülkeye 2,2 milyar dolarlık uzun vadeli askeri finansman sağlayacağını açıkladı.

Blinken yaptığı açıklamada, "Başkan (Joe) Biden, gerektiği sürece Ukrayna halkını destekleyeceğimiz konusunda net" dedi.

Beyaz Saray, Biden'ın bu sabah müttefikleri ve ortaklarıyla “Rusya'nın saldırganlığına karşı Ukrayna'ya desteğimizi vurgulamak için" bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söyledi.

Kongre onayı beklenirken, 2,2 milyar doların yaklaşık 1 milyar doları Ukrayna'ya gidecek ve geri kalanı Arnavutluk, Bosna, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Gürcistan, Yunanistan, Kosova, Letonya, Litvanya, Moldova, Karadağ arasında paylaşılacak. Ayrıca Ukrayna’ya 675 milyon dolarlık ağır silah yardımı yapılacak.

ABD Savunma Bakanlığı, yardımların, bu ülkelerin NATO ile askeri entegrasyonlarını artırarak, Rus etkisi ve saldırganlığına karşı koyabileceğini, egemenliklerine ve toprak bütünlüklerine yönelik ortaya çıkan tehditlere karşı caydırıcı olacağını söyledi.

Açıklamada ayrıca, "Bu yardım, Ukrayna'nın demokratik, egemen ve bağımsız bir devlet olarak geleceğine ve ayrıca bölgedeki müttefik ve ortakların güvenliğine olan sarsılmaz bağlılığımızı bir kez daha göstermiştir" denildi.

ABD Savunma Bakanı Austin tarafından açıklanan pakette, Rus kuvvetlerine karşı bir taarruzda Ukrayna'ya kısa vadeli ihtiyaçlarına yardımcı olmaya yönelik obüsler, topçu mühimmatları, Humvee'ler, zırhlı ambulanslar, tanksavar sistemleri ve daha fazlası yer alıyor.

Biden'ın göreve başlamasından bu yana Ukrayna'ya yapılan toplam ABD yardımını 15,2 milyar dolara yükseldi.

Zelenski, Ukrayna'nın ABD'nin Ukrayna'ya gönderdiği “muazzam destek” için minnettar olduğunu söyledi, Biden ve Kongre'ye teşekkür etti.

Askeri yardım açıklamalarının, Ukrayna kuvvetlerinin Rusların elindeki bölgeleri geri almak için karşı saldırı başlattığı ve çatışmaların yoğunlaştığı bir zamanda gelmesi dikkat çekiyor.