ABD, PYD’yi Güvence Altına Aldı
23 Ağustos 2019

ABD, PYD’yi Güvence Altına Aldı

Euronews

Köklü Değişim Medya

ABD ile Türkiye arasında Fırat’ın doğusu için kurulacak güvenli bölge görüşmelerinde birinci aşamanın başlatılmasında anlaşma sağlandığı açıklanırken, ABD’den gelen açıklamalar, işin iç yüzünün ne olduğunu ortaya koydu. Güvenli bölge mutabakatı ile ABD, Türkiye’nin elini kolunu bağlayarak müttefiki PYD’yi güvence altına almış oldu.

"Güvenli Bölge", 1991'de Irak'ın işgalinde 36. Paralelin kuzeyine kurulan "Çekiç Gücü" hatırlattı. Bilindiği üzere Knadil üssü de bu dönemde inşa edilimişti. Şimdi akıllarda terörün finansörü ABD'nin yeni Kandil'i burada mı kuruyor soruları var.

Türkiye ve ABD, Suriye sınırında güvenli bölgenin oluşturulmasına ilişkin planın birinci aşamasının bu günden itibaren başlatılmasında mutabık kaldı. ABD, planın sınır güvenliği dışında IŞİD ile mücadelenin sürdürülmesini güvence altına alma ve koordine edilmeden yapılan askeri operasyonların da asgari düzeye indirilmesini sağlayacağını bildirdi. Bu mutabakat ile Türkiye kendi insiyatifi ile operasyon düzenleyemeyecek.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar konuyu ABD Savunma Bakanı Mark Esper ile telefonda görüştü.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre görüşmede, Bakan Akar Suriye'de Fırat'ın doğusunda güvenli bölgeye ilişkin bilinen görüş ve beklentileri ifade ederek, söz konusu bölgenin takvimde belirlenen esaslar çerçevesinde zaman kaybetmeksizin oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Akar ile Esper güvenli bölgenin oluşturulmasına ilişkin planın birinci aşamasının bu günden itibaren başlatılmasında mutabık kaldı.

Görüşmede, planlamanın ileriki aşamalarını ele almak amacıyla askeri heyetlerin en kısa zamanda Ankara'da tekrar bir araya gelmesi kararlaştırıldı.

ABD, Türkiye’nin Elini Kolunu Bağlıyor

ABD'den IŞİD ve koordine edilmeden yapılan askeri operasyonlar vurgu dikkat çekti.

ABD Savunma Bakanlığı da görüşme ile ilgili yaptığı yazılı açıklamayla, bazı teknik detaylar kalsa bile iki bakanın işbirliği içinde adımlar atarak, çerçevenin uygulamaya sokulması konusundaki niyetlerini teyit ettikleri bildirdi.

ABD ve Türkiye’nin planı koordineli ve belirlenen aşamalarla uygulamaya sokacağı belirtilen açıklamada, "iki bakanın, bu mekanizmanın sınırın sürdürülebilir bir şekilde güvenliği ve istikrarının sağlamasıyla, koalisyonun IŞİD’i yenilgiye uğratma hedefini güvence altına alınması ve ortak çıkara zarar verecek koordine edilmeden yapılan askeri operasyonların asgari düzeye indirilmesi için uygulanabilir bir yol olduğunu onayladıkları" vurgulandı.

ABD askeri heyeti, geçen hafta Şanlı Urfa ve Ankara’da konuyla ilgili inceleme ve temaslarda bulunmuştu.