ABD Öncülüğündeki Koalisyondan Rakka’da Katliam
05 Haziran 2018

ABD Öncülüğündeki Koalisyondan Rakka’da Katliam

Mepa News

Köklü Değişim Medya

Uluslararası Af Örgütü, Batılı devletlerin oluşturduğu koalisyon güçlerini, Rakka'da yüzlerce sivilin ölümünden sorumlu tuttu.

Uluslararası Af Örgütü, ABD öncülüğündeki koalisyonun Suriye'nin kuzeyinde bulunan ve IŞİD'in kalesi olarak nitelendirilen Rakka'ya yönelik operasyonlarında muhtemel savaş suçlarının araştırılması için bağımsız bir soruşturma başlatılmasını istedi.

Af Örgütü, ABD öncülüğündeki saldırılarda yüzlerce sivilin öldüğünü, binlerce sivilin de yaralandığını aktardı. Örgüt raporunda, koalisyon güçlerinin saldırılarının orantısız olduğu ve saldırılarda sivillerin gözetilmediğine ilişkin verilerin bulunduğuna işaret ederek Rakka'da savaş suçu işlenmiş olabileceğini vurguladı.

Bağımsız Soruşturma

Raporu açıklayan Af Örgütü'nün Ortadoğu uzmanı İlyas Saliba, kurban sayısının yüksekliğiyle orantılı olarak kentteki yıkımın boyutunun da koalisyon güçlerinin sivil ölümlerden kaçınmak için gerekli çabayı göstermediği kuşkusunu yarattığını dile getirdi. ABD güçlerini kentin nüfus yoğunluğu olan bölgelerine etki alanı geniş silahlarla operasyon düzenlemekle suçlayan Saliba, bu şekildeki silah kullanımının devletler hukukuna aykırı olduğunu beyan etti. Devletler hukukuna göre askeri operasyonlarda sivillerin gözetilmesi gerekiyor.

"ABD-PKK Ortak Rakka Operasyonunda 2 Binden Fazla Sivil Öldü"

Öte yandan Suriye İnsan Hakları (SNHR) 2017 yılı Aralık ayında yayınladığı bir raporda, Rakka'nın IŞİD'den geri alınması için düzenlenen saldırılarda 2 bin 371 sivilin öldürüldüğünü açıklamıştı.