ABD Üzerinde Çin İstihbarat Balonu Görüldü
03 Şubat 2023

ABD Üzerinde Çin İstihbarat Balonu Görüldü

Köklü Değişim Medya

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Çin’e ait bir yüksek irtifalı istihbarat balonunun ABD üzerinde uçuş yaptığını ve Amerikan ordusunun balonu takip ettiğini duyururken, Pekin yönetimi iddiaları doğrulamadı.

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, "ABD hükümeti, ABD ana kıtası üzerinde yüksek irtifalı gözetleme balonu tespit etti ve şu anda takip ediyor. Kuzey Amerika Hava Savunma Komutanlığı (NORAD) dahil ABD hükümeti balonu yakından izliyor. Balon şu anda sivil hava trafiğinin çok üzerinde bir irtifada ve yerdeki insanlar için herhangi bir fiziksel veya askeri tehdit teşkil etmiyor" açıklamasında bulundu.

Bu tür balon olaylarının daha önce de yaşandığını hatırlatan Ryder, tespit edildikten hemen sonra söz konusu balonun istihbarat toplamaması için gerekli tedbirleri aldıklarını söyledi.

Ryder’ın ardından gazetecilere açıklama yapan ve isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Pentagon yetkilisi ise bu yüksek irtifalı gözetleme balonunun Çin’e ait olduğu konusunda emin olduklarını açıkladı.

Yetkili, balonun ABD'den istihbarat toplama kabiliyetinin zayıf olduğunu değerlendirdiklerini dile getirdi.

ABD’nin konunun ciddiyeti üzerine Çin makamları ile irtibata geçtiğini belirten yetkili, balonun önceki gün Montana eyaleti üzerinde olduğunu (Montana eyaletinde ABD’nin nükleer silahları bulunuyor), düşürülmesi durumunda yerde kalıntılarının büyük hasara yol açabileceğini söyledi.

Olayla ilgili olarak Çin’in Washington Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı duyuruldu.

Çin: “Olayı Doğrulamaya Çalışıyoruz”

Çin Dışişleri Bakanlığı, "Konuyla ilgili haberleri takip ediyoruz. Tüm bilgileri toplamaya ve olayı doğrulamaya çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Konuyla ilgili haberleri takip ediyoruz. Tüm bilgileri toplamaya ve olayı doğrulamaya çalışıyoruz. Şimdilik söyleyebileceklerim bu kadar" dendi.

Uluslararası hukuka uyduklarını belirten Çin Dışişleri Bakanlığı, "Diğer ülkelerin hava sahası ve egemenliklerini ihlal etmiyoruz" dedi.