
ABD’nin Desteklediği YPG’den Esed’e Dialog Çağrısı
Omurgasını terör örgütü YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Suriye halkının katili Beşar Esed ile diyalog kurma çağrısında bulundu.
ABD’nin binlerce tır silahla teçhiz ettiği ve siyasi destek verdiği YPG liderliğindeki SDG de Washington’ın Ortadoğu’da arkasında olduğu Esed reijmi ile “normalleşme” sürecine dahil oldu. Bilindiği üzere ABD, bu süreçle baba Esed’den beri bölgede çıkarlarını koruyan Esed rejimine meşruiyet kazandırmaya çalışıyor.
SDG tarafından Fransız Haber Ajansı’na (AFP) yapılan açıklamada, “Suriye krizine bir çözüm bulmak için Suriye hükümetiyle görüşmeye ve onunla ve tüm Suriyeli taraflarla diyalog kurmaya hazır olduğumuzu teyit ediyoruz” ifadelerine yer verildi.
SDG’nin Suriye’de “merkezi olmayan” bir yönetim arzu ettiği görüşü yinelenen açıklamada, Suriye toprak bütünlüğüne bağlılık teyit edildi.
Açıklamada SDG’nin kontrol ettiği topraklarda bulunan petrol ve gaz yatakları da dahil olmak üzere, tüm doğal ve ekonomik kaynakların Suriye bölgeleri arasında adil bir şekilde dağıtılmasını arzu edildiği de söylendi.
YPG/PYD isminin deşifre olması üzerine ABD, Esed rejiminin bekasını korumak için desteklediği ihtiyati kuvvete SDG adını vermişti. Türkiye, SDG'yi de onu oluşturan unsurlardan YPG'yi de terör örgütü olarak kabul ediyor.
Ankara’nın “dost ve müttefiği” Amerika Birleşik Devletleri’nin Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, geçen hafta yaptığı açıklamada, 'Suriye Demokratik Güçleri (SDG) isimli silahlı oluşumun PKK olmadığını ve bu grupla 2014'ten bu yana birlikte çalıştıklarını' açıklamıştı.
Tuğgeneral Patrick Ryder, şunları söylemişti: “IŞİD'i yenme misyonunun bir parçası olarak SDG ile 2014'ten, 2015'ten bu yana ortaklık yapıyoruz. Onlarla uzun süredir devam eden bir ilişkimiz var. Onlar PKK değil. IŞİD'i yenmek için SDG ile ortaklık yapıyoruz. Yani hayır, çok uzun bir süredir ortak operasyonlar yürütüyoruz.”
Esed rejimini, karadan İran ve havadan Rusya ile destekleyen ABD, binlerce TIR silahla teçhiz ettiği YPG/PKK’yı ihtiyati kuvvet olarak elinde tutuyor. Bu iş birliğini IŞİD ile mücadele kapsamında meşruiyet kazandırmaya çalışıyor. Terör örgütü özellikle Suriye'nin kuzeyinde yerel halk tarafından İslam düşmanlığı ile tanınıyor. Ayrıca bölgedeki ailelerin çocuklarını zorla silah altına aldığı da biliniyor.
ABD, 2015 yılında Suriye sahasına çağırdığı Rusya ve İran’ın yanı sıra Türkiye’nin da katılımıyla “Astana Üçlüsü”nün faaliyetlerine yeşil ışık yakmıştı. Washington, Baba Esed’den beri çıkarlarını koruyan bölgedeki ajanı Esed rejimine meşruiyet kazandırma hedefi güden BM’nin 2254 ayılı kararını da desteklediğini açıklamıştı. Ayrıca ABD’nin başta Türkiye, Suud ve Sisi rejimi olmak üzere Ortadoğu’daki “dost ve müttefikleri” bu plana angaje hareket ediyor.
Sahada askeri ya da siyasi güçlü bir etkisi olmayan, halk tarafından istenmeyen Esed rejimine bu görüşmelerle önem kazandırılmaya yönelik diplomatik girişimler, bir düğmeye basılmış gibi bölgeyi harekete geçirmiş durumda.

Hicri 1447 Ramazan Hilalini Gözetliyoruz

Ramazan Hilali Görüldü: Çarşamba Ramazan’ın İlk Günü

Cübbeli Ahmed, Selefi Provokasyonu İle Ekranlarda

Ankara’da 4 İslami Dernek Mühürlendi





