ABD: “Bölgedeki Ortak Ve Müttefiklerimizle Çalışmaya Devam Edeceğiz”
05 Nisan 2018

ABD: “Bölgedeki Ortak Ve Müttefiklerimizle Çalışmaya Devam Edeceğiz”

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

ABD Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders: “ABD Suriye’de amacına ulaşmıştır, bölgedeki ortak ve müttefiklerimizle çalışmaya devam edeceğiz. Hedefimiz yerel güçlerle geçiş sürecidir”

Sözcü Sanders, Beyaz Saray'daki basın brifinginde, Suriye'deki son gelişmelere ve ABD'nin bu ülkeden çıkma planına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sanders, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'deki önceliğinin IŞİD'i bitirmek olduğunu her zaman dile getirdiğini belirterek, "(Suriye'de bulunma) Amacımız IŞİD'i bitirmekti. Bu amacı gerçekleştirme yolunda çok ciddi ilerleme kaydettik. Dolayısıyla artık orada askerlerimizin olmasına gerek yok. Şimdi amaç, yerel güçlerle geçiş süreci olacak." şeklinde konuştu.

"Yerel Güçlerle Geçiş Süreci" Vurgusu

Sözlerine, "Başkan'ın liderliğinde (IŞİD'in ilan ettiği) halifeliğin tamamen ortadan kaldırılması noktasında ciddi mesafe katedildi. Bu konuda bölgedeki müttefiklerimiz ve ortaklarımızla çalışmaya devam edeceğiz. Ancak şu anda yerel güçlerle geçiş sürecine odaklanmak istiyoruz." diye devam eden Sanders, açıklamasında herhangi bir ülke veya örgüt ismi zikretmese de PKK/PYD’yi üstü kapalı işaret ettiği yorumları yapılıyor.

ABD'nin Suriye'den çekilmesine ilişkin bir takvimi Trump'ın kamuoyuna ilan etmesinin beklenmemesi gerektiğini vurgulayan Sanders, bu sürecin kendi akışı içinde devam ettiğini ve zamanı geldikçe açıklamaların yapıldığını söyledi.

Bölgedeki Müttefiklerimiz ve Ortaklarımız

Suriye’de mevcut siyasi durumun oluşmasında en büyük etken, Astana ve Soçi zirvelerinde Rusya, Türkiye ve İran’ın yoğun çabaları ile alınan kararlar olduğu herkesçe biliniyor. Sahada Rusya ve İran’ın Esed rejimine verdiği destek, sivillere uygulanan katliamlar sonucu şehirlerin boşaltılması, tekrar rejimin boşaltılan şehirlerde kontrolü sağlaması, ABD’nin bugün memnun olduğu zeminin oluşmasına ve askerini çekmek için takvim belirleme kararı almasını sağlayan sebeplerden bazıları. ABD’nin sıklıkla bölgedeki müttefik ve ortaklar vurgusundan ise üstü kapalı da olsa Cenevre’ye altyapı oluşturan Astana ve Soçi zirvelerindeki yoğun çaba olduğu aşikâr.

Yetki Pentagon'da

Sanders ayrıca bu geri çekilme süreciyle ilgili ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) yetkili olacağına işaret ederek, bu konunun Trump ile Pentagon arasında görüşülmeye devam ettiğini, ilgili ülkelerin de bu sürecin bir parçası olmasını beklediklerini anlattı.

ABD'nin IŞİD'e karşı gösterdiği başarı dolayısıyla Suriye'deki ortamın yavaş yavaş değiştiğine ve yeni duruma göre karar alacaklarına dikkati çeken Sanders, isim vermeden "bölgedeki yerel ortaklarla" ve "bölge ülkeleriyle" çalışmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Sanders, "IŞİD gibi bir tehdit karşısında bölge ülkelerinin zarar gördüğünü" dile getirerek, "Bundan dolayı Başkan, bölge ülkelerinin öne çıkıp daha fazlasını yapmasını istiyor." ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray'ın Yazılı Açıklaması

Sabah saatlerinde konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Beyaz Saray, "Suriye'de IŞİD'i yok etme askeri misyonu, IŞİD'in neredeyse tamamen ortadan kaldırılmasıyla hızlı bir şekilde sona geliyor. ABD ile müttefikleri, Suriye'deki henüz ortadan kaldırılmamış küçük IŞİD kalıntılarını yok etme görevine bağlıdır. (Suriye ile ilgili) Gelecek planları hakkında müttefiklerimiz ve dostlarımızla konuşmaya devam edeceğiz. Bölgedeki ülkelerin ve BM'nin, IŞİD'in bir daha asla yeniden ortaya çıkmamasına ve barışı sağlamaya yönelik çalışmasını bekliyoruz." değerlendirmesini yapmıştı.