Yıl 1936: Mustafa Kemal, Emperyalist İngiltere Kralı İçin Yas İlan Ediyor
13 Eylül 2022

Yıl 1936: Mustafa Kemal, Emperyalist İngiltere Kralı İçin Yas İlan Ediyor

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Bugün İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in ölümü sonrası yas ilan eden ülkeler sosyal medyada paylaşılırken, 1936 yılında ölen emperyalist İngiltere Kralı V. George için Mustafa Kemal liderliğindeki Türkiye’nin de yas ilan ettiği o günün gazete sayfalarında yer alıyor.

İngiltere’nin siyasi ekseninde hareket eden, İslam’a ve Müslüman halklarına düşman Batı hayranı Arap yönetimleri, II. Elizabeth’in ölümü sonrası ardı ardına 3 ila 7 günlük yas ilan ettiklerini açıklamışlardı. Sömürgeci İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in vefatı dolayısıyla Ürdün 7, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Kuveyt 3 gün yas ilan ettiklerini duyurmuştu. Daha sonra Avustralya ve yıllarca İngiliz zulmü altında yaşayan ve katliamlara sahne olan Hindistan da yas ilan ettiğini açıklamıştı. Sosyal medyada bu ülke yönetimleri için “Stockholm Sendromu”, “Kasabın bıçağını yalayan koyun” yorumları yapılmış ve hain ilan edilmişlerdi. Yüz yıllardır Hilafet’in yıkılmasını hayal eden İngiltere Krallığı, bu hedefine 1924’te ulaştığında daha rahat sömürebilmek için milliyetçilik fitnesini de aşılayıp, parçalayarak devletçiklere böldüğü işgal altındaki beldelerin yönetimine iş birlikçi rejimleri geçirdiği bilinen bir gerçek. Bu yönetimler kral ya da kraliçe öldüğünde yas ilan ederken, tahta çıktıklarında da sadakatlerini açık ya da üstü kapalı olarak ilan ediyor.

Tarih sayfalarını karıştırdığımızda İngiltere Kraliyet tahtında oturan kralın ölmesi üzerine yas ilan etme uygulamasının Mustafa Kemal önderliğindeki Türkiye Cumhuriyeti tarafından da gerçekleştirdiği görülüyor.

22 Haziran 1911’de tahta çıkan ve 1. Dünya Savaşı’nda İngiltere’nin en üst makamında oturan V. George, 20 Ocak 1936’da ölmüştü. Ölümünden 8 gün sonra 28 Ocak’ta yapılan cenaze törenine ait haberler de Türkiye basınına 29 Ocak’ta yansımıştı.

O günün tüm gazetelerinde Ankara’daki etkinliklere de yer verilmişti.

29 Ocak 1936 tarihli Ulus Gazetesi’nde yer alan ifadeler aynen şöyle:

‘Ankara’da Dün Yapılan Ayin’

“İngiltere Kralı V. George’un dün yapılmış olan cenaze töreni münasebetiyle, bütün Türkiye dahilindeki resmi binalar il Türk donanmasına mensup bütün harp gemileri, bütün gün bayraklarını yarıya kadar çekmişlerdir.

İngiltere Kralı V. George’un cenaze töreni münasebetiyle, dün saat 11.30’da dün İngiltere Büyükelçiliği’nde bir ruhani ayin yapılmıştır. Bu ayinde refikaları ile birlikte, Başbakan, bütün bakanlar, generaller, devlet yüksek memurları ve bütün büyükelçiler hazır bulunmuştur.

Bu törende Cunhurbaşkanı’nı (Mustafa Kemal) özel bürosu direktörü ile yaverleri temsil eylemekteydi”

Ayrıca kralın ölümü üzerine Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras önderliğinde bir heyet İngiltere’ye gönderilmişti.

Emperyalist İngiltere Kralı V. George

V. George (George Frederick Ernest Albert; 3 Haziran 1865 – 20 Ocak 1936), 6 Mayıs 1910'dan 1936'daki ölümüne kadar Büyük Britanya ve kolonilerinin Kralı ve Hindistan İmparatoru ünvanına sahipti.

Halife Abdulhamid’in baş düşmanı ve muassırı olan Büyükannesi Kraliçe Victoria döneminde doğan Kral George, devlet yönetiminde son söz sahibiydi. 1. Dünya Savaşı sırasında İstanbul’u işgal eden ordular, Lozan’daki heyet tümüyle İngiltere İmparatoru V. George’un emrindeydi.

Osmanlı İslam Devleti’ni yıkan, İstanbul’u uzun süre işgal altında tutan, Lozan’ın Meclis’te onaylanmasından sonra İstanbul’u terk eden emperyalist İngiliz ordularının baş komutanı Kral George’a Ankara’nın gösterdiği saygı, hürmet ve ölümü üzerine yas tutulduğu o günün gazete sayfalarında belgeleniyor.