Türkiye, Rus Turistlerin Gelmesi İçin Moskova’yı İkna Etmeye Çalışıyor
04 Mayıs 2021

Türkiye, Rus Turistlerin Gelmesi İçin Moskova’yı İkna Etmeye Çalışıyor

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Türkiye, Rus turistlerin Türkiye’ye gelmesi için Moskova’yı virüs konusunda ikna etme çalışmaları yapacak. Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, bu hususta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un endişeleri gidermek için Mayıs ayında Rusya’yı ziyaret etmeye hazır olduklarını resmi makamlara iletti.

Bilindiği üzere Türkiye, turizm sezonundaki maddi kazançlar için Ramazan ayını ve Ramazan bayramını kurban etmişti. Ramazan ayında toplu iftar ve sahur programları, teravihler yasaklanmış ve sokağa çıkma yasağı akşam 19:00’a çekilerek ailelerin birbirine gidip gelmesinin de önüne engel koyulmuştu.

Yasakları lebaleb kongreler ve turizm sezonu arasında kalan Ramazan ayında uygulanmasının nedenini Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şayet biz ramazan ayındaki tedbirlerimizle vaka sayılarını birkaç binli rakamlara düşürebilirsek mayısla birlikte başlayacağı anlaşılan turizm sezonu ve bunun içeride yol açacağı ticari hareketliliği yakalayabiliriz” sözleriyle ifade etmişti. Bu açıklama, kongrelerden ve turizm gelirlerinden vazgeçemeyen hükümetin Ramazan’ı feda ettiği görüşünü ortaya atanları haklı çıkarıyor.

Moskova Büyükelçisi Samsar: “Amaç, Rus Makamlarının Kafalarındaki Soru İşaretlerini Gidermek”

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, turizm güvenliği alanında alınan tedbirleri göstermek amacıyla mayısın ikinci yarısında Antalya’da Türk-Rus Turizm Güvenliği Çalışma Grubu toplantısını düzenleme önerisinde bulunduklarını beyan etti.

Samsar, Rus medyasına açıklamasında, geçten hafta Türk-Rus Turizm Güvenliği Çalışma Grubu toplantısı için resmi davet gönderdiklerini duyurdu. Başlarda Nisan ayında yapılması planlanan ama sonra ertelenen toplantıyı mayısın ikinci yarısında Antalya’da düzenlemeyi önerdiklerini anlatan Samsar, amacının, alınan tedbirleri Rusya makamlarına sergilemek ve kafalarındaki soru işaretlerini gidermek olduğunu açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, Kovid-19 ile ilgili durumu görüşmek, Rus mevkidaşlarının endişelerini gidermek ve gereken tüm bilgileri sunmak için mayısta Moskova’yı ziyaret etmeye hazır olduğunu kaydeden Büyükelçi, turizmin Türkiye ve Rusya arasında, karşılıklı yarara dayanan, ekonomik ve beşeri anlamda büyük önem arz eden işbirliği alanı olduğunu açıkladı.

Türkiye’nin iş birliğine açık olduğunu dile getiren Samsar, bu alandaki ilişkileri geliştirmek ve Türkiye’de tatil yapmak isteyen milyonlarca Rusya vatandaşının en iyi, sağlıklı ve güvenli koşullarda ağırlamak için her türlü çabayı gösterdiklerini anlattı.

Türkiye’nin, turistler arasında popüler olan kıyı bölgelerde Kovid-19 vaka sayısında azalmanın tespit edildiğini anlatan diplomat, Antalya’da vaka sayısındaki azalma hızının 24-30 Nisan haftasında, bir önceki döneme göre yüzde 35 olarak gerçekleştiğine dikkat çekti. Samsar, hasta sayısını 17 Mayıs’a kadar 5 bine düşürmeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.

Ülkesinin, 1 Haziran’da Rusya ile hava ulaşımını yeniden açmaya hazır olacağını söyleyen Büyükelçi, iki ülke arasındaki uçuşları yeniden başlatmak ve yaz sezonu boyunca Rus turistleri en güvenli koşullarda ağırlamak için şu anda tüm seviyelerde Rusya’nın ilgili kurumlarıyla temasların devam ettiğini açıkladı.