Tunus'ta Ekonomik Sıkıntılar Halkı Sokaklara Döktü: 800 Gözaltı
13 Ocak 2018

Tunus'ta Ekonomik Sıkıntılar Halkı Sokaklara Döktü: 800 Gözaltı

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Tunus halkı, ekonomik zorlukları devletin kemer sıkma tedbirlerini arttırmak için geçen aralık ayında kabul ettiği bütçeden kaynaklanan hayat pahalılığını protesto etmeye devam ediyor. Protesto gösterilerinde 800 kişi gözaltına alındı.

Geniş güvenlik önlemleri altında süren hayat pahalılığı protestolarında yol kapatma, yağma, kamu ve özel mülke zarar verme gibi şiddet olayları iddiasıyla çok sayıda kişinin gözaltına alındığı bilgisi verildi.

Başkent Tunus başta olmak üzere Kassarin, El-Mehdiye, Kayravan ve Kafsa gibi kentlerde yapılan eylemlerde zaman zaman polisle çatışmalar yaşanıyor. Arap Baharı olarak adlandırılan toplumsal eylemlerin doğum yeri olan ülkede vatandaşlar yeni zamlara tepkili: "7 yılda birbirini takip eden tam on hükümet. Sadece özgürlük ve demokrasi vaat ediyorlar"

"8'inci yıla girdik, sorunlar birikti ama siyasetçiler sadece izliyor. Bu arada kendileri hayatın tadını çıkarmaya devam ediyor"

"Kalkınma ve fiyat artışlarının durdurulması" talebinde bulunan Kassarin kentindeki çok sayıda gösterici lastik yakarak kentteki ana yolları trafiğe kapattı. Güvenlik güçleri, göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz bombası kullandı.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, başkente 150 kilometre mesafedeki Kayravan'da da göstericiler Silyane yolunu trafiğe kapattı, bazı gençler lastik yaktı ve araçlara taş attı. El-Mehdiye ilinde Meluliş bölgesinde başlayan gösterilerde bazı ilçeler arasındaki bağlantı yolları trafiğe kapatıldı.

Başkent Tunus'un İntikaliye Mahallesi'nde güvenlik güçlerinin yoğun güvenlik önlemleri aldığı görüldü. Ülke genelinde de protestolar sırasında şiddet olaylarının yaşandığı birçok noktada güvenlik tedbirlerinin artırıldığı bildirildi.

Kayrevan kentindeki güvenlik kaynakları, 22 kişinin gözaltına alındığını aktardı. Yerel basın ise bir karakolun yakıldığı Kasrine vilayetinde 13 kişi hakkında gözaltı işlemi uygulandığını yazdı.

Başkentin merkezindeki Habib Burgiba Caddesi'nde toplanan göstericiler Tunus valilik binasına doğru yürümeye çalıştı. Valiliğe çıkan cadde güvenlik güçleri tarafından yaya ve araç trafiğine kapatıldı.

Ellerinde, hükümeti uyardıklarını anlatmak için sarı kart taşıyan göstericiler, "Halk bütçeyi kabul etmiyor" şeklinde slogan attı. Göstericilerle güvenlik güçleri arasında zaman zaman arbede yaşandı.

Göstericiler daha sonra valilik önüne çıkan caddeden ayrılarak Habib Burgiba Caddesi'ndeki Ulusal Tiyatro binası önüne geldi. Burada toplanan göstericiler, 2018 yılı bütçe kanunu aleyhinde slogan atarak, "Ey açlık hükümeti, kızmak yok", "Ey ezilen halk, işte açlık, işte fakirlik" yazılı pankartlar taşıdı.

Gösterilerdeki şiddet olayları, "insanların gösteri yapmalarını engellemek adına hükümetin sistematik bir kampanyası" olduğu vurgulandı.

Yapılan açıklamalarda; "Yedi yıl önce bu devrim, 'iş, özgürlük ve onur' talep etmişti. Bin Ali rejimi buna cevap vermediğinde, insanlar 'bize yetecek kadar ekmeği ve suyu alıyoruz ancak Bin Ali gitmeli' dediler. Şimdi ise, bizler siyasi olarak utangaç değiliz ve bu mali yasanın durdurulmasını istiyoruz. Tunusluların buna inandığını düşünüyoruz." ifadelerine yer verildi.

Bununla birlikte, Tunus'un güneyindeki sahil kenti Susa, Kayrevan, güney doğusundaki Sfakes gibi vilayetlerin merkezinde, toplanan gruplar yeni bütçe yasasıyla gelen hayat pahalılığını protesto etti.

Tunus genelinde perşembe akşamı, diğer günlere oranla soğuk hava ve yağmurun da etkisiyle daha sakin geçmişti. İçişleri Bakanlığı, protestolarda şiddet, yağma, yol kapatma, kamu ve özel mülke zarar verdiği iddiasıyla gözaltına alınanların sayısının 800'e yaklaştığını açıklamıştı. Gözaltına alınanların yarısından fazlasının 20 ila 30 yaşlarında olduğu belirtilmişti.

Yılbaşında Gelen Zamlar

Tunus hükümeti, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) talepleri çerçevesinde cari açığı azaltmak amacıyla 2018 yılı bütçe yasasıyla çok sayıda kemer sıkma önlemi aldı. Yılbaşında yeni bütçe yasasının hayata geçmesinin ardından yüzde 18'lik Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 1 artırıldı. Bunun yanı sıra sosyal güvenlik kesintilerinde çalışandan ve işverenden alınan vergilere de yüzde 1 zam yapıldı.

Hükümet özellikle lüks tüketim malları ile Tunuslu üreticileri korumak için ithalatın birçok kalemine de ek vergiler uygulamaya başladı. Tüm bu vergiler, piyasalarda akaryakıttan gıdaya, konuttan hizmetlere birçok kalemde zamlara yol açtı.

Tunus Savunma Bakanlığı’nın ülkedeki protestolar nedeniyle kritik devlet binalarını korumak üzere 2 binden fazla asker görevlendirdiği bildirilmişti.

Tunus'ta, Arap Baharı devriminin yıl dönümü 14 Ocak tarihine yaklaşırken bütçe kanununun yol açtığı hayat pahalılığına karşı çok sayıda gösteri olması bekleniyor.