Somali, Türkiye ile ülkenin deniz varlıklarına destek ve Etiyopya'nın ayrılıkçı Somaliland bölgesi üzerinden denize erişim sağlama çabalarını caydırmayı amaçlayan savunma iş birliği anlaşmasını onayladı.
İki ülke arasında 8 Şubat'ta savunma ve güvenlik konularını da kapsayan Savunma ve Ekonomik İş birliği Çerçeve Anlaşması imzalanmıştı.
Somali Başbakanı Hamza Abdi Barre, bakanlar kurulunun onayının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye ile yapılan anlaşmayı "ülke için tarihi bir gün" olarak duyurdu.
Siyasi analistler, NATO üyesi ve ABD’nin stratejik ortağı olan Türkiye’nin Somali’de üstlendiği bu görevi, Washington’ın Afrika’ya yönelik planları kapsamında olduğunu ileri sürüyor.
Başbakan Barre, "Somali, uluslararası arenada gerçek bir müttefike, bir dosta ve bir kardeşe sahip olacak." ifadesini kullandı.
Somali Enformasyon Bakanı Daud Aweis de X sosyal medya hesabından ülkesinin, Türkiye ile olan savunma alanındaki iş birliği anlaşmasına yönelik yaptığı açıklamada, "Kabine, NATO üyesi ve Somali'nin yakın müttefiki Türkiye ile imzalanan savunma işbirliği anlaşmasını onayladı. Bu dönüm noktası niteliğindeki 10 yıllık anlaşma, Somali hükümetinin egemenliğini koruma çabalarını önemli ölçüde güçlendirecek" detaylarına yer verdi.
Öte yandan Etiyopya, 1 Ocak'ta Somali'den bağımsızlık almak isteyen Somaliland ile bir mutabakat zaptı imzalamıştı.
Somaliland, Aden Körfezi'nde yer alıyor ve dünya ticaretinin önemli güzergahı Kızıldeniz'e açılan boğazda stratejik bir konuma sahip
Söz konusu anlaşma, Somaliland'i kendi toprağı olarak gören ve bu nedenle gerekirse savaşa hazır olduğunu belirten Somali'de rahatsızlığa neden olmuştu.
Dünyada hiçbir ülke tarafından tanınmayan Somaliland yönetimi, Etiyopya'nın bir deniz limanı karşılığında bu bölgenin bağımsızlığını tanımayı kabul ettiğini ileri sürmüştü.
Somali Cumhurbaşkanı: “Türkiye, 10 Yıl Denizlerimizi Koruyacak” Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Türkiye-Somali arasında imzalanan Savunma ve Ekonomik İş birliği hakkında yaptığı açıklamada, Türkiye ile yapılan anlaşmanın Somali'de terörizm, dış tehditler, korsancılık ve yasa dışı balıkçılıkla mücadele ile kıyıların korunmasını ve deniz kaynaklarının geliştirilmesi gibi konularda iş birliklerini kapsadığını kaydetti ve anlaşmanın, Etiyopya veya başka bir ülkeye yönelik düşmanca bir amacı olmadığını beyan etti.
Mahmud, bu kuvvetlerin, Somali sularını 10 yıl boyunca koruyacağını ve deniz kaynaklarının gelişmesine katkı sağlayacağını belirtti.
Mahmud, "Türk kardeşlerimiz bu anlaşma çerçevesinde 10 yıl boyunca denizlerimizi koruyacak. 10 yıllık iş birliğinden sonra biz de denizlerimizi koruyacak bir donanmaya sahip olacağız." şeklinde konuştu.
Somali Cumhurbaşkanı, cumartesi günü yaptığı bir başka açıklamada, Etiyopyalı üst düzey subayların Somaliland'de, bu bölgenin ilhakı için "zemin hazırladıklarını" ifade etmişti.