TTB Başkanı Fincancı, Gözaltına Alındı
26 Ekim 2022

TTB Başkanı Fincancı, Gözaltına Alındı

Köklü Değişim Medya

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın terör örgütü propagandası yapmak suçundan gözaltına alındığını duyurdu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, TTB Başkanı Korur'un, 20 Ekim'de yaptığı açıklamalar nedeniyle Terör Suçları Soruşturma Bürosunca başlatılan soruşturma kapsamında, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2 maddesi gereğince terör örgütü propagandası yapmak suçundan gözaltına alındığı belirtildi.

Cumhuriyet Başsavcılığından gözaltı ile ilgili yapılan açıklama şu şekilde:

"Cumhuriyet başsavcılığımızca adı geçen şüphelinin halen devam ettirdiği Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanlığı görevine, 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanunu'nun 'Amaçları dışında faaliyet gösteren Türk Tabipleri Birliğinin merkez ve tabip odalarındaki sorumlu organlarının görevlerine son verilmesine ve yerlerine yenilerinin seçilmesine, Sağlık Bakanlığının veya bulundukları yer Cumhuriyet başsavcılığının istemi üzerine' şeklindeki Ek 2. maddesinin 2. fıkrası gereğince son verilmesine, aynı maddenin 3. fıkrasında düzenlenen usulle yerine yeni merkez konseyi başkanı seçilmesine karar verilmesi için nöbetçi asliye hukuk mahkemesi nezdinde talepte bulunulmuştur."

Fincancı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) terörle mücadelede kimyasal silah kullandığını iddia etmiş, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TSK’nın envanterinde kimyasal silah olmadığını açıklamıştı.

İddialar hükümet de sert tepki göstermiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:

Türk Tabipleri Birliği Başkanıyla ilgili yargı harekete geçmiştir. Hem bu kişiyle, hem bu kurumla ilgili adımlar atılacak.

(TTB) Bu ismin üzerinde de çalışmalarımızı yürütecek, gerekirse yasal düzenlemeyle bu ismin de değiştirilmesini sağlayacağız. Böyle bir şahsın adı Türk’le başlayan kurumun başında olmasını milletimizin tüm fertlerini rahatsız ettiğine inanıyorum

Bakanlarımıza, Tabipler birliği başta, meslek örgütlerinde yeni bir yapıya geçilmesine yönelik mevzuat çalışmalarının hızlandırılması talimatını verdim. Terör örgütü destekçileri buralardan temizleyerek bu yapıları kuruluş amaçlarına uygun faaliyetlere yoğunlaştırmakta kararlıyız.”