TSK, Afganistan’da Artık NATO Komutasında Değil
17 Temmuz 2021

TSK, Afganistan’da Artık NATO Komutasında Değil

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

NATO birliklerinin Afganistan'daki görevi yaklaşık 20 yıl sonra bugün sessizce sona ererken, Türkiye ve ABD'nin Afganistan'daki askeri birlikler artık tamamen ulusal ordularının komutası altına girdi. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahit, önceki gün yaptığı açıklamada Türkiye'nin Afganistan'daki varlığına dair "Türkiye'ye de ihtiyacımız olduğunda direkt Türkiye ve Türk halkı ile konuşacağız. Türkiye'yi Türkiye olarak istiyoruz. NATO'nun bir parçası olarak Türkiye'yi istemiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

NATO'nun Afganistan'daki görevi, resmi bir açıklama yapılmadan bugün sona erdi. Alman haber ajansı DPA'ya bilgi veren diplomat ve askeri yetkililer, Afganistan'da şu anda NATO'nun komutası altında hiçbir askeri birlik kalmadığını teyit etti. Yetkililer, Afganistan'da askeri varlığını sürdüren Amerikan ve Türk birliklerinin ise artık kendi ulusal ordularının emir komuta zincirine bağlı olduğunu kaydetti. Her ne kadar Afganistan’da NATO komutasından çıkılsa da Türkiye bir NATO üyesi ve Kabil Havalimanı’nın koruma görevini ABD’nin isteği doğrultusunda üstlendiği Brüksel’deki Biden-Erdoğan görüşmesi sonrasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Afganistan konusundaki düşüncelerimizi açık bir şekilde Biden’a ifade ettim. Eğer Afganistan’dan çıkmamız istenmiyorsa, özellikle orada belirli bir desteğin verilmesi isteniyorsa, diplomatik, lojistik, bunun yanında mali konularda Amerika’nın bize vereceği destek büyük önem arz ediyor.” Açıklamasıyla kamuoyuna duyurulmuştu.

. Ayrıca Türkiye, 20 yıldır NATO komutasında Afganistan’da verilen görevleri icra ediyordu.

NATO yetkilileri, Afganistan'daki misyonun tarihindeki "en kanlı" askeri görevi olduğuna da işaret etti. Resmi verilere göre ABD birlikleri Afganistan'da geçen 20 yıl içinde 2 bin 300'den fazla, Alman ordusu da 59 kayıp verdi.

Resmi Açıklama Yapılmadı

NATO yetkilileri, misyonun sona erdiğinin resmen duyurulmamasının sebebi içinse operasyonel planın henüz yürürlüğe girmemiş olmasını gösterdi. Ancak bir diğer nedenin de ABD'nin Afganistan'daki askeri varlığının hâlâ sürmesi olduğu tahmin ediliyor. ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin askeri misyonunun 31 Ağustos'ta biteceğini açıklamıştı. Öte yandan ABD, NATO misyonu sırasında da ülkede NATO komutası altında olmayan askeri birlikler bulunduruyordu.

NATO'nun Uluslararası Güvenliğe Destek Gücü (ISAF) adlı askeri misyonu, 11 Eylül 2001 yılında terör saldırına hedef olan ABD'nin talebiyle oluşturulmuştu. Misyon, Ağustos 2013'ten Aralık 2014'e kadar Taliban'a karşı yürütülen operasyonlara destek verdi. Misyon, 2015 yılından sonra ise "Kararlı Destek" adıyla Afgan güvenlik güçlerinin eğitimine destek vermeye başladı.

Şu anda Afganistan'da ABD ve Türkiye'nin yanı sıra asker bulunduran bir diğer ülke de Norveç. Norveç birlikleri bir sahra hastanesinin işletmesini üstlenirken Türkiye de Kabil Havalimanı'nın güvenliğini ve işletmesini sağlamaya talip. Taliban ise Türkiye dahil tüm yabancı güçleri işgalci olarak tanımlıyor.