TOBB, Yüksek Faiz Hususunda Bankaları Eleştirdi
14 Ocak 2021

TOBB, Yüksek Faiz Hususunda Bankaları Eleştirdi

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bankaların kredi faizlerini maliyetin çok üzerinde artırarak büyümeye destek değil köstek olduklarını ve firmalar için faizlerin çok yüksek olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atadığı yeni ekonomi kadrosu işbaşı yaptıktan sonra dövizdeki ciddi yükselişe çözüm olarak seri şekilde faizleri yüzde 17’ye yükseltmişti. Bankalar da bu fırsattan istifade edip, müşterilerine verdiği kredi faizlerini yükseltti. Bozuk kapitalist nizamın içinde yer alan faiz gerçeği her alanda toplumu ifsat ederek halkı fakirleştirip, ekonomiyi durma noktasına getirmesine rağmen bir çözüm olarak sunulmaya devam ediyor. TCMB’nin (Merkez Bankası) TL’yi %17 faizle bankalara satması ve bankların da üzerine kârını koyması ile reel faiz %20’lerde seyrediyor. Asıl sorun faiz iken, Hisarcıklıoğlu’nun açıklamalarında TCMB’nin faizleri yükseltmesine değinmemesi, bir çözüm olarak gördüğünü ortaya koyuyor.

Son dönemde bankaların uyguladığı yüksek kredi faizlerinin üretimin ve yatırımın önündeki en önemli engellerden biri haline geldiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Kredi faizlerinin geldiği seviye, dünya genelindeki düşük faiz ortamına uymamaktadır ve girişimcilerimizin küresel rekabette ayakta kalmalarına engel oluşturmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Hisarcıklıoğlu, Anadolu'nun dört bir tarafında, verimli ve düzgün çalışan pek çok işletme bulunduğunun altını çizerek, üretime, ihracata ve istihdama katkı sağlayan bu firmaların ülkenin milli serveti olduğunu ve korunması gerektiğini bildirdi.

Enflasyonun ve faiz oranlarının makul bir düzeye gelmesi için makroekonomik dengelerin gözetilmesi gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, şunları ifade etti:

"Kredi faizleri konusunda bankalardan daha sorumlu bir yaklaşım bekliyoruz. Zamanında faiz indiriminde zorluk çıkaran bankalar, iş faiz artırımına geldiğinde gayet hızlı hareket edebiliyorlar. Bankalar, kredi faizlerini, maliyetlerindeki artışın çok üzerinde yükselterek, büyümeye destek değil, köstek oluyorlar. Bankalar, faizleri kolayca artırma alışkanlarına son vermeli ve sadece kendi gelirleri odaklı düşünmeyi bırakıp, ellerini taşın altına koymalılar."

“Bankalar Firma Krediler İçin Daha Yapıcı Tavır Sergilemeli”

Hisarcıklıoğlu, yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle gelir kaybı yaşayan firmaların kredilerine yönelik bankaların daha yapıcı bir tavır sergilemesi gerektiğini belirtti.

Finans sektörü ve reel sektörün Türkiye'ye daha iyi gelecek sunmak üzere birlikte hareket edip birbirlerini daha iyi anlamaları gereken bir dönemde olunduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Bu dönemde gelirleri de maliyetleri de ölçülü tutarak, birbirimize destek olmalıyız" çağrısında bulundu.

Hisarcıklıoğlu, bankalara "Reel sektöre sırtınızı dönmeyin, hep bana olsun demeyin" çağrısında bulunarak şunları ifade etti:

"Özellikle üretim, yatırım, ihracat yapanları ve istihdam sağlayanları özenle değerlendirin. Rekabetçi firmalarımızı ve girişimcilerimizi destekleyelim ve ayakta tutalım ki büyüme ve ihracat kapasitemizi koruyalım ve sağlıklı şekilde artıralım. Böylece pandemi sonrası yeniden ve hızla ayağa kalkalım, küresel yarışta geride kalmayalım."