Suud, Hürmüz Krizini Kızıştırıyor
22 Temmuz 2019

Suud, Hürmüz Krizini Kızıştırıyor

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

ABD, İngiltere ve İran’ın sürdürdüğü sistematik gerginliğe Suud’dan kızıştıran açıklama geldi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cubeyr, İran'ın İngiliz gemisini alıkoymasına karşı uluslararası toplumdan harekete geçmesini istedi. İran'dan da gerginliği tırmandıracak bir haber geldi. İran İstihbarat Bakanı Mahmud Alevi, ülkede "ABD ve yabancı ülkeler adına casusluk yapanların" gözaltına alındığını, kimliklerinin açıklanacağını belirtti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, uluslararası toplumdan "İran'ın, seyrüsefer serbestisine yönelik saldırısına" karşı harekete geçmesini istedi.

Cubeyr, resmi Twitter hesabından, "Seyrüsefer serbestisine yönelik her türlü saldırı uluslararası hukukun ihlalidir" hatırlatmasında bulundu.

İran'ın, son olarak sivil İngiliz gemisini alıkoyması gibi uluslararası hukuka yönelik ihlallerinin kabul edilemez olduğunu bilmesi gerektiğini ifade eden Cubeyr, uluslararası toplumun bu tarz eylemlere karşı caydırıcı olmak için harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

İran: “ABD ve Yabancı Ülke Casuslarını Gözaltına Aldık”

Öte yandan gerginliği tırmandıran bir haber de İran’dan geldi.

İran İstihbarat Bakanı Mahmud Alevi, ülkede "ABD ve yabancı ülkeler adına casusluk yapanların" gözaltına alındığını, kimliklerinin bugün açıklanacağını belirtti.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansının (ISNA) haberine göre, başkent Tahran'da kabine toplantısı sonrası basın mensuplarına açıklama yapan Alevi, "Çeşitli alanlarda ve önemli merkezlerde ABD ve yabancı ülkeler adına casusluk yapan kişileri tespit ettik. Gözaltı işlemlerinin ardından adli makamlara teslim ettik." dedi.

Alevi, casuslukla suçlanan kişilerin kaç kişi olduğu hakkında bilgi vermezken, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) adına faaliyet yürüttüğü öne sürülen kişilerin kimliklerinin bugün açıklanacağını kaydetti.