
Srebrenitsa: Avrupa’nın Göbeğinde BM Nezaretinde Soykırım!
Köklü Değişim Medya
Bosna'daki soykırımın kurbanları katliamın 26. Yıldönümünde anılıyor. Avrupa’nın göbeğinde ve BM (Birleşmiş Milletler) nezaretinde gerçekleştirilen Müslüman katliamının acıları tazeliğini koruyor. Katliamlar ve işgaller BM’nin nezaretinde gerçekleşirken, İslam beldelerindeki yöneticiler bugün de Filistin, Libya, Suriye ve diğer İslam beldelerindeki katliamları kınayıp, BM’ye havale etmeye, büyük bir ihanete ve cürme ortak olmaya devam ediyor.
Bosna Savaşı, yakın tarihin en büyük trajedilerinden birine sahne oldu. Sırplar, Avrupa’nın göbeği Srebrenitsa’da soykırım yaptı. 8 binden fazla Boşnak Müslüman, BM gözetiminde acımasızca katledildi.
Takvimler 11 Temmuz 1995’i gösterdiğinde dünya, insanlık tarihinin gördüğü en korkunç olaylardan birine tanık oldu. Srebrenitsa’da 8 bin 372 Müslüman Boşnak hunharca katledildi. Bu, II. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da yapılan en büyük katliam olarak hafızalara kazındı. Aradan geçen 26 yıla rağmen Srebrenitsa’nın acısı dinmedi.
Bağımsızlık Kararı ve Savaş
Srebrenitsa’da yaşanan olayların başlangıcı, Yugoslavya’nın parçalanmasına dek uzanıyor. Yugoslavya, 1986-1992 yılları arasında yaşanan iç savaşlar sonrası parçalandı. Ardından 1992’de Bosna-Hersek bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlık kararı ABD, Batılı ülkeler ve BM tarafından kabul edildi. Ancak bu durum Bosna Savaşı’nın çıkmasını engelleyemedi. Sırplar, kısa sürede Boşnak şehirlerinin pek çoğu işgal edildi.
Birleşmiş Milletler, Bosna’da sivil halkı Sırpların şiddetinden korumak için altı yerleşim birimini güvenli bölge ilan etti. Srebrenitsa da onlardan biriydi. Güvenli bölge ilan edildikten sonra şehrin 24 bin civarı olan nüfusu 60 bini geçti. Sırp zulmünden kaçanlar Srebrenitsa’ya sığınıyordu.
Sırpların Srebrenitsa’ya yaklaştığını gören halk, Hollandalı Birleşmiş Milletler askerlerden kendilerini savunmalarını istedi. Ne var ki bu istekleri kabul edilmedi. Srebrenitsa güvenli bölge ilan edildiğinde Boşnakların elindeki silahlar, BM tarafından toplanmıştı. Sırp ordusu yaklaşırken en azından bu silahların iade edilmesini istediler ama kabul ettiremediler. Dolayısıyla tamamen savunmasız kaldılar.
Sırplar BM İle Anlaştı: Katliam Günlerce Sürdü
1995 Temmuz’unda Sırp güçleri, Srebrenitsa’daki Hollandalı Birleşmiş Milletler güçleriyle anlaşarak şehri hedef aldı. Savaş sırasında şehrin güvenliğini sağlayan Hollandalı Komutan Thom Karremans kontrolü Sırplara teslim etti.
Sırpların, Ratko Miladiç komutasında Srebrenitsa’ya girmesiyle insanlık tarihinin gördüğü en acı olaylardan biri yaşandı. Şehirde askerlik çağındaki tüm erkekler, bir otobüse bindirilerek kurşuna dizilmeye götürüldü. Peşinden genç, yaşlı, kadın, erkek demeden önlerine gelen herkesi öldürmeye başladılar.
Sırplar, sivil halkı ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar, toplu mezarlara gömüldü. 5 gün boyunca devam eden katliamda 8 bin 372 kişi öldürüldü. Bosna’daki savaş bu olaydan sonra dünya kamuoyundaki baskıların artmasına neden oldu ve aynı yıl ateşkes ilan edildi.
Toplu Mezarlar Bulundu
Sırp askerleri, cesetleri tanınmaz hale getirerek onlarca toplu mezara gömdü. Soykırım kurbanlarından 600’ü olaydan 8 yıl sonra bulundu ve Potaçari Anıt Mezarlığı’na defnedildi.
Bosna halkı, aradan geçen yıllara rağmen katliam kurbanlarının toplu mezarlarını aramaya devam ediyor. Toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda törenle toprağa veriliyor. Potoçari’ye defnedilenlerin sayısı bu yıl 6 bin 610’a çıkacak. Ve Bosna halkı 2 binden fazla katliam kurbanını aramaya devam edecek.
Ayrıca daha önce bir toplu mezarda bulunan ve DNA testleri sonucu kimlikleri tespit edilen 19 Müslüman Boşnak'ın tabutu da dün Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedildi. Söz konusu kurbanlar yaşları 16 ile 63 arasında değişen 16 yetişkin erkek, 18 yaşın altında iki genç ve bir kadından oluşuyor.
Sırp vahşilerin 11 Eylül 1995 yılında başlattığı katliamda en az 8 bin 372 Boşnak Müslümanın katledildiği biliniyor. Son olarak defnedilen 19 kişiyle, kimlikleri tespit edilenlerin sayısı 6 bin 671'e yükselmiş durumda. Daha bulunamayan binlerce Müslümanın cesedini arama çalışmaları devam ediyor.
Müslümanların yaşadığı acılar bitmek bilmiyor. Önce Cezayir… Dün Srebrenitsa... Bugün Halep, Guta, Dera, Idlip, Türkistan, Arakan...
Rahmetle anıyoruz.
İzleyen ve ortak olanları UNUTMADIK! UNUTMAYACAĞIZ!
BM ve AB’den Timsah Gözyaşları
Srebrenitsa Katliamı’nın 26’ncı yıldönümü dolayısıyla katliamın işbirlikçi ve gözetimcileri Birleşmiş Milletler (BM) ve AB birer mesaj yayınladı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Srebrenitsa Soykırımı’nı asla unutmayacağız" dedi. Guterres, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Soykırım ve savaş suçlarının inkârı veya savaş suçlarının yüceltilmesi kabul edilemez" dedi. Guterres, Balkan bölgesinin barışçıl geleceği için çalışmanın herkesin sorumluluğu olduğunu belirtti.
AB Konseyi Başkanı Charles Michel ise mesajında "Bugün kurbanların ailelerine ve sevenlerine saygılarımızı sunuyoruz. Acımızda birleştik. Ama aynı zamanda Avrupa'da bir daha asla böyle vahşet görmemek umudunda da…" dedi.

Hicri 1447 Ramazan Hilalini Gözetliyoruz

Ramazan Hilali Görüldü: Çarşamba Ramazan’ın İlk Günü

Cübbeli Ahmed, Selefi Provokasyonu İle Ekranlarda

Ankara’da 4 İslami Dernek Mühürlendi





