Savcı Eyyup Akbulut Görevinden Uzaklaştırıldı
20 Mayıs 2021

Savcı Eyyup Akbulut Görevinden Uzaklaştırıldı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Pandemi yasaklarının hukuksuzluğunu ifşa eden savcı Eyyup Akbulut görevinden uzaklaştırıldı.

Viranşehir Savcısı Eyüp Akbulut hakkında HSK Müfettişlerince hazırlanan ön raporu görüşen HSK 2. Dairesi; hakkında soruşturma yapılan ilgilinin bulunduğu hal üzere göreve devamının yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği kanaatine ulaştığından oybirliği ile hakimler ve savcılar kanununun 77 maddesi gereğince geçici olarak görevden uzaklaştırılmasına karar verdi.

Viranşehir Cumhuriyet Savcısı Eyyup Akbulut, pandemi sürecinde uygulanan yasakların hukuksuz olduğunu belirterek soruşturma açtığını duyurmuştu. HSK da Cumhuriyet Savcısı Eyyup Akbulut hakkında karşı soruşturma başlatmıştı.

Şanlıurfa Valiliği, yeni tip koronavirüse karşı alınan tedbirlerle ilgili genelgeleri eleştiren, "Muhtemelen işimi kaybedeceğim" diyen savcı Eyyup Akbulut hakkında idari ve adli inceleme başlatmıştı.

Sedat Peker’in delil sunarak işaret ettiği isimler ve konular ile eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın devleti dolandırdığı belgeleri soruşturmaya yanaşmayan HSK maske, mesafe ve ilgili yönetmeliklerin usulsüz ve hukuka aykırı olduğunu belirten savcı hakkında soruşturma açmakta üşenmedi ve jet kararını hemen açıkladı.

Savcı Eyyup Akbulut Ne Demişti?

Viranşehir Cumhuriyet Savcısı Eyyup Akbulut, Kovid-19 pandemisine ilişkin olarak maske, mesafe, aşı gibi konularda vatandaşlara uygulanagelen yasakların hukuksuz olduğunu beyan eden bir video yayınlamış, videoda amirlerinin uyarılarına rağmen, bir soruşturma da açtığını anlatan Akbulut, temel hak ve hürriyetlerin kısıtlanmasında dar yorum ve kanunilik ilkelerinin geçerli olduğunu hatırlatarak bu konunun valilerin inisiyatifinde olamayacağının altını çizmişti.

Kabahatler kanunu üzerinden de bu tür yasakların uygulanması için emrin ya da yasaklanmanın kanunen düzenlemesi gerektiğini belirten savcı, "burada zımni bir düzenleme bile yok" ifadesini kullanmıştı.