Sağlık Düşmanı Nişasta Bazlı Şekerlerin Kotası Artırıldı!
07 Haziran 2021

Sağlık Düşmanı Nişasta Bazlı Şekerlerin Kotası Artırıldı!

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Kimyasal işlemlerden geçirilerek elde edilen ve pek çok ülkede sağlığa zararlı olduğu için üretimi yasaklanan nişasta bazlı şeker kotaları, Cumhurbaşkanı’nın imzası ile yüzde yüz artırılarak yüzde 2,5’tan yüzde 5’e çıkarıldı. Kararın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’li şirketlerle görüşmesinde Türkiye’ye yatırım yapın çağrısı sonrasında gelmesi ve görüşmede ABD’li nişasta bazlı şeker üreticisi Cargill’in de yer alması dikkat çekiyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre, nişasta bazlı şekerlerin kotası yüzde 2.5’dan yüzde 5’e çıkarıldı. Cumhurbaşkanı kotayı yüzde 50 düşürme ve artırmaya yetkili olacak.

Bilindiği üzere nişasta bazlı şekerlerin kotası 2018 yılında önce yüzde 10’dan yüzde 5’e bir yıl sonra da yüzde 2,5’a düşürülmüştü.

Diğer yandan 2002 yılında uygulamaya konulan, şeker kotalarının düzenlenmesine ilişkin yönetmelikte yürürlükten kaldırılmış oldu.

Kota Düşürüldüğünde Erdoğan Müjde Olarak Duyurmuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılında AK Parti Genel Merkezi'nde yaptığı konuşmada nişasta bazlı şekerlerin kotasını düşürdüğünü bir müjde gibi kamuoyuna açıklamıştı.

Erdoğan açıklamasında şunları söylemişti:

"2001 yılında yayınlanan şeker kanununda nişasta bazlı şeker kotaları yüzde 10 olarak belirlenmişti. Biz bu kotayı yüzde 5'e düşürmüştük. Şimdi nişasta bazlı şeker kotasını yüzde 2,5'e indiriyoruz."

2019 yılında alınan bu kararla özel sektöre devredilecek fabrikalara tahsis edilmiş olan kotalarda öngörülen üretim şartlarına uyulmaması halinde eksik üretim yapılan kota miktarları, Türkiye Şeker Fabrikaları'na aktarılacak. Düşürülen nişasta bazlı şekerin kota oranı nedeniyle açığa çıkan şeker kotası oranının Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye aktarılması böylece pancardan şeker üretiminin arttırılması amaçlanmıştı.

Yiğit Bulut: “Cumhurbaşkanı izin vermez”

Uzun süredir gündemde olan Nişasta Bazlı Şeker kotası konusunda Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, “zehir lobisine savaş açtım” diyerek, 3 yıl önce televizyon programında şunları söylemişti:

Bu ülkede NBŞ (Nişasta Bazlı Şeker) ile savaşı başlatan ilk kişi benim. Ben NBŞ ile savaşı başlatana kadar hiçbir gazeteci konuşamamıştı konu hakkında. Halen de konuşan yok. Reklam pastası ve korkudan kimse konuşamaz. Türkiye’nin çocukları gerçek şeker yiyecekse, şeker üretimi yapabilecekse ve hayatta kalması gerekiyorsa ben size şunu söylüyorum; Sayın Cumhurbaşkanımız asla böyle bir şeye izin vermez. Bakın dinleyen herkese sesleniyorum; Tüketimden gelen gücünüzü kullanın; yarın sabahtan itibaren su ve ayran haricinde NBŞ kullanılan hiçbir ürünü çocuklarınıza içirmeyin. Var mısınız? Gerçek şeker kullanmanın 250 katı maliyeti var. NBŞ o kadar adi bir şey ki maliyeti 250’de 1’e düşüyor. Beni bu çağrımdan dolayı öldürürler. NBŞ lobisi o kadar güçlü bir lobi ki beni öldürürler"

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kararının ardından nişasta bazlı şekerin daha fazla kullanım alanı bulacağı, şeker pancarından veya şeker kamışından elde edilen şekerin de yerine geçeceği Türkiye gündeminde uzun süre konuşuldu ve tartışıldı.

Pek çok ülke tarafından üretimi yasaklanan nişasta bazlı şeker üretiminin ülkemizde de kısıtlanması için düzenleme yapılmıştı. Ama bugün kota yeniden artırıldı.

Nişasta bazlı şeker ya da kısa adıyla NBŞ (İngilizce: HFCS), mısır nişastasının kimyasal işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen bir şeker cinsidir. Maliyeti düşük olması nedeniyle fabrikalarda tercih edilir.

NBŞ, doğrudan tüketilmez, daha çok şekerli ürünlerde kullanılır. Marketlerde gördüğümüz şekerleme, çikolata, bisküvi gibi ürünlerin çoğunda bulunur.