
Köklü Değişim Medya
Hmeymim Rus Uzlaşma Merkezi, İdlib’ten çıktığı iddia edilen Suriyeli göçmenlere yardım dağıtıldığını ve bunların Esed rejimi tarafından kontrol edilen Tartus’taki “Mülteci Barınma Merkezi” olarak kullanılan kamplara alındığını açıkladı.
Bu adım, Mayıs ayında rejim güçlerinin bu bölgede ‘iki insani koridor’ açtığının ilan edilmesinin ardından göçmenlerin İdlib’ten çıkışını teşvik etmek amacıyla Rusya tarafından başlatılan medya kampanyası çerçevesinde geldi.
Rusya, Esed rejimine destek verdiği geniş kapsamlı askeri operasyonlar öncesinde medya kampanyaları başlatmıştı.
Bu operasyon neticesinde birkaç alan üzerindeki kontrol geri alınması ve ağır bombardıman altında ölümle hayatta kalmak arasındaki tek seçenek olan bu insani koridorlardan milyonlarca sivilin çıkmasıyla sonuçlanmıştı.
İdlib’teki durumun karmaşıklığına rağmen, Suriye rejimi ve destekçilerinin gerçek bir ilerleme elde etmedeki başarısızlığı geniş çaplı bir askeri operasyonun askıya alınmasında önemli bir faktör olarak görülüyor.
Moskova ve Şam ise, olası bir operasyonu başlatmak için tüm olasılıklara hazırlanıyor.
Moskova, Suriye rejiminin ülkedeki bütün bölgeler üzerindeki kontrolünü yeniden sağlama ihtiyacını her zaman vurguluyor.
Rusya Uzlaşma Merkezi Temsilcisi Vladimir Ladiev, İdlib’ten gelen göçmenlere Rusya tarafından yardım sağlandığını ve Tartus yakınlarındaki kamplara alındıklarını söyledi.
Tüm önemli gıda maddelerini içeren yardım sepetinin, yalnızca Rusya tarafından gelmediğini Suriye rejiminin de buna katkı sağladığını ifade etti.
Söz konusu göçmenlerin İdlib’ten ne zaman ve ne şekilde çıktıkları hakkında bilgi vermeyen Ladiev, sayılarının ise 400’ü geçmediğini kaydetti.
Ladiev, şu anda kampta yaklaşık 20 ailenin yaşadığını, her bir ailenin ise 10 ila 20 kişiden oluştuğunu aktardı.
İdlib’ten çıkışı teşvik etme kampanyası, geçtiğimiz Mayıs ayının sonunda İdlib’teki Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırında ‘iki insani koridor’ açıldığının ilan edilmesinin ardından başlamıştı.
Hmeymim’deki Rusya Uzlaşma Merkezi Başkanı Viktor Kupçişin, “Suriye makamları, İdlib Gerginliğin Azaltılması Bölgesi’ndeki sivillerin engelsiz bir şekilde gönüllü çıkışını sağlamak amacıyla Hama’daki Suran ve İdlib’teki Ebu Zuhur koridoruna yönelik çalışmalara yönelik hazırlıkları tamamladı” şeklinde açıklamada bulunmuştu.
İdlib’de şu an da Esed rejimi ile ‘uzlaşı anlaşmalarını’ reddederek diğer bölgelerden gelen 3 milyon göçmen var. Bu nedenle İdlib’ten ayrılmayı reddetmeleri muhtemel olarak görülüyor.
Moskova bu gerçeğin farkında, bu yüzden de bölgeden ayrılması beklenen göçmen sayısının 40 ila 80 bin arasında olacağı düşünülüyor.
Söz konusu kampanya Haziran ayında da devam etmişti.
13 Haziran’da Şam kırsalındaki Harcele’deki bir rejim yetkilisi İdlib’teki Gerginliğin Azaltılması Bölgesi’nden kampa bin 500 göçmenin geldiğini dile getirmişti.
Ancak bölgeden bu denli yüksek sayıda çıkış olduğunu teyit edebilecek ne bir kamera görüntüsü ne de bunların ne zaman ve nasıl oradan çıktığına ilişkin herhangi bir bilgi yoktu.
İdlib’teki muhalif gruplardan da, vatandaşların İdlib’ten çıkarak rejimin kontrolü altındaki bölgelere gittiğine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

