Rusya ve Esed rejimi, depremden etkilenen ve kayıpları 3 bini geçen Suriye halkına yardım ulaşmasın diye sınır kapıları üzerinden engelleme yapmaya devam ediyor.
Türkiye’nin, Suriye'deki depremzedelere gönderilecek yardımlar için Suriye sınırındaki Kilis Öncüpınar ve Çobanbey sınır kapılarını kullanmak amacıyla Rusya'yı ikna etmeye çalıştığı bilgisi ajanslara yansıdı.
Depremin 5. gününe girilirken, enkazı araç gereç olmadığı için elleriyle kaldıran Suriye halkına diplomatik zulüm sürdürülüyor. Yüzyılın afeti olarak adlandırılan Kahramanmaraş depreminden ciddi şekilde etkilenen ve acil yardıma ihtiyaç duyan Suriye halkı, ağırdan alınan Rusya ve Türkiye arasındaki diplomatik görüşmeler üzerinden bile cezalandırılıyor.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'deki depremzedelere başka ülkelerden gönderilen yardımların ulaştırılması ve iki kapının açılması için çalışmaların sürdüğünü duyurmuştu.
Bloomberg'e konuşan yetkililere göre, Türkiye ile temas kuran bazı ülkeler, Suriye'ye Türkiye üzerinden yardım gönderme konusunda niyetlerini ortaya koydu. Ama bu konuda henüz somut bir öneri gelmedi. Ülkelerin yanı sıra Türkiye'den de bazı sivil toplum kuruluşları Suriye'ye de yardım gönderme konusunda istekliler. Bu kapsamda Türkiye, Kilis'teki iki kapıya odaklanmış durumda. Yetkililer bunun için de BM-Rusya-Suriye hattında bir diplomasi trafiği yürütüldüğünü belirtti. Uluslararası yardımlar için Öncüpınar ve Çobanbey kapıları gündeme getirildi.
BM ve Rusya İle Temaslar Sürüyor
Gerek sivil toplum kuruluşları, gerekse BM koordinasyonunda yapılacak yardımların kapılar üzerinden Türkiye'nin harekât bölgelerine geçirilmesi, buralardan da Suriye rejiminin izin vermesi halinde Suriye'de depremden etkilenen bölgelerin ihtiyaçlarına göre iletilmesi için organizasyon yapılabileceği konusunda BM ve Rusya ile temaslar yürütülüyor.
Rusya henüz tavrını net bir şekilde ortaya koymasa da Halep'e havadan götürdüğünü ileri sürüyor ve Türkiye'nin de bu yolu kullanabileceği yönünde mesajlar veriyor. Suriye rejiminden de henüz somut bir adım gelmedi. BM yardımlarının bu kapılardan geçmesi konusunda Rusya'nın tavrı da önemli olacak. BM, Suriye'ye yönelik yardımlarını Hatay Cilvegözü sınır kapısı üzerinden organize ediyordu. Depremle birlikte bu yardımların içeriği ve ağının da genişlemesi bekleniyor. Ancak, sınır kapısındaki personel ve kapı da depremden etkilenmiş durumda. Olumsuz tabloya rağmen BM depremden sonra dün 6 kamyon ile Suriye'ye giriş yaptı.
Esed rejiminin bir hükmü olmamasına rağmen bu şekilde hareket edilerek meşruiyet kazandırılmaya çalışıldığı ve depremden etkilenen Suriye halkına bu zor gününde boyun eğdirmek için diplomatik zulme devam ediliyor.
Ayrıca Esed rejimi, afet sonrası depremden zarar gören Suriye halkını bombalayarak tüm dünyaya nasıl bir cani olduğunu alenen beyan ediyor.
Bölgeye açık sınır kapılarından girebilen sınırlı yardımlar yetersiz ve Türkiye'den gelen İslami STK'lar bölgede ellerinden geleni yapıyor.