Rus Yargısından Skandal Karar!
15 Ekim 2020

Rus Yargısından Skandal Karar!

Kırım Dayanışması

Köklü Değişim Medya

Rus mahkemesi, görme imkânını tamamen kaybeden engelli Kırımlı Müslüman Aleksandr Sizikov'u, psikiyatri hastanesine gönderdi.

Kırım Dayanışması sosyal medya sayfasında yer alan habere göre; 14 Ekim'de Simferopol'deki Kiyev Bölge Mahkemesi'nde Hizb ut-Tahrir davası dördüncü Bahçesaray grubunun sanığı Aleksandr Sizikov ile ilgili duruşma gerçekleşti. Hâkim, görme engelli Aleksandr Sizikov'u, Sevastopol Şehir Psikiyatri Hastanesi'ne 1 ay için gönderilmesine karar verdi.

Avukat Safiye Şabanova ve müvekkili Sizikov'un psikiyatrik ekspertizinden geçmesi için hastaneye yerleştirilmesine karşı çıkmışlardı.

Avukat Safiye Şabanova yaptığı açıklamada, “benim müvekkilim kendisini psikolojik olarak sağlıklı olduğunu sayıyor. Hastaneye yatmadan önce adli-psikiyatri ekspertizinden geçmesini reddetmedi ve tüm soruları cevapladı. Yataklı bir hastaneye yatırılması onun sağlına zarar verebilir. Aleksandr özel bir diyettedir. Fakat ne yazık ki mahkeme bizim kanıtlarımızı dikkate almadı” ifadelerine yer verdi.

Avukat Safiye Şabanova, hakları zaten kısıtlanmış müvekkiliyle daha sık görüşebilmek için Aleksandr Sizikov'un adli-psikiyatri ekspertizinden Simferopol şehrinde geçmesini mahkemeden rica etti. Ancak mahkeme bu dilekçeyi de kabul etmedi.

Aleksandr Sizikov, Rusya Federal Güvenlik Servisi(FSB) görevlileri tarafından 7 Temmuz 2020 yılında tutuklandı. Rus Ceza Kanunu madde 205.5 birinci bölümü ile suçlanıyor. Aleksandr Sizikov engellidir, 2009'da göz nurunu tamamen kaybetti. Aleksandr için ceza türü seçildiği duruşmada sorgu yargıcı, onun ev hapsine gönderilmesiyle ilgili başvuruda bulundu.

Aleksandr Sizikov, görme imkânını tamamen kaybettiği trafik kazasından sonra "Topçikoy" imamı Edem Smailov, Aleksandr'in vesayet sorumluluğunu tamamen kendi üzerine aldı. İmam Smailov, Mayıs 2018'de kendisinin de tutuklanana kadar Aleksandr'a yardım ediyordu. Bu senenin Eylül ayında Edem Smailov 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Rusya’da Müslümanlığı seçen Aleksandr Sizikov, Edem Samilov'u desteklemek için Nisan 2019 ve Mayıs 2020'de iki defa tekli protestolara çıkmıştı. Ellerinde şu yazıları içeren posterleri tutuyordu: “Edem Smailov'u serbest bırakın! O benim yardımcım”, “Engelliler Kırım'daki Müslümanların tutuklanmasına karşıdırlar”.