PYD’nin Kumandanı ABD, Suriye Operasyonu Hakkında Türkiye’den Detay İstedi
26 Mayıs 2022

PYD’nin Kumandanı ABD, Suriye Operasyonu Hakkında Türkiye’den Detay İstedi

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

PYD’yi koruyup kollayan ve komuta eden ABD, Türkiye’den olası Suriye operasyonu hakkında detay istedi. ABD’den gelen açıklama, Ankara’nın Suriye’de terör örgütü PYD’ye karşı gerçekleştirmeyi düşündüğü operasyonun ne kadar etkili olacağını ve kapsamını ortaya koymuş oldu.

Price, günlük basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin sorulara yanıt verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'de güvenli bölgeler oluşturmak üzere yeni adımlar atılacağına ilişkin açıklaması hatırlatılarak, Washington'ın Ankara'yı ikna etmek üzere herhangi bir diplomatik girişimde bulunup bulunmadığı sorusuna sözcü şöyle yanıtladı:

"Türk müttefiklerimizle, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son günlerde ortaya attığı teklif hakkında daha çok detay öğrenmek üzere temasa geçtik. Bunu büyükelçiliğimizden ve bakanlıktan yaptık."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada şöyle demişti:

Güney sınırlarımız boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenli bölgeler oluşturmak için başlattığımız çalışmaların eksik kalan kısımlarıyla ilgili yeni adımları da yakında atmaya başlıyoruz. Ülkemize ve güvenli bölgelerimize sık sık yapılan saldırıların, tacizlerin, tuzakların merkezi konumundaki alanlar harekat önceliğimizin başında yer almaktadır. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, istihbaratımız, emniyet güçlerimiz hazırlıklarını tamamlar tamamlamaz bu operasyonlar başlayacaktır

Daha önce Türkiye, güvenli bölge oluşturmak için ABD’nin yaktığı yeşil ışıkla başlattığı “Barış Pınarı” harekatını birkaç gün içinde ileri sürdüğü hedeflere ulaşamadan sona erdirmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, operasyonun "PKK/YPG ve DEAŞ örgütlerine karşı başlatıldığını" açıkladı ve amacının "Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek" olduğunu söylemişti.

Operasyona ABD ve Rusya’nın destek vermesinin nedeni, PYD’nin kontrolü altındaki bazı bölgelere Esed rejimi yerleştirilmesiyle açığa kavuşmuştu.

22 Ekim 2019'da Rusya devlet başkanı Vladimir Putin ve Erdoğan, SDG'nin (Omurgasını PYD'nin oluturduğu örgüt) sınır bölgesinden ve Tel Rıf'at ile Menbiç'ten 30 kilometre uzağa çekilmesi için ateşkes süresinin 150 saat daha uzatılması üzerine Soçi Mutabakatı'nda anlaşmaya vardı. Bu amaçla Rusya askerî polisi ve Suriye Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı sınır muhafızları harekât alanının dışında kalan alana girmesi kararlaştırıldı. 23 Ekim günü Türkiye Millî Savunma Bakanlığı harekâtın sona erdiğini açıkladı.