Polonya’ya Düşen Füze Rusya’ya mı Ait?
16 Kasım 2022

Polonya’ya Düşen Füze Rusya’ya mı Ait?

Köklü Değişim Medya

Dün Rusya’nın Ukrayna’ya onlarca füze fırlattığı zamana paralel olarak menşei belli olmayan bir füze de NATO üyesi Polonya’nın bir köyüne düşmesi sonucu 2 kişi hayatını kaybetti.

Saldırı sonrası NATO’nun 5. Maddesi işletilecek mi sorusu akıllara gelirken örgütün lideri ABD’den soğukkanlı açıklamalar geldi.

Biden 'Rusya'dan fırlatılması uzak ihtimal' derken, Amerikan basınına konuşan ABD yetkilileri ise 'Ukrayna'dan fırlatılmış olabilir' açıklamasında bulundu.

Associated Press haber ajansına adlarının gizli kalması koşuluyla konuşan üç ABD'li yetkili, füzenin Rusya'nın fırlattığı bir füzeyi düşürmek için ateşlenmiş olabileceğini ileri sürdüler.

Saldırının Polonya’nın, Rus enerji şirketi Gazprom'un Yamal-Avrupa doğal gaz boru hattındaki hisselerine geçici olarak el koyma kararı almasının hemen ardından gelmesi dikkat çekiyor. Avrupa'ya Rus gazını taşıyan Yamal-Avrupa boru hattının Polonya'daki sahibi olan EuRoPol Gaz şirketinin hisselerinin yüzde 48'i Rus enerji şirketi Gazprom'a, yüzde 48'i Polonyalı kamu iktisadi teşekkülü PGNiG'e, yüzde 4'ü ise Polonyalı petrol şirketi PKN Orlen'e ait.

ABD’nin Ukrayna’da Rusya ile direk yüz yüze gelmek istemediği ve savaşı vesayet üzerinden sürdürdüğü biliniyor. Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, Polonya’ya soruşturma için destek ve yardım sözü verdi.

Polonya: “Kesin Bir Kanıt Yok”

Olay sonrası Polonya Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Polonya Büyükelçisinin olayla ilgili "derhal ayrıntılı açıklamalar" yapması için bakanlığa çağrıldığını duyurdu.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, olaydan hangi ülkenin sorumlu olduğuna dair "kesin bir kanıt olmadığını" kamuoyuna duyurdu.

Duda, "Şu anda bu füzeyi kimin fırlattığına dair kesin bir kanıtımız yok. Büyük olasılıkla Rus yapımı bir füzeydi ancak bunların hepsi hala soruşturma aşamasında" detayını paylaştı. Polonya ve Macaristan Güvenlik Toplantıları Düzenledi

Olayın ardından Polonya ve Macaristan hükümetleri olağanüstü güvenlik toplantıları düzenledi.

Polonya Hükümet Sözcüsü Piotr Muller, toplantı sonrası yaptığı açıklamada bir patlama sonucu iki Polonyalının öldüğünü, kanıtları incelemeye devam ettiklerini ve NATO’nun 4. maddesini kullanıp kullanmamaya buna göre karar vereceklerini söyledi.

NATO’nun 4. Maddesi, “Taraflardan herhangi biri, taraflardan birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü zaman, tüm taraflar birlikte danışmalarda bulunacaklardır” ifadelerini içeriyor. 5. Madde ise, “Üyelerden birine yapılacak saldırı tüm NATO üyelerine yapılmış sayılmasını ve toplu savunma hakkını kullanmayı” içeriyor.

İlerleyen saatlerde, Reuters’a konuşan iki Avrupalı diplomat, Polonya'nın 4. madde uyarınca müttefikler arasında istişareler için NATO toplantısı talep ettiğini duyurdu.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki de bazı askeri birliklerin hazırlık seviyesini yükseltmeye karar verdiklerini duyurdu.

Rusya İddiaları Reddetti

Rusya Savunma Bakanlığı ise iddiaları reddetti, bunun bölgedeki gerginliği artırmak isteyen Batı ülkeleri tarafından ortaya atıldığını, Rusya'nın Polonya-Ukrayna sınırı yakınlarında hiçbir bölgeyi hedef almadığını açıkladı.

Ukrayna, füzelerinden birinin Polonya'ya düştüğü iddialarını ise "komplo teorisi" ve "Rus propagandasının parçası" olarak nitelendirerek reddediyor.

Biden ve ABD Savunma Bakanlığından Açıklama

İddiaların ardından ABD Savunma Bakanlığı Basın Sekreteri Tuğgeneral Patrick S. Ryder “Basındaki haberleri takip ediyoruz. Elimizde bu haberleri doğrulayabileceğimiz bir bilgi yok fakat bunları ciddiye alıp inceliyoruz. Bir bilgi edinince bunu sizinle de paylaşacağız” açıklamasında bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile görüştüğünü ve “Polonya’daki soruşturmaya tam destek ve yardım teklif ettiğini” açıkladı.

Beyaz Saray Biden ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in telefonda görüştüğünü de kamuoyuna duyurdu.

Daha sonra G20 zirvesinde diğer G7 ülkelerinin liderleriyle bir araya gelen Biden, gazetecilere yaptığı açıklamada başsağlığı dilekleriyle birlikte olayı aydınlatmak için çalışma kararı aldıklarını şu ifadelerle açıkladı:

"Polonya'nın Ukrayna sınırına yakın Polonya kırsalındaki patlamayla ilgili soruşturmasını destekleme konusunda uzlaştık ve tam olarak ne olduğunu ortaya çıkardığımızdan emin olacağım. Daha sonra toplu olarak bir sonraki adımımızı belirleyeceğiz. Masadaki herkes aynı düşüncedeydi."

Biden, "Tamamen araştırana kadar bunu söylemek istemiyorum, ancak Rusya'dan ateşlenmesi uzak ihtimal, ama göreceğiz" yorumunda bulundu.

Endonezya'da Biden'ın liderliğinde Polonya konulu acil bir toplantı düzenlendi.

Beyaz Saray'ın "acil durum yuvarlak masa toplantısı" olarak nitelediği toplantı için ABD, İngiltere, Avrupa Birliği, İspanya, Almanya, Kanada, Fransa, Japonya ve Hollanda liderleri bir araya geldi.

Erdoğan’dan Açıklama: “Rusya'nın Açıklamasına Saygı Duymak Zorundayım”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 zirvesi için bulunduğu Endonezya'da düzenlediği basın toplantısı sırasında soru üzerine, "Rusya'nın açıklamasına saygı duymak durumundayım" yanıtını verdi.

Saldırı sonrası Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, NATO’yu harekete geçmeye çağırsa da ABD’nin direk Rusya ile yüz yüze gelmek istemeyeceği ve bu olasılığın gerçekleşmesi çok uzak bir ihtimal. Olayın gerçekleştirdiği yerde bulunan S-300 füze parçalarının bulunması direk Rusya’yı işaret etse de bu füzelerden Ukrayna ordusunun envanterinde de gözüküyor.

ABD’nin egemen olduğu ve hegemonyasını kaybetmemek için Rusya’yı tahrik ederek bir çıkmaza sokmak için Ukrayna’da başlattığı kaos sürüyor. Doğu ve Batı’nın acımasız güçleri birbiriyle üstünlük savaşına girerken dünyayı da bir bilinmeze sürüklüyorlar. ABD liderliğindeki Batı, kapitalizmin kontrolünü kaybetmemek için başlattığı savaşla dünyayı şimdiden gıda ve enerji krizine mahkum etmiş durumda. Gıda ve enerji dünyada bol bir şekilde bulunmasına rağmen bozuk ve batıl nizam insanlığın büyük bir çoğunluğunu bu bolluktan mahrum ederek açlık ve sefalet içinde yaşam sürmesine neden oluyor.