
NATO’dan İlişkilerin Güçlendirilmesi Mesajı
Köklü Değişim Medya
ABD Başkanı Biden yönetiminin katılımıyla gerçekleştirilen ilk NATO dışişleri bakanları toplantısından transatlantik ilişkilerin yeniden güçlendirilmesi adına "birimiz hepimiz için" mesajı verildi.
ABD'de 20 Ocak'ta işbaşı yapan Joe Biden yönetimi adına toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Antony Blinken, NATO başta olmak üzere ortaklıkları yeniden canlandırmakta kararlı oldukları mesajını verdi.
Koronavirüs salgını nedeniyle 2019'dan bu yana yüz yüze yapılan ilk dışişleri bakanları toplantısı, ABD Başkanı Biden'ın da katılacağı Haziran ayında yapılması planlanan NATO zirvesine hazırlık niteliği taşıyor.
İki gün sürecek dışişleri bakanları toplantısının ilk gününün sonunda bir basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Transatlantik ilişkilerimizde yeni bir dönem başlatıyoruz" dedi. ABD Başkanı Biden'a NATO'nun gücünün yeniden tesis edilmesi konusundaki taahhüdü için teşekkür eden Stoltenberg, rekabetin giderek arttığı bir dünyada İttifak'ın gelecekteki sınamalara dayanıklı hale getirilmesinin önemine vurgu yaptı.
5'inci Madde Vurgusu
Toplantının ilk günü sonunda ortak bir açıklama yapan bakanlar, bir müttefike dışarıdan yönelen saldırının tüm İttifak'a yapılmış sayılmasını öngören, kuruluş antlaşmasının 5'inci maddesine yönelik taahhütlerini yineledi.
Rusya'nın saldırgan eylemlerinin transatlantik güvenliğe karşı bir tehdit oluşturduğunu belirten Stoltenberg, Çin'den gelebilecek tehditlere karşı Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Kore ve Japonya gibi "ortak değerleri paylaşan" ülkelerle işbirliğine açık olduklarını söyledi.
Stoltenberg’den Türkiye Yorumu
S-400'lerin satın alınması gibi çeşitli konularda Türkiye ile görüş ayrılıkları yaşandığını ve Türkiye'deki gelişmelerle ilgili endişeleri bulunduğunu belirten Stoltenberg, "NATO'yu bu tür farklılıklar olduğunda tartışma ve istişare platformu olarak kullanmamız gerektiğine güçlü bir şekilde inanıyorum" dedi.
Stoltenberg, "Farklılıklarımızı inkâr etmek mümkün değil. Endişelerimi de dile getirmek istiyorum ama aynı zamanda bunları ne şekilde ele alacağımız ve nasıl çözümler bulacağımız konusunda da hepimiz sorumluluk taşıyoruz. Türkiye'nin Irak ve Suriye ile sınırı bulunan önemli bir müttefik olduğunu unutmamalıyız. Türkiye aynı zamanda uluslararası terörizmle savaşta da önemli bir rol oynuyor ve başka hiçbir müttefik Türkiye kadar çok mülteciyi barındırmıyor" diye konuştu.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken da gün içinde yaptığı açıklamada Doğu Akdeniz ve S-400'ler konusuna işaret ederek "Türkiye ile farklılıklarımız olduğu sır değil. Ancak Türkiye'nin uzun yıllara dayanan değerli bir müttefik olduğu da sır değil. Türkiye, NATO'ya sıkı sıkıya bağlı tutmamız gerektiğine inandığım bir müttefik" demişti.

Hicri 1447 Ramazan Hilalini Gözetliyoruz

Ramazan Hilali Görüldü: Çarşamba Ramazan’ın İlk Günü

Cübbeli Ahmed, Selefi Provokasyonu İle Ekranlarda

Ankara’da 4 İslami Dernek Mühürlendi





