Müslümanlar Irkçılık ve İslam Düşmanlığına Karşı Bir Araya Geldi
16 Eylül 2023

Müslümanlar Irkçılık ve İslam Düşmanlığına Karşı Bir Araya Geldi

Haksöz-Haber-Köklü Değişim

Türkiye'de sesi çok çıkan azınlık bir güruhun özellikle Arap karşıtlığı ve İslam düşmanlığı üzerinden sürdürdüğü ırkçılığa karşı İstanbul'da basın açıklaması ve protesto gösterisi düzenlendi.

Özgür-Der'in çağrısıyla Fatih-Saraçhane Parkında bir araya gelen yüzlerce kişi, ülke gündemini meşgul eden ırkçı dalgaya karşı kardeşlik eylemi yaptı. Köklü Değişim de eyleme destek verdi.

Eylemde; “Irkçılık ve İslam Düşmanlığına Karşı Kardeşlik Bayrağını Yükseltelim!” yazılı pankartla mağdur edilen muhacir ve göçmenlere destek mesajı verilirken “Irkçılık, Tahrik ve Nefret Yaymak Suçtur! Cezasız Kalmasın!” yazılı pankart ile resmî makamlara ırkçı hastalığına karşı sessiz kalmama çağrısı yapıldı.

Çeşitli sivil toplum örgütleri, vakıf, dernek ve İslami yapı ve kanaat önderlerini destek verdiği eylemde; Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya bir konuşma yaptı. Kaya konuşmasında, “Yakın tarihte Türkiye'deki Kemalist zihniyetin farklı kesimlerden insanları çeşitli şekillerde mağdur ettiğini hatırlatarak, "Mutlu olabilmek için insanları Türküm demeye zorlayan bu kafa yapısı Müslümanları soyla sopla ırkla kanla ayrıştırmıştır." dedi.

Kaya ayrıca, on yıllar boyunca Kürtleri yok sayan söz konusu zihniyetin bugün Arap düşmanlığı söylemine başladığını ve bunun temel saikinin İslam düşmanlığı olduğunu ifade etti.

Kaya son olarak göçmenlere yönelik yol izin belgesi, yüksek harçlar, geri gönderilme merkezinde yaşanan sorunlar gibi konuların çözülmesi gerektiğini ve nefret söylemi ve tahrik içeren ifadelere karşı yaptırım mekanizmalarının harekete geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Kanaat önderi, STK ve parti temsilcilerinin konuşmalarının ardından Köklü Değişim Medya Genel Koordinatörü Mahmut Kar da bir konuşma yaptı. Özgür-Der'e eylem sebebiyle teşekkür ederek ırkçılığa geçit vermeyen Müslümanların hassasiyetinin önemli olduğunu vurgulayan Kar konuşmasında; siyasi partilere, İçişleri Bakanlığı ve iktidara çağrı yaparak, özellikle son 3-4 yılda mülteci düşmanlığı üzerinden propaganda yapan Ümit Özdağ, Zafer Partisi ve ırkçı gurühun mazlum muhacirler üzerinde tepinmesine dur demeleri gerektiğini söyledi.

Dezenformasyon yasasının sadece milletvekili ve siyasiler hakkında yapılan haberler üzerinde işleme konulmaması gerektiğini, bu yasanın mülteci düşmanı bu ırkçı gurüh için acilen uygulanmasının elzem olduğunu söyleyen Kar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu kirli propaganda hakkında yaptığı açıklamanın sözde kalmaması gerektiğini söyledi.

Muhacirlerin geri gönderilme işlemlerinin durdurulması gerektiğini belirten Mahmut Kar, Suriye rejiminin baba Esad'dan beri katil ve zalim bir rejim olduğunu, Beşşar Esad'ın değişmediğini geri gönderilen her bir Müslüman'ın bu katillere teslim edildiğini ifade etti.

Mahmut Kar konuşmasının sonunda Şam toprakların İslâm toprağı olduğunu, Türkiye topraklarının da İslâm toprağı olduğunu dolayısıyla bu toprakların sahibinin Müslümanlar olduğunu söyledi. Ensar ve Muhacir kardeşliğini kimsenin yok edemeyeceğini İslam ve Hilâfet bayrağının Ensar ve muhacirler eliyle yeniden bu topraklarda var olacağını ifade etti.

"Bu toprakların sahibi biziz, ırkçı faşistler hayranı oldukları Batı'ya girebilirler diyen Mahmut Kar Özgür-Der'e ve eyleme katılanlara teşekkür ederek sözlerini bitirdi.

Grup Yürüyüş solisti Mehmet Ali Aslan da katılımcılarla birlikte “Ben İnsanım" ezgisini seslendirdi.

Eylemi yöneten Murat Ayar, programa İHH, HÜDA PAR, Tevhid Dergisi, İmam Buhari Vakfı, Mazlumder, Köklü Değişim Dergisi, Endülüs Derneği, Fetih Vakfı, Davet Derneği, Akmer, Genç Dergisi, İkrader, İnsan ve Değer Hareketi, Muştu Gençlik, Mülteci Hakları Derneği, Rahmet Yolu Derneği, Okurder ve Sığınmacılar Platformunun destek verdiğini açıkladı.

Eylem sırasında “Kahrolsun Irkçılık, Yaşasın Kardeşlik!”, “Arap Nefreti Değil, İslam Düşmanlığı!”, “Batıya Hayran Ümmete Düşman Irkçılar Bu Ülkenin Utancıdır!”, “Arapça Tabela Yasağı Irkçılıktır, İslam Düşmanlığıdır!”, “Başıboş Köpekler Toplatılsın, Irkçı-Faşist Saldırganlar Tutuklansın!”, “Faşist Ümit’in Hayatı Yalan!”, “Fight Against Racism, Not Immigrants!” (Irkçılıkla Savaşın, Göçmenlerle Değil) ve “No To Racism! Long Live Brotherhood!” (Irkçılığa Hayır, Yaşasın Kardeşlik) yazılı dövizler taşındı.

özgürder saraçhane.jfif

Köklü Değişim Özgürder ırkçılığa karşı islam kardeşliği eylemi rıdvan kaya suriye.jpg

Köklü Değişim Özgürder ırkçılığa karşı islam kardeşliği eylemi mahmut kar (2).JPG

Köklü Değişim Özgürder ırkçılığa karşı islam kardeşliği eylemi mahmut kar.JPG

Köklü Değişim Özgürder ırkçılığa karşı islam kardeşliği eylemi muhammed emin yıldırım.JPG

Köklü Değişim Özgürder ırkçılığa karşı islam kardeşliği eylemi isa güvendik suriye.jpg

Köklü Değişim Özgürder ırkçılığa karşı islam kardeşliği eylemi ahmet ağırakça mülteci derneği başkanı.jpg

Köklü Değişim Özgürder ırkçılığa karşı islam kardeşliği eylemi kaya kartal kanan alpay.jpg