Milli Eğitim Bakanlığının “Eşcinselliği Özendiren” Projesine Yoğun Tepki
02 Ocak 2019

Milli Eğitim Bakanlığının “Eşcinselliği Özendiren” Projesine Yoğun Tepki

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Milli Eğitim Bakanlığının başlattığı “Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Okul” projesi tepkiyle karşılandı. Uzmanlar ise, Milli Eğitim Bakanının duyurduğu projenin eşcinsel bir nesil yetiştireceği uyarısında bulundular.

Bakanlık ise 162 okulda başlattığı projeyi daha de geliştirme niyetinde.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yaptığı açıklamada, proje kapsamında MEB’e bağlı okullarda uygulanacak eylem planları hazırlandığını kaydetti.

Bakan Selçuk’un bildirdiğine göre Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Etkinlik Kitabı hazırlandı. Kitap kapsamında 9. ve 10. sınıf seviyesinde derslerde ünitelere uygun, etkinlikler yapıldı.

Gelişmeyi değerlendiren Uzmanlar, Milli Eğitim Bakanının duyurduğu projenin eşcinsel bir nesil yetiştireceği görüşünde.

Yazar Sema Maraşlı, “AK Partili Milli Eğitim Bakanı, dindar kimlikle çıkıp nasıl oluyor da cinsiyet eşitliği gibi fıtrata ve tabii ki dinimize de ters bir şey için çalışma yaptırıyor, RTÜK de bunu onaylayabiliyor. Cinsiyet eşitliği dedikleri şey yaratılışı bozmaktır. Kadınları erkekleştirmek, erkekleri de kadınlaştırmaktan başka bir şey değildir. Allah iki cinsi birbirinden farklı yaratmıştır, eşit değil. Bununla ilgili âyet-i kerimeler de var, karşı cinse benzemeye çalışanlara lanet eden hadis-i şerifler de var” dedi.

“Erkeklere benzeyen kadınlara ve kadınlara benzeyen erkeklere Allah lanet etsin!” (Hadisi Şerif)

Yazar Maraşlı şöyle devam etti: “Burada yapılmak istenen bambaşka bir şey. Kadınlara, sofra kurmak sizin göreviniz değil, deyip kadınları iyice evden uzaklaştırmak. Kızlar annelerine yardım etmesinler, sofra kurmasınlar, ev işlerinden uzak dursunlar… Ki sınav sistemi yüzünden zaten kızların çoğu ev işinden uzak büyüyor. Evlilikler de en büyük problem kadın ve erkeğin rol karmaşası zaten. Bu, bir nesli bozma projesinden başka bir şey olamaz ve bunu Milli Eğitim Bakanlığı yapıyor.”

Sema Maraşlı bu konuya ilişkin yazısında; “Yeni Model İdeal Erkek*: Daha çok kadına mahsus özellikleri bünyesine sığdırabilen erkek olarak çiziliyor. Bebek yüzlü, bakımlı, tüysüz, epilasyon yaptıran, rengarenk pantolonlar, çiçekli gömlekler giyen, moda ve stile önem veren, yemek yapan, kadının omuzuna başını dayayıp ağlayan erkek.*

Yeni Model İdeal Kadın*: Daha çok erkeğe mahsus özellikleri sırtına yüklenen, sert, güçlü kadın. Bu yeni kadın tipi; başarı odaklı, çalışan, para kazanan, pantolon ve ceket giyen, kısa saçlı, sert yüz hatlarına sahip, sert ve acımasız olabilen, küfreden, argo konuşan, utanması az, evin dışında daha çok zaman geçiren, tek başına eğlenmeye gidebilen özgür kadınlar.*

Çizilen yeni ideal erkek ve kadın tiplerin toplum tarafından kabulü ve yaygınlaşması için tabii en iyi araç medyadır. Dizi ve filmlerde artık erkeksi kadınlar ve kadınsı erkekler revaçta. Eşcinseller yıllarca televizyon dizilerinde sevimli karakterler olarak gösteriliyor. Bunun neticesi olarak eşcinsellik normal karşılanmaya başlandı ve sosyal ağlarda medyatik eşcinseller, milyonlarca genç tarafından takip ediliyor.

Şarkıların kliplerinde, giyim markalarının kataloglarında, billboard reklamlarında kullanılan kadın ve erkek modellerin arasında fiziksel anlamda pek bir fark kalmadı.” ifadelerine yer verdi.

Milli Eğitim Bakanlığının projesi sosyal medyada da gündem oldu. Projeyi değerlendiren birçok sosyal medya kullanıcısı AK Parti Hükumetini şu ifadelerle eleştirdi:

“Artık ne duyduklarımıza inanabiliyoruz ne de gördüklerimize. 18 yıl önce yola çıkışımız böyle değildi. Şaşkınız.”

Projenin uygulandığı pilot okullardan Sivas Mimar Sinan İlkokulunda çekilen fotoğraflarda elinde pembe karton taşıyan bir erkek çocuğunun dövizinde şunlar yazılı olduğu görüldü: “Kız gibi ağlarım.”

Pembe karton taşıyan diğer erkek çocuğu ‘kadınlar da iyi araba kullanır’ sloganı taşırken bir kız çocuğu da ‘erkekler de çocuk bakar’ yazılı döviz taşırken görüntülendi.

Erzurum İbrahim Hakkı Fen Lisesinde çekilen fotoğrafta ise ‘tabuların’ yıkılması istenerek “yeniden yazıyoruz” diye kadın erkek ayrımının ortadan kaldırılması çağrısında bulunuldu.

Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ETCEP projesinin Milli Eğitim Bakanlığı Sitesinde yer alan sunum fotoğrafında eşcinseller tarafından kullanılan gökkuşağı renklerinin yan yana yer aldığı alfabetik harfler dikkat çekti.

ETCEP, 10 ilde 40 pilot okulda gerçekleştiriliyor. Ders kitaplarından cinsiyet eşitliğine aykırı bölümler çıkartılacak. Toplumsal cinsiyet eşitliği, ders konusu olarak okutulmayacak, müfredatın içinde eritilerek verilecek. Ders kitabı yazarları bu kriterler doğrultusunda eğitimden geçirilecek. Projeyle üç temel sonuca ulaşılması hedefleniyor. Birincisi; okullardaki akademik ve idari personele yönelik bir kılavuz ve değerlendirme aracı olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Teminat Aracının hazırlanması, ikincisi; toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı yaklaşımın eğitim sisteminin tamamında benimsenmesi, üçüncüsü; müfredatın toplumsal cinsiyet eşitliği açısından incelenmesi ve gözden geçirilmesi.

"Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ne Duyarlı Okul" Projesi Nedir?

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklenen "Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi" (ETCEP) kendisini, "Temel olarak, kamuoyunda toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının yaygınlaştırılmasına katkı sağlamayı amaçlar. Proje faaliyetleri özelinde ise eğitim sisteminin tüm bileşenlerine toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısını yerleştirmeyi hedefler." olarak tanımlıyor.

ETCEP'in internet sitesinde yer alan bilgiye göre, "Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen ve Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen Proje, 19 Eylül 2014 tarihinden itibaren 24 aylık bir proje olarak uygulanmaya başlamıştır."