Köklü Değişim Medya
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü. Görüşmede Suriye ve Libya’daki gelişmeler ele alındı. Putin ve Erdoğan, muhalefetin elindeki son kale İdlib için “Astana Süreci” kapsamında yakın iş birliğinin sürdürülmesi hususunda mutabık kaldı.
Kremlin, telefonda görüşen Rusya Devlet Başkanı Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Libya'da ateşkes ilan edilmesi için çağrıda bulunduğunu açıkladı.
Görüşme sonrası Kremlin'den yapılan açıklamada, liderlerin Libya'da ateşkes sağlanması ve Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde bir siyasi sürecin yenilenmesi için çağrıda bulunduğu belirtildi.
Muhalefetin elindeki son kale İdlib'in şam kasabı Esed'e bir an önce teslim edilmesini isteyen Putin, telefondaki görüşmesinde Erdoğan ile etkili önlemleri alma konusunda mutabık kaldıklarını ifade etti.
Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, iki lider Türkiye ve Rusya'nın, Suriye'nin İdlib vilayetinde "normalleşmenin" sağlanması için daha yakın işbirliğinin önemine vurgu yaptı. Kremlin, Putin ve Erdoğan'ın, İdlib'deki militanlara karşı "etkili" önlemler alınması konusunda mutabık kaldıklarını duyurdu.
Türkiye'den Açıklama
Görüşmenin ardından Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada da liderlerin Libya'daki güncel gelişmeleri ele aldığı ifade edildi. Açıklamada, Erdoğan'ın bu görüşmede, Türkiye'nin Libya'nın "huzur ve istikrarına desteğini yeniden teyit ettiği" belirtildi. Erdoğan ve Putin'in, "Suriye krizinin çözümü için Astana Süreci kapsamında yakın iş birliğinin sürdürülmesi hususunda mutabık kaldıkları" açıklandı.
Trablus ve Tobruk Yönetimleri
2011 yılında Muammer Kaddafi yönetimine son verilmesinin ardından istikrarın bir türlü sağlanamadığı Libya'nın doğusunda ve batısında iki ayrı yönetim bulunuyor. General Halife Hafter, Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi tarafından desteklendiği söylense de arkasındaki asıl güç, Mısır diktatötörü vasıtasıyla yardımlarını sürdürerek Libya topraklarında söz sahibi olmak isteyen ABD.
BM dâhil uluslararası toplumun büyük bölümü Trablus'ta Başbakan Es Sirac liderliğindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni tanıyor. Sirac hükümetini ise, Avrupa ülkeleri, Cezayir üzerinden destekleyerek Libya’daki menfaatlerini kaybetmek istemiyorlar.
Cezayir’deki karışıklığı fırsat bilen Hafter güçleri 4 Nisan’da Trablus’a saldırı başlatmıştı. Libya, sömürgeci ABD ve AB’nin çıkar kavgasına sahne olurken, Rusya ve Türkiye, ateşkes çağrısında bulundu. ABD destekli Hafter’in Trablus’u ele geçirmesi mümkün gözükmüyor. Hafter son saldırılarla planlanan ateşkes için masaya daha güçlü oturabilmeyi hedefliyor.
İşbirlikçi liderlerin Müslümanların kanıyla sürdürdüğü savaşta Dünya Sağlık Örgütü'nün bugün açıkladığı verilere göre, 4 Nisan'dan beri 278 kişi hayatını kaybederken, bin 300'den fazla kişi de yaralandı.