Kremlin: “Almanya'ya Füze Konuşlandırılması Soğuk Savaş’a Geri Dönüştür”
12 Temmuz 2024

Kremlin: “Almanya'ya Füze Konuşlandırılması Soğuk Savaş’a Geri Dönüştür”

Köklü Değişim Medya

Kremlin, ABD'nin Almanya'ya uzun menzilli füzeler yerleştirmesini "Soğuk Savaş"a dönüş olarak niteleyerek tepki gösterdi.

Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitry Peskov dün devlet televizyonuna verdiği demeçte "Soğuk Savaş'a doğru istikrarlı adımlarla ilerliyoruz. Soğuk Savaş'ın doğrudan çatışma içeren tüm özellikleri geri dönüyor" açıklamasında bulundu.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ABD'nin Almanya'ya düzenli olarak uzun menzilli füzeler yerleştirme kararını, Rusya'ya karşı caydırıcılığı arttıracak bir adım olarak memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Stratejik karar, 20 yıl aradan sonra ABD seyir füzelerinin Almanya'ya geri dönüşü anlamına geliyor ve bu hamle Scholz'un Sosyal Demokrat Partisi (SPD) üyeleri arasında bile eleştirilere neden oldu.

Kararı savunan Scholz, Washington'da düzenlenen Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) zirvesi sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada "Bu caydırıcılığın bir parçasıdır, barışı garanti eder. Doğru zamanda alınmış gerekli ve önemli bir karardır" ifadeleriyle kararı savundu.

Beyaz Saray çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD'nin 2026 yılından itibaren Almanya'ya yeni silahlar konuşlandıracağını duyurmuştu. Washington, Almanya'da kalıcı olarak konuşlanmayı hedefliyor ve füzeler Avrupa'daki mevcut ABD sistemlerinden "çok daha uzun menzile" sahip olacağı ifade ediliyor.

Alman hükümeti ile ortak yapılan açıklamada "Bu gelişmiş kabiliyetler ABD'nin NATO'ya olan bağlılığını ve Avrupa'nın entegre caydırıcılığına olan katkılarını gösterecektir" denildi.

Alman ordusunun karadan fırlatılan uzun menzilli füzeleri yok, sadece uçaklardan fırlatılabilen seyir füzeleri var. Ancak bu duyuru, ABD füzelerinin konuşlandırılmasının Soğuk Savaş'ın acı hatıralarını yeniden canlandırdığı Almanya'da öfkeye ve tepkilere neden oldu.

Soğuk Savaş sırasında 1980'lerde Batı Almanya'ya ABD Pershing balistik füzelerinin yerleştirilmesi büyük gösterilerle protesto edilmişti.

ABD füzelerinin konuşlandırılması, Almanya'nın yeniden birleşmesi sırasında 1990'lara kadar devam etti. Soğuk Savaş'ın sona ermesinin ardından ABD, Sovyet tehdidinin azalmasıyla birlikte Avrupa'daki füze sayısını büyük ölçüde azaltmıştı.

Kapitalist Batı’nın askeri gücü NATO’nun lideri olan ABD, kendi çıkar ve hedefleri doğrultusunda NATO’yu kullanırken, masrafları ise üye ülkelere yüklüyor ve üye aidatlarının artması için baskı yapıyor. ABD’nin Ukrayna’nın NATO’ya üyelik tehdidini sürekli canlı tutarak başlattığı savaşta büyük bir zafer elde etti. Rusya, sahada bataklığa çekilirken, Finlandiya ve İsveç’in birliğe katılması da sağlandı. Ayrıca Rusya korkusu pompalanarak NATO’ya yeniden önem kazandırmış oldu. Hatırlanacağı üzere Ukrayna savaşı öncesi Fransa, “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti” ifadesini kullanmış ve bir öneminin de kalmadığını vurgulamak istemişti.

Kremlin füze girişimine perşembe günü, NATO'nun yarattığı ciddi tehdidi kontrol altına almak için "karşı önlemler" planladığını söyleyerek yanıt verdi.

ABD'nin Almanya'da konuşlandıracağı silahlar arasında halen geliştirilmekte olan hipersonik füzelerin yanı sıra, SM6 füzeleri, uzun menzilli, çok amaçlı karadan havaya füzeler ve Tomahawk füzeleri de bulunuyor.