Kazakistan Nüfusu Gittikçe Dindarlaşıyor
19 Eylül 2017

Kazakistan Nüfusu Gittikçe Dindarlaşıyor

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Kazak yöneticiler ülkede dindar nüfusun artmasından şikayetçi olsalar da, Müslümanların İslam’a olan bağlılığı her alan da kendini gösteriyor.

Kazakistan'ın Diyanet ve Sivil Toplum İşleri Bakanı Nurlan Yermekbayev, ülkede dindarlığın "dini kültürün oluşumunun" önüne geçtiğini belirtti.

Mecliste konuşma yapan Bakan Yermekbayev, son birkaç yıl içinde vatandaşların dindarlık seviyesinin keskin bir artış gösterdiğini ve bunun "dini kültürün sağlam oluşumunun önüne geçtiğini” savundu. Yermekbayev, bu durumun aile ve toplumda bazı çatışmaların ve anlaşmazlıkların kaynağı olduğunu öne sürdü.

Kazak yetkililerin söylemlerinin aksine İslam, çatışmayı, ayrılığı, parçalanmayı değil, Müslümanları birleştirmeyi ve bir bedenin azaları gibi olmayı zaruri kılar. İslam aileyi de “Allah ve Rasulü’nün koruduğu kale”ye benzeterek, anne ve babaya itaati emreder, onlara karşı isyandan sakındırır.

Laik ve demokratik yönetimler tarafından, İslami esaslar ve kavramlar aslından uzaklaştırıldı. Müslüman toplum batılı fikirlerle dejenere edildi. Bunun sonucunda, aileler dağıldı, yuvalar yıkıldı. İslam’ın haram kabul ettiği “içki-kumar-faiz-zina” gibi hertürlü davranış, “demokratik özgürlükler” söylemiyle meşru bir hale getirilmesi sağlandı.

Kazak yetkililere göre, şu anda vatandaşlarının yaklaşık yüzde 10'u kendilerini ateist veya agnostik olarak tanımlıyor. Kazakların yüzde 75'i ise genel olarak dindar olduklarını belirtiyor. Ancak nüfusun sadece yüzde 16'sı kendilerini dinlerini yaşayan kişiler olarak tanımlıyor.