Köklü Değişim Medya
İki üst düzey ABD'li yetkiliye göre CIA Afganistan'daki örtülü operasyonlarını artırma kararı aldı. CIA'in bölgeye yüksek tecrübeli küçük ekipler gönderdiği ve Taliban mensuplarını ve üst düzey liderlerini hedef almak için çalışmalarını sıklaştıracağı rapor edildi.
CIA askeri bir rol üstlenecek
CIA bugüne kadar Afganistan'da Taliban'a karşı ucu açık operasyonlara girişmenin, teşkilatın zamanını ve maddi imkânlarını boş yere harcayacağı fikrini savunmaktaydı. CIA'in rolü genel olarak El Kaide'ye karşı saldırılar düzenlemek ve Afgan istihbarat teşkilatına destek olmak şeklindeyken bu tutumun değişeceği düşünülüyor.
CIA bugüne kadar daha çok ABD ordusunun görevi olarak gördüğü Taliban gibi direniş gruplarına karşı faaliyetleri yürütmemiş ve olduğu gibi bir istihbarat kuruluşu şeklinde hareket etmişti. Ancak teşkilatın yeni şefi Mike Pompeo öncülüğünde bu tutumunda değişikliğe gideceği düşünülüyor. Yeniden şekillenen CIA'in Afganistan, Suriye ve Yemen'de saldırıları sıklaştırdığı ve istihbarat hamlelerinden çok askeri hamleler gerçekleştirdiği görülmüştü.
"Saldırgan olacağız"
CIA'in yeni şefi Pompeo bu ay Teksas Üniversitesi'nde katıldığı bir güvenlik konferansında "eğer saldırgan olmazsak görevimizi yapamayız" diyerek "düşmanları ezmeye odaklanmalarının gerektiğini" dile getirmişti. Bu ifadeler CIA'in Afganistan'a ilişkin yeni tutumunu açıklar nitelikteydi.
CIA Afganistan'da değişen tutumuna ilişkin yorum yapmayı reddetse de askeri bir yapı gibi davranacağı ve ABD'nin ülkedeki stratejisinde önemli bir yer tutacağı bir gerçek. ABD'nin halen Taliban'ı askeri olarak zayıflatmayı ve uzlaşı masasına oturtmayı öngören bir strateji izlediği tahmin ediliyor.
Sivil kayıpları artacak
ABD'nin Afganistan'daki askeri faaliyetlerinde CIA'in rolünün artması, Afganistan'daki savaşın gözlerden uzak tutulmasının istendiği anlamına da geliyor. CIA'in üstü örtülü operasyonlarının sıklaşacağı bir zeminde, bu operasyonların kamuoyundan saklanmasının temelde iki nedeni olduğu düşünülüyor. Bunlardan ilki ABD'nin ülkedeki kayıplarını gizleyerek ABD kamuoyunda Afganistan'daki ABD varlığına dair çekincelerin artmasını önlemek. Bir diğeri ise CIA'in operasyonlarının sıklaşması ile Afganistan'da artacak sivil kayıpları. Ülkede son aylarda sivillere yönelik saldırılar, gece baskınları ve bombardımanlarda çok sayıda sivil yaşamını yitirdi.
CIA kayıplarına karşı hassasiyet var
CIA'in bölgede Afgan güçler ile ortaklaşa faaliyet yürüteceği ifade edildi. Afganistan'da 2001 yılından bu yana resmi olarak 18 CIA personeli öldü. 30 Aralık 2009 tarihinde ülkenin doğusundaki Host'ta bir CIA üssüne düzenlenen canlı bomba saldırısında resmi rakamlara göre 7 üst düzey CIA görevlisinin öldürülmesi olayı, üzerinden yıllar geçmesine rağmen ABD'de hafızalarda ciddi bir darbe olarak tazeliğini koruyor.
Hizb-ut Tahrir: “Trump Taliban’ı masaya oturtmak istiyor”
Hizb-ut Tahrir Merkezi Medya Bürosu tarafından yayımlanan “ABD’nin Afganistan Stratejisi” başlıklı soru-cevabın sonuç bölümünde şu hususlara dikkat çekildi:
“Ezcümle Başkan Trump’ın Afganistan stratejisinin gözden geçirilmesi, ABD politikasının dünya çapında büyük risklerle yüz yüze geldiği bir ortamda gerçekleşiyor. Yukarıdaki gerçekler ışığında büyük olasılıkla ABD’nin Afganistan politikasının yeniden gözden geçirilmesi aşağıdaki hususları içerecektir:
1- Bu gözden geçirme Afganistan arenasını serinletme, ABD varlığını askeri üslerle sınırlama, bu üsleri tehlike anında kullanma ve misyonlarını sanki “IŞİD” karşıtıymış gibi gösterme yönünde seyredecektir...
2- Savaş ve savaşı tırmandırmak maksadıyla Amerika’nın ek birlik göndermesi olası dışıdır. Belki savaş maksadıyla değil de sadece bir pazarlık kozu olarak kısa bir süreliğine ek asker gönderebilir. Bununla Amerika, “Taliban’ın “taviz” vermesi, Afgan hükümeti ile ortak yönetim kurmak için pazarlığa tutuşması ve tabii ki Amerikan çıkarlarına halel getirmemesi karşılığında biz de bu ilave birlikleri geri çekerek “ödün” verebiliriz mesajını vermek isteyebilir.
3- Amerika, Taliban’ın ayartılmasını kolaylaştırmak için Pakistan’ın rolünü yeniden aktif hale getirecektir. Bu rol gereği Pakistan Silahlı Kuvvetleri Komutanı, Kabil’deki kukla hükümet ile masaya oturması, pazarlığa tutuşması, Afganistan’daki Amerikan politik sistemine katılımını sağlamak için Taliban’a karşı fazla yumuşak ve sempatik davranabilir.
Yedincisi: Son olarak biz, Pakistan’daki ajanlara yaslanmaktan veya Pakistan Silahlı Kuvvetleri Komutanı’nın Afganistan’a göstereceği yumuşaklığa itimat etmekten sakındırıyoruz. Geçmişten ders almak gerek. Amerika, Pakistan rejimindeki ajanlarının işbirliği olmasaydı, Afganistan’a ayak basamazdı. Pakistan yönetiminin bu yeni Taliban politikası, maliyetli veya maliyeti biraz az askeri müdahale olmadan Afganistan’daki mevcut ajan yönetim üzerindeki riskleri bertaraf etmek amacıyla bizzat ABD tarafından oyunun kurallarını berkitmek için kurgulanmış bir oyundur... Onun için bu yeni Pakistan yöneticileri, Amerikan planının başka bir yüzüdür, deşifre edici yüzüdür. Kimi zaman Amerika, Pakistan’daki yandaşlarından, adı kötüye çıkmış Rahil’in Obama planı uyarınca Veziristan’da yaptıkları gibi, Afgan cihadına baskı yapmak ve şevkini kırmak isteminde bulunmaktadır. Şimdi de iktidardaki yeni kuklalar, Trump planı uyarınca Taliban’ı ayartmak ve kuşatmak için çalışıyorlar. Çünkü Amerikan politikaları, Taliban’daki cihat kararlılığının kökünü kazımanın bir yolu olarak Taliban’ı ölümcül “müzakere” masasına askeri kuvvetle oturtmakta başarısız olmuştur. Dolayısıyla Pakistan yöneticileri, aldatmaca ve kandırmaca yakınlaşma yoluyla Taliban’ı müzakere masasına oturmaya çalışıyorlar. Biz, Amerika ve ajanlarının tuzağına düşmekten veya onlara yaslanmaktan şiddetle sakındırıyoruz.
وَلَا تَرْكَنُوا إِلَى الَّذِينَ ظَلَمُوا فَتَمَسَّكُمُ النَّارُ وَمَا لَكُم مِّن دُونِ اللَّهِ مِنْ أَوْلِيَاءَ ثُمَّ لَا تُنصَرُونَ ***“Zulmedenlere sakın meyletmeyin. Yoksa size de ateş dokunur. Sizin Allah’tan başka dostlarınız yoktur. Sonra size zafer de verilmez.”[***Hud 113]”
Soru-Cevabın tamamı için bkz: