İşgalci ‘İsrail’ Meclisi (Knesset), Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilerle Dayanışma Ajansı'nın (UNRWA) ‘İsrail’ içinde faaliyet göstermesini ve ‘İsrailli’ yetkililerin UNRWA ile herhangi bir temasta bulunmasını yasaklayan iki yasa tasarısını kabul etti.
UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, UNRWA'nın alternatifi bulunmadığını söyleyerek, bu iki yasanın "Doğu Kudüs de dahil olmak üzere İşgal Altındaki Filistin topraklarındaki temel çalışmalarını sürdürmesini engellemesinden" endişe duyduğunu dile getirdi.
Ankara ve diğer İslam beldeleri yönetimlerinin çare olarak gördüğü ve başta Gazze olmak üzere Filistin’i sürekli havale ettiği BM’nin acziyetine karşın 1 yıldır her katliam sonrası kınama mesajı yayımlamayı ve BM’ye havele etmeyi sürdürüyorlar.
UNICEF’ten Kınama
UNICEF Sözcüsü James Elder, ‘İsrail'in UNRWA'ya yönelik yasağının "Gazze'deki insani yardım sisteminin çökmesine" yol açabileceği uyarısında bulunarak, bu kararın "çocukları öldürmenin yeni bir yolunu yarattığını" söyledi.
BM İnsani Yardım Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, "UNRWA vazgeçilmezdir ve bu noktada ona alternatif yoktur" mesajı verdi.
Yasağın kolektif cezalandırmaya tekabül edip etmediği sorulduğunda Laerke, "Bence bu adil bir tanımlama... Bu, Gazze'de gördüğümüz kolektif cezalandırma eylemlerine bir yenisini daha ekleyecektir." yanıtını verdi.
Pazartesi akşamı kabul edilen yasa tasarılarından biri, UNRWA'nın İsrail topraklarındaki tüm faaliyet ve hizmetlerini yasaklıyor ve üç ay içinde yürürlüğe girmesi planlanıyor.
İkinci yasa tasarısı, hükümet çalışanları ile UNRWA arasındaki tüm bağları koparıyor ve UNRWA çalışanlarının yasal dokunulmazlıklarını kaldırıyor.
Yasalarla birlikte, ajansın ‘İsrail’ ve Filistin topraklarında faaliyet göstermesini muhtemelen engelliyor çünkü ‘İsrail’ hem Gazze'ye hem de Batı Şeria'ya erişimi kontrol ediyor. Ajansın merkezini ‘İsrail'in işgal ettiği Doğu Kudüs'ten taşımaya zorlayabilir.
Lazzarini, bu ayın başlarında, yasa tasarısının geçmesi halinde Gazze'deki insani yardım operasyonlarının çökebileceği ve kış mevsiminin gelmesiyle birlikte gıda, barınma ve sağlık hizmetlerinin aksayabileceği konusunda uyarmıştı.
Gazze'nin yaklaşık 2,3 milyonluk nüfusu hayatta kalmak için neredeyse tamamen yardıma bağımlı. Nüfusun yaklaşık %90'ı yerinden edildi. Yüz binlercesi çadır kamplarında ve barınaklara dönüştürülmüş okullarda yaşıyor, çoğu UNRWA tarafından yönetiliyor. Açlığın yaygın olduğu Gazze’de Sağlık Bakanlığı'na göre, ‘İsrail'in 7 Ekim bu yana çoğu çocuk ve kadın 43.000'den fazla Filistinli Müslümanı katletti.