İran,  Yine Abd ile Müzakere Masasında
02 Mayıs 2021

İran, Yine Abd ile Müzakere Masasında

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

İran, defalarca aldatıldığını ve “Büyük Şeytan” olarak hitap ettiği ABD ile müzakere masasına oturdu. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi, ABD’nin enerji, banka ve limanlara yönelik uyguladığı yaptırımların kaldırılması konusunda anlaştıklarını açıkladı. Buna karşılık ABD’ye ne verildiğine ise değinmedi.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi, Avusturya’nın başkenti Viyana’da İran ile 4+1 ülkeleri ile devam eden nükleer anlaşmaya geri dönüş görüşmelerine ilişkin İran devlet televizyonuna açıklamalarda bulundu. İran’a yönelik uygulanan tüm yaptırımların kaldırılmasına ilişkin Viyana görüşmelerinde olumlu gelişmeler olduğunu belirten Arakçi, hangi yaptırımların kaldırılacağına ilişkin anlaşmaya varıldığını duyurdu.

ABD’nin enerji, banka ve İran limanlarına uyguladığı yaptırımların kaldırılması konusunda anlaştıklarını belirten Arakçi, “Yaptırım listesinde olan isim ve kurumlara yönelik yaptırımların kaldırılmasında ortak bir sonuca vardık. Bu kurum ve isimlerin hangileri olacağı konusunda ise görüşmelerimiz devam ediyor” bilgisini paylaştı.

Müzakerelerde ihtilaflı konuların belirginleştiğini belirten Arakçi, “Görüşmeler artık daha olgunlaştı. Metin üzerine yoğunlaştık. Ortak birçok konumuz da var ama ne zaman kesin bir sonuca varacağımızı söylemek zor” açıklamasında bulundu.

ABD son olarak Suriye ve Irak’ta verdiği rollere karşılık imzaladığı nükleer anlaşmadan çekilerek Tahran’ı aşağılamıştı. Tahran yönetimi bu anlaşma karşılığında binlerce Müslümanı katlederken, ABD’nin değirmenine su taşımış, buna rağmen Washington yine İranlı generalleri katlederek İran’ı aşağılamıştı. Suriye’deki İran karargahları da defalarca gasıp Yahudi tarafından vurulmasına rağmen misillemede bulunmamıştı.