HDP, İngiliz Menşeli Sistem İçin Kılıçdaroğlu’nu Destekleyecek
25 Mayıs 2023

HDP, İngiliz Menşeli Sistem İçin Kılıçdaroğlu’nu Destekleyecek

Köklü Değişim Medya

Kılıçdaroğlu’nun Ümit Özdağ ile el sıkışması üzerine açıklama yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Yeşil Sol Parti (YSP), İngiliz menşeli parlementer sistemin geri getirilmesi için Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteleyeceklerini açıkaldılar.

CHP'nin dün Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile imzaladığı protokoldeki kayyum maddesine tepki gösteren HDP'nin Kılıçdaroğlu'na desteğini çekip çekmeyeceği konusundaki kararını bugün yapacağı basın açıklaması ile kamuoyuna duyurması bekleniyordu.

14 Mayıs ve ardından yapılacak olan 28 Mayıs seçimleri için vatan, millet, özgürlüğün bolca yer aldığı sloganlar kullanılsa da, ittifakların ABD ve İngiliz menşeli sistemler için şekillendiği görülüyor. Cumhur İttifakı ABD menşeli sistemi savunurken, Millet İttifakı ise İngiliz menşeli sistemi savunuyor ve ortaklıklar bu hedef üzerine kuruluyor. Asıl yarış, laik kapitalist nizamın iki ayrı yönetim nizamı için yapılıyor ve cepheler bu şekilde oluşturuluyor.

İttifak ortakları bu hedeflerini açık bir şekilde ifade ederken bugün benzer bir açıklama da HDP ve YSP’den geldi.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan, açıklamasında, "21 yıllık tek adam (başkanlık sistemi) rejimiyle karşı karşıyayız. 28 Mayıs seçimi demokrasiden yana olanlarla tek adam rejimini isteyenler arasındadır" dedi ve şöyle devam etti:

"-Göçmen veya mültecilerin siyasi çıkarların malzemesi haline getirmek yanlıştır ve insani değildir. Bu tablonun sorumlusu mülteciler değil, savaş politikalarında ısrar edenlerdir. Bizler HDP ve Yeşil Sol Parti olarak halkın eşitlik, adalet, hak, hukuk ve özgürlük mücadelesine kefiliz.

-Bugünkü ucube rejim, yaşanan toplumsal sorunların temelidir. 28 Mayıs'ta oylanacak olan da, bu ucube rejimin devam edip etmeyeceğidir. Bugünkü sistem karşısında birleşen milyonlarca oy, daha çok demokrasi içindir. Erdoğan bizler için asla bir seçenek değildir. Tek seçenek onu ve temsil ettiği iktidarı değiştirmektir.

-28 Mayıs'ta milyonlarla başarabileceğimize dair umudu büyütüyoruz. Bizler inanıyoruz, sizler de inanın. Sandığa eksiksiz gideceğiz ve tek adam rejimini değiştireceğiz.”

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın da konuşmasında başkanlık sistemini “saray rejimi” ifadeleriyle eleştirirken, Türkiye’nin yaklaşık bir asır yönetildiği İngiliz tipi parlementer sistemi ise bir kurtuluş olarak sundu.

Akın, "14 Mayıs'ta durdurduk, 28 Mayıs'ta değiştirceğiz" ifadelerini kullanarak şunları söyledi:

"28 Mayıs’ta ortaya çıkan sonuç Türkiye halkları için çok önemli olacak. İnsanlarımızın sandığa gitme isteklerinin köreltilmesi karşısında ısrarla ve inatla mutlaka sandığa gidip, oylarımızı kullanıp, 28 Mayıs'ta bu saray rejimini bu ceberut, kadın düşmanı ve Kürt düşmanı rejimi değiştirmek istiyoruz."

HDP, Kürt düşmanlığı yapanlara karşı mücadele ettiğini söyleyerek oy toplasa da Kemal Kılıçdaroğlu’nun ırkçı Ümit Özdağ ile el sıkışmasına rağmen destek açıklamasının sebebinin Millet İttifakı’nın kuruluş ilkesi İngiliz tipi parlementer sistem olduğu ve asıl savaşın bu uğurda verildiği anlaşılıyor.

HDP, şu an aynı ittifakta bulunduğu kemalist CHP yönetiminin Cumhuriyet'in ilk yıllarında uyguladığı zulümler üzerinden de Kürt milliyetçiliği ile propaganda yaparak oy toplasa da asıl hedefinin Batılı nizamı ayakta tutmak olduğu söylem ve eylemlerine yansıyor.