F-35’ler Masada: ABD Küstahlığa, Ankara Görüşmelere Devam Ediyor
28 Ekim 2021

F-35’ler Masada: ABD Küstahlığa, Ankara Görüşmelere Devam Ediyor

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir heyet, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasıyla ilgili hususu görüşmek üzere Ankara’da temaslarda bulundu. Pentagon’dan yapılan açıklamada, tarafların önümüzdeki aylarda Washington’da yeniden bir araya geleceği duyuruldu. ABD'nin parası ödendiği halde gasbettiği F-35’ler için kurduğu masada küstahça yeni isteklerde bulunacağı tahmin ediliyor.

Pentagon sözcüsü Yarbay Anton Semelroth heyetin temaslarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada ABD heyetine, Avrupa ve NATO politikasından sorumlu Direktör Andrew Winternitz ve Savunma Bakanlığı Alım ve İdame Müsteşarlığı’na bağlı Planlama, Program ve Analiz Direktörü Melissa Benkert’in başkanlık ettiği belirtildi.

Türk heyetinin de Milli Savunma Bakanlığı’ndan temsilcilerden oluştuğu ifade edildi.

"ABD-Türkiye F-35 İhtilaf Çözümü" başlığını taşıyan yazılı açıklamada ABD heyetinin temaslarının amacı, “Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasından kaynaklanan konuları ele almak amacıyla ihtilaf çözümü görüşmeleri” olduğu beyan edildi.

Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasına son şeklinin 23 Eylül'de verildiğinin belirtildiği açıklamada, “Görüşme, ABD hükümetinin Türkiye’nin F-35 programında daha önceki rolünü saygılı bir biçimde sonuçlandırmak konusundaki taahhüdünü gösteriyor’’ ifadeleri kullanıldı.

Görüşmelerin verimli geçtiği ve tarafların önümüzdeki aylarda yeniden Washington’da bir araya gelmeyi planladığı açıklandı.

Akar Ve Austin’den Telefon Görüşmesi

Heyetlerin temaslarının ardından, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'la ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in de telefonda görüştüğü bildirildi. İki bakan geçen hafta de Brüksel'de kısa bir görüşme yapmıştı.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "görüşmede ikili ve bölgesel savunma ile güvenlik konularının ele alındığı" belirtildi. Açıklamada detaya girilmedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Glasgow’da düzenlenecek iklim zirvesinde, ABD Başkanı Joe Biden ile görüşeceğini, görüşmenin ana konusunun F-35 programı olacağını söylemişti.

Esed rejimi zor durumdayken Rusya’yı Suriye sahasına davet eden ABD, Türkiye’ye Patriot savunma sistemini satmamış ve S-400 savunma sistemini almasına da göz yummuştu. Esed rejimi yeniden ayağa kalkması ve devrimin akamete uğraması üzerine Rusya’ya verdiği rolü sonlandırmak isteyen ABD, Türkiye’yi Rusya’dan aldığı S-400’leri bahane ederek F-35 uçakları programından çıkarmıştı. Bu adımların Rusya’ya karşı atıldığı ve ABD’nin Türkiye’deki S-400’lerin bulundurulması ve yeni partinin alınmasını asla kabul etmediği defalarca küstahça açıklandı.

Bu adımların adil olmadığını savunan Türk yetkililer ise Amerika’dan, 1,4 milyar dolarlık iade ödemesi talep ediyor. Türkiye, ABD’nin küstahlığına ve terör örgütlerini himaye edip, silahlandırmasına rağmen Ankara, her fırsatta stratejik dost ve müttefik olduklarını, NATO’ya sadık kalacaklarını beyan ederek bağımsız bir dış politikası olmadığını ve Washington ekseninde hareket ettiğini ortaya koyuyor.

Erdoğan, ABD’nin gasbettiği ödeme karşılığında F-16 uçakları ve Türk uçaklarının modernizasyonu için teklifte bulunduğunu açıklamıştı. Ancak ABD, Türkiye’ye finansman konusunda bir teklifte bulunmadığını söylüyor.

F-35 Konusunu Sullivan Ve Kalın da Ele Aldı

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile bir görüşme yapmıştı. Beyaz Saray’dan konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada iki yetkilinin Afganistan, Güney Kafkasya, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz gibi bölgesel sorunları ele aldıkları belirtildi. Yazılı açıklamada, Kalın ve Sullivan’ın iki ülke arasındaki savunma ilişkilerini de ele aldıkları kaydedildi. İki yetkilinin, ihtilafların devam eden diyaloglar çerçevesinde çözülmesi ve yapıcı ikili ilişkilerin sürdürülmesi konusunda mutabık kaldıkları da aynı açıklamada dile getirildi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden arasında Glasgow İklim Zirvesi sırasında yapılması planlanan ikili görüşmenin konuları ve detaylarının konuşulduğu; F-35/F-16 konusu, küresel iklim değişikliği, Afganistan, Suriye, Libya, Dağlık Karabağ, Yunanistan, Doğu Akdeniz ve diğer bölgesel gelişmeler ele alındığı söylendi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada ayrıca Sullivan-Kalın görüşmesinde “Türkiye'nin sınır güvenliğini ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü tehdit eden PYD/YPG/PKK ve DEAŞ dahil olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı Türkiye'nin kararlı mücadelesinin devam edeceğinin altı çizildi.” Bilgisine yer verildi.