Erdoğan’dan KKTC’deki Kur’an Kursu Kararına Karşı Laiklik Savunması
16 Nisan 2021

Erdoğan’dan KKTC’deki Kur’an Kursu Kararına Karşı Laiklik Savunması

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Anayasa Mahkemesi’nin aldığı Kur'an kursu yasağına tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Laiklik anlayışı onların anladığı gibi değildir ve Kuzey Kıbrıs bir Fransa değildir" diyerek laikliği savundu. Kemalistler ve muhafazakârlar tarafından farklı şekilde (hard-soft) yorumlansa da, temelinde laiklik yeryüzünde Allah’a söz hakkı tanımayan İslam ile taban tabana zıt batıl bir ilke ve hükm-ü İlahi’nin tatbik edilmemesi hususunda her iki taraf da hemfikir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs'ta Anayasa Mahkemesi'nin laiklik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle, Din İşleri Dairesi‘nin Kur'an kursu açmasını yasaklaması ile ilgili olarak eleştirilerde bulundu.

Anayasa Mahkemesi Başkanının yapmış olduğu açıklamayı kabul etmemiz mümkün değil. Laiklik anlayışı onların anladığı gibi değildir ve Kuzey Kıbrıs bir Fransa değildir" diyen Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın “bu yanlışından süratle dönmesi gerektiğini” söyleyerek, "dönmediği takdirde atacağımız adımlar da bundan sonraki süreçte farklı olacaktır, bunu da bilmeleri gerekir" uyarısında bulundu.

KKTC Başbakanı Ersan Saner ise “Mahkemenin kararı ışığında gerekli yasal düzenlemeler yapılarak bu kurslara devletin ilgili bakanlık ve kurumları vasıtasıyla devam edilecektir. Kurslar doğal olarak Din İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenirken, Milli Eğitim Bakanlığı da uzman müfettişleri ile denetimlerini yapacak, kurslar sonunda verilecek belgeleri onaylayacaktır" açıklamasında bulunarak, kamunun Kur'an kursu açabilmesi gerekli olan kanuni değişikliğin yapılacağını belirtti.

Çavuşoğlu ve Tatar’dan Tepki

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lefkoşa'da Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüştü. Çavuşoğlu ve Tatar ortak basın toplantısında gündeme ilişkin konulara değindiler.

Kuzey Kıbrıs Anayasa Mahkemesi'nin dün Din İşleri Komisyonu'nun Kur'an kursu düzenlemek ve hafızlık belgesi vermek gibi yetkilerini Anayasa'ya aykırı bulması, basın toplantısının gündemindeydi.

“Kur'an kurslarının yasaklanması gibi bir durum söz konusu olamaz” diyen Tatar şunları söyledi:

KKTC'de böyle bir mesele olamaz. Bizler 1571'den beri Müslüman olarak mücadelemizi inançlarımızla götürdük. Kur'an kurslarının kapanması gibi bir durum asla söz konusu olamaz. Bunun derhal düzeltilmesi gerekir. Çok hassas bir konudur. Meseleyi başka yerlere çekmeye ihtiyacımız yoktur. Burada inanç özgürlüğü de vardır, ibadet özgürlüğü de vardır.”

Kararın ideolojik olduğunu belirten Çavuşoğlu ise “Yargınnı bağımsızlığına herkes saygı duyar. Ama bu, mahkemenin verdiği bir kararı eleştirmemek değildir. Bu karar ideolojik bir karardır. Anayasa'ya göre ya da hükümlerine göre verilmiş bir karar değildir” değerlendirmesinde bulundu.

Anayasa Makemesi’nin Kararı

Kuzey Kıbrıs Anayasa Mahkemesi, Hizmet Sendikası (HİZMET-SEN) tarafından açılan dava ile ilgili kararında, Din İşleri Dairesi'nin Kur'an kursu düzenlemesinin Anayasa'nın 1. maddesinde belirtilen "laiklik" ilkesine aykırı olduğuna hükmetmişti. Mahkeme ayrıca söz konusu Kur'an kurslarının işletilmesinin, Anayasa’nın 59. maddesinde yer alan, “Halkın öğrenim ve eğitim gereksinimlerini sağlama Devletin başta gelen ödevlerindendir. Devlet, bu ödevini, Atatürk İlkeleri ve Devrimleri doğrultusunda, ulusal kültür ve manevi değerlerle bezenmiş bir muhteva, çağın ve teknolojinin gelişmesine, kişinin ve toplumun istek ve gereksinimlerine yanıt verecek planlı bir şekilde yerine getirir" hükümlerine aykırı olduğunu bildirmişti.