Erdoğan, G-20 Zirvesi’nin Düzenlendiği Endonezya’da
14 Kasım 2022

Erdoğan, G-20 Zirvesi’nin Düzenlendiği Endonezya’da

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17'nci G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Endonezya'ya gitti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Zirvesi'ne katılmak için gittiği Endonezya'nın Bali Havalimanı'nda törenle karşılandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 ve 16 Kasım tarihlerinde dünyanın 20 büyük ekonomisinin liderleri ile bir araya gelecek ve ikili görüşmeler gerçekleştirecek.

G-20 Liderler Zirvesinde öncelikli gündem Rusya-Ukrayna savaşı olacak, küresel enerji ve gıda sektörü başta olmak üzere dünyanın karşı karşıya olduğu riskler ele alınacak.

Bu seneki (17'nci) G20 Liderler Zirvesi, "Birlikte Toparlanma-Daha Güçlü Toparlanma" teması altında Endonezya'nın Bali Adası'nda 15-16 Kasım'da gerçekleşiyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu yılki G-20 Liderler Zirvesi'ne katılmayacak. Biden, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşecek ve yeni İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın yanı sıra İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de toplantıda yer alacak.

G20 liderleri, "Gıda ve Enerji Güvenliği", "Sağlık" ve "Dijital Dönüşüm" başlıklı üç oturumda fikir alışverişinde bulunacak.

Yaklaşık dokuz aydır devam eden savaş, petrol, doğal gaz ve tahıl ticaretini sekteye uğratarak zirvenin odağını gıda ve enerji arz güvenliğine çevirmiş durumda.

ABD ile Avrupa ve Asya'daki siyasi eksenlerinde dönen uyduları, Doğu kutbunda iddialı bir yükseliş sergileyen Çin'le karşı karşıya geliyor. Hindistan ve ev sahibi Endonezya gibi devletler ABD’nin hegemonyasında Çin’e karşı cephe almış durumda.

G-20 üyesi olmayan ve ABD’nin Rusya’ya karşı yem olarak kullandığı Ukrayna’nın Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de zirveye davet edildi. Zelenskiy'nin zirveye çevrimiçi olarak katılması ve Rusya karşıtı konuşma yapması bekleniyor.

Geçen yıl Roma'da düzenlenen G-20 zirvesi, pandeminin ardından üyelerin ilk yüz yüze buluşması olmuş, ancak Rusya ve Çin liderleri zirveye katılmamıştı.

Bu yılki toplantı, Mısır'daki BM İklim Konferansı ve Kamboçya'da Biden'ın yanı sıra diğer bazı G-20 liderlerinin de katılacağı Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği Zirvesi ve hemen ardından da Tayland'da yapılacak Asya-Pasifik Ekonomik İş birliği Toplantısı ile aynı eksende yer alıyor.

ABD Başkanı cumartesi günü yaptığı açıklamada, Güneydoğu Asya ülkeleriyle birlikte çalışma sözü vermiş ve Çin'in etkisini arttırmaya çalıştığı bu bölgeye atıfla, "Hepimizin görmek istediği daha iyi bir gelecek inşa edeceğiz” açıklamasında bulunmuştu.

Bali Zirvesi'nde görüşülecek önemli konularda biri Rusya'nın 19 Kasım'da yenilenmesi gerekecek olan BM Karadeniz Tahıl Girişimi'ni uzatmayı kabul edip etmeyeceği.

Temmuz ayında varılan anlaşma, dünyanın önde gelen tahıl üreticilerinden Ukrayna'nın savaş nedeniyle aylardır kapalı olan limanlardan ihracata yeniden başlamasını sağlamıştı.

Rusya, Karadeniz filosunun saldırıya uğramasının ardından geçen ay anlaşmadan kısa süreliğine çekilmiş, ancak daha sonra yeniden anlaşma aktif hale gelmişti.

Ukrayna savaşı ile ortaya çıkan enerji ve gıda krizi ile yükselen enflasyon ve ekonomik sarsıntılar da konuşulacak konular arasında yer alıyor. Savaşın yansımaları Asya ve Afrika'nın en ücra köylerinden en modern endüstrilere kadar hissediliyor.

Öte yandan Bali'deki görüşmeler sırasında liderlerin, kömür ve diğer fosil yakıtlardan uzaklaşmayı hızlandırmanın yollarına odaklanması da bekleniyor.

G-20, 1999 yılında ekonomik sorunları ele almak üzere kurulmuştu. Dünyanın en büyük ekonomilerini bir araya geldiği grubun üyeleri arasında Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Güney Kore, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Türkiye, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği yer alıyor. İspanya ise daimi misafir üye olarak grubun içerisinde.

Küresel siyasete yön veren birinci devlet ABD ve eksenindekilerin yanı sıra karşı kutupta yer alan Rusya ve Çin'in de katıldığı G-20 Zirvelerinde tüm dünyayı kaos ve sefalete sürükleyen stratejik kararlar alınıyor. Bu devletler kapitalist nizamın fikirleri temelinde bir araya gelip, tüm dünyayı etkileyen olumsuz politikaları uygulasa da dünyayı ıslah etmek için bir araya geldiklerini iddia ediyorlar.

Bu seneki zirvenin teması "Birlikte Toparlanma-Daha Güçlü Toparlanma" olsa da yine çoğunluğun ezildiği ve azınlığın daha da zenginleşip, güçlendiği kapitalist nizam gereği kararların alınacağı hakikatini değiştirmiyor.