Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye “İklim Değişikliği” Finansmanı
28 Haziran 2024

Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye “İklim Değişikliği” Finansmanı

Köklü Değişim Medya

Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye’nin “iklim” değişikliği sebebiyle sıklığı ve şiddeti giderek artan taşkınlara ve kuraklığa karşı direncini güçlendirme ve insanlarını koruma çabalarını desteklemek için 600 milyon dolar tutarında bir finansmanı onayladı.

Türkiye Taşkın ve Kuraklık Yönetimi Projesi'nin, taşkına eğilimli alanlarda yaşayan insanlar için taşkın kontrolünün artırılmasına, çiftçilerin kuraklık izleme kapasitelerinin geliştirilmesine ve ülkenin taşkın ve kuraklık riski yönetimine ilişkin kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesine yardımcı olacağı kaydedilen açıklamada, "Projenin taşkın kontrolü bileşeninden taşkın eğiliminin yüksek olduğu yedi nehir havzasında yaşayan 150 binden fazla kişi doğrudan yararlanırken, 10 bin çiftçiye su stresini daha iyi yönetmelerine yardımcı olmak için gerçek zamanlı verileri de içeren yaşamsal kuraklık izleme verileri sunulacaktır" ifadelerine yer verildi.

Kapitalist Batı’nın son yıllarda propagandasını yaptığı “iklim değişikliği” iddiasına göre küresel ısınmaya yola açan nedenlerle mücadele edilecek. Buna göre büyük baş hayvancılığın bitirilmesi de hedefler arasında yer alıyor. Bu çalışmalar karşı tepki gösteren aktivistler özellikle karbon ayak izi gibi çalışmalara şiddetle karşı çıkıyor.

Dünya Bankası gibi kapitalist Barı güdümündeki uluslararası kurumlar ülkelere finansman sağlayarak iradelerini ipotek altına almayı planlıyor.

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez ise şu açıklamada bulundu:

“Türkiye, iklim değişikliğine karşı harekete geçmenin önemini giderek daha fazla kavramaktadır. Dünya Bankası, Türkiye’nin insanlarını ve ekonomisini korumak ve 2053 yılına kadar karbon nötr haline gelme hedefine ulaşmak için iklimle ilişkili risklere karşı dirençliliği sağlamaya yönelik geniş kapsamlı çabalarını desteklemekten memnuniyet duymaktadır.”