Doğu Türkistan’da Çin Baskısı ‘Artarak’ Devam Ediyor
18 Ekim 2017

Doğu Türkistan’da Çin Baskısı ‘Artarak’ Devam Ediyor

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

1949 yılında Çin işgaline uğrayan Doğu Türkistan, 68 yıllık esaretinin en zor ve sancılı günlerini yaşıyor. 21. yy polis devleti baskısını yaşayan Uygur halkı birçok yasağın peşi sıra gündelik hayatları içerisinde sürekli gözetleniyor.

Son 2 senedir devam eden olağan üstü sert uygulamalar ve “Bir Kuşak Bir Yol” (İpek Yolu) projesi kapsamında alınan güvenlik önlemleri ile Doğu Türkistan adeta bir Polis Devleti denetiminden geçiyor.

Polis Denetimi Hat Safhada

Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Müslümanları gündelik hayatları içerisinde şehrin en ücra köşesine dahi yerleştirilmiş kameralarla izleniyor. Mahalleler arası kontrollü geçiş noktaları, barikatlar, araç ve kişilerin güvenlik taramalarından geçirilmesi ile denetim ve gözetim hat safhaya ulaşmış durumda. Öyle ki bazen polisler tarafından kontrol amaçlı durdurulan sivil kişilerin polis çıktığı durumlar yaşanabiliyor.

21. YY Gerçek Polis Devleti

Hint asıllı gazeteci olan Megha Rajagopalan ziyareti sonrası Doğu Türkistan izlenimleri, araştırma ve yerli halktan aldığı bilgilere dayanarak "İşte 21. Yüzyılın Gerçek Polis Devleti" başlıklı makalesini yayınladı.

Megha Rajagopalan yazısında, Siyasi, Fikri, Dini ve İçtimai değerlere yönelik uygulanan baskı ve yasaklar, asimilasyon, 3’ncü sınıf vatandaş muamelesi, yersiz ve hukuksuz tutuklama, işkence veya zehirle öldürmeler, serbest dolaşım ve seyahat haklarının her türlüsüne konulan kısıtlamalar, internet ve sosyal medya yasağı, telefonlara genel takip sistemi yükleme zorunluluğu uygulanıyor.

Kılık kıyafet, Kuran-ı Kerim bulundurma, seccade, İslami isimler ve manevi değerlere yönelik başlatılan yaptırımlarla Doğu Türkistanlı Müslümanların nasıl boğuştuğunu ve işgalci Çin’in baskılarını kanıtlarla ortaya koymuş.