DEAŞ’ı Finanse Eden Fransız Şirketi Lafarge Ceza Ödeyecek
20 Ekim 2022

DEAŞ’ı Finanse Eden Fransız Şirketi Lafarge Ceza Ödeyecek

Köklü Değişim Medya

Suriye halkının devrimini akamate uğrattıktan sonra yok olan DEAŞ’ı finanse etmekle suçlanan Fransız çimento üreticisi Lafarge 687 milyon dolar karşılığında anlaşmaya vardı, şirket 90 milyon dolar da ceza ödeyecek.

ABD'de görülen davada, Fransız çimento fabrikası Lafargeın "DEAŞ'a yardım etme" suçunu kabul edeceği duyurulmuştu.

Belgeler Ortaya Çıkmıştı

Fransız kurumlarına ait belgelerdeki bilgiler, dünyanın en büyük çimento devi Fransız Lafarge'nin, DEAŞ ile ilişkisi hakkında Fransız iç, dış ve askeri istihbarat servislerini sürekli bilgilendirdiğini ve ilişkinin Fransa devletinin bilgisi dahilinde gerçekleştiğini gözler önüne sermişti.

Medyada yer alan belgelerde, Fransız istihbarat ve devlet kurumları, Lafarge'yi, terörü finanse ederek insanlığa karşı suç işlediği konusunda uyarmadı ve bu durumu gizli tutanaklarda itiraf etmişti.

DEAŞ ise Lafarge'den aldığı çimentoları sığınak ve tünel yapımında kullanmıştı.

Dünyanın en büyük çimento devi Fransız Lafarge, DEAŞ'ı finanse ettiği suçlamalarının ardından İsviçre'deki rakibi ile birleşerek 2015'te önce "LafargeHolcim" ismini aldı, 2021'de şirketin isminden "Lafarge" atılarak ismi "Holcim Ltd" olarak tescil edilmişti. Ancak bu isim değişikliği de şirketi kurtaramadı.

Yargıtayın kararının ardından ise şirketin İsviçre borsasında işlem gören hisseleri yüzde 4'ten fazla düşerek 48 İsviçre frangının altına gerilemişti.

ABD ile Fransa’nın menfaat temelli siyasi çekişmesi AUKUS krizinden sonra Lafarge mahkemesine de yansıdı.

AUKUS Krizi

AUKUS, 15 Eylül 2021 tarihinde Avustralya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından ilan edilen üçlü bir güvenlik paktıdır. AUKUS, üç üye ülkenin isimlerinin kısaltması.

Paktla birlikte, ABD ve Birleşik Krallık, Avustralya'yı destekleyerek nükleer enerjili denizaltılar geliştirmesine ve konuşlandırmasına yardım etmeyi ve Pasifik bölgesinde Batı'nın askeri varlığına katkıda bulunmayı hedeflerken daha önce Avustralya ile Denizaltı anlaşması imzalayan Fransa’yı ise dışlıyor.

17 Eylül 2021'de, Avustralya'nın Fransa ile olan denizaltı anlaşmasını iptal etmesi nedeniyle Fransa, Avustralya ve ABD'deki büyükelçilerini geri çağırarak paktın kurulmasını "arkadan bıçaklama" olarak nitelendirmişti.