Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Adalet(!) Vurgusu
02 Eylül 2021

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Adalet(!) Vurgusu

Ajanslar - Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yargıtay yeni hizmet binası ve 2021-2022 adli yıl açılış töreninde konuştu. Erdoğan, yargıdaki bağımsızlığa ve tarafsızlığa vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hizmet binasının açılış töreninde, adaletin tesisisin garantisinin, yargının bağımsızlığının ve tarafsız bir anlayışla ortaya koyacağı duruşunun, temsili ve sonuçta vereceği adil kararlar olduğunun altını çizdi.

Erdoğan’dan Yargı Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı Vurgusu

Erdoğan, devamla şöyle dedi:

“Asıl görevlerini bir kenara bırakıp vesayet güçlerine, cuntacılara selam duranların elinde yargının nasıl bir zulüm makinesine dönüşebileceğini gördük. 15 Temmuz, demokrasi tarihimizde pek çok açıdan olduğu gibi yargı kültürü bakımından da bir dönüm noktası niteliğindedir. Geçmişte yaşananlardan çıkarılması gereken en önemli ders yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının, hukuka bağlı kalmanın hayati öneme sahip olduğu gerçeğidir. Önce darbeciler, sonra vesayetçiler, nihayet FETÖ'nün milletimizin adalet duygusuna vurduğu darbelerin izlerini silene dek çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Din Vurgusu

"Devletin dini adalettir" ifadelerini kullanan Erdoğan, "Eğer bir devlette adalet yoksa onun hangi sistemle yönetildiğinin, kim tarafından idare edildiğinin, vatandaşlarının hangi inanca veya milliyete sahip olduğunun bir önemi kalmaz. Orada sadece zulüm hüküm sürer. Adalet, devletin varlığının sebebidir" ifadelerini kullandı.

Yeni Yargı Paketi İçin Kolları Sıvadık

Yeni yargı paketi için kollarını sıvadığını söyleyen Erdoğan bu konuda şunları söyledi:

"Yeni adli yılda hem adalet teşkilatımızı hem milletimizi rahatlatacak yargı reformu çalışmalarımızı hızlandıracağız. Reform stratejimizin temelinde özgür birey, güçlü toplum, daha demokratik bir Türkiye idealimiz bulunmaktadır. Hak, hukuk ve insan hakları gibi kavramları bugüne kadar hiçbir gündelik ajandaya ya da ucuz politikaya teslim etmedik, etmeyeceğiz. Yeni bir yargı paketi için hemen kolları sıvadık. Arkadaşlarımız en kısa zamanda bu yeni paketi Meclisin gündemine getirecekler."

İnsan hakları konusuna da değinen Erdoğan, hak hukuk ve insan haklarını hiçbir zaman ucuz politikaya teslim etmeyeceklerini, adli tatilden hemen önce çıkan 4. yargı paketinde kadına yönelik şiddetle mücadeleyi yaptıkları değişikle güçlendirdiklerini söyledi.

Yeni anayasa çalışmalarına da değinen Erdoğan*, "Bu taslakları müzakere etme ve ortak bir metin imkânı ortaya çıkarsa, Türkiye için büyük bir kazanç olacaktır. Her ne şekilde olursa olsun önümüzdeki yılın ilk aylarında kendi hazırlığımızı milletimizin takdirine sunmakta kararlıyız"* dedi.

Demokratik - Laik Sistemde Adalet Sağlanamaz!

Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar gelen iktidarlar adaleti sağlamakta başarısız oldular. Hükümetler, onlarca yargı reformu paketi çıkarmalarına rağmen insanlar arasındaki hukuksuzluğu ve adaletsizliği gideremediler. Toplumun yargıya ve adalete olan güveni gün geçtikçe azaldı. İnsan fıtratına aykırı olan batıdan alınan gayri İslami kanunları Müslüman halkın üzerinde tatbik ettiler. Her yöneticinin diline doladığı yargı bağımsızlığı, ancak slogandan öteye geçemeyerek iktidarların emrinde oldu.

Mahkeme duvarlarında asılı olan “Adalet mülkün temelidir” yazısı insanı değil sistemin bekasını önceleyerek, adaleti gözetmedi. Mahkemelerin verdiği haksız kararlar sonucu yüzlerce Müslüman hukuksuz bir şekilde yıllarca cezaevinde yattı. Hukuksuz kararlar, ailelerin, çocukların mağduriyetine yol açtı. Türkiye'de Müslümanlara yönelik yargı zulmü hiçbir zaman bitmedi.

İslam’ın hükümleri tatbik edilmediği sürece adaletin sağlanması asla mümkün değildir. Adalet ise İslam’ın bütün yönleriyle hayatta tatbik edilmesiyle ancak sağlanabilir.