Çavuşoğlu: “Turistin Görebileceği Herkesi Aşılayacağız”
06 Mayıs 2021

Çavuşoğlu: “Turistin Görebileceği Herkesi Aşılayacağız”

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Alman turistlerin Türkiye’ye gelmesi için Almanya’ya ikna ziyareti gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Maas ile düzenlediği ortak basın toplantısında "Turistin görebileceği herkesi mayıs sonuna kadar aşılayacağız" taahhüdünde bulundu. Ankara turizmden gelecek gelirler için Ramazan ayında tam kapanmaya gidip, toplu iftarları, sahurları ve teravihleri yasaklamıştı.

Bilindiği üzere Türkiye, turizm sezonundaki maddi kazançlar için Ramazan ayını ve Ramazan bayramını kurban etmişti. Ramazan ayında toplu iftar ve sahur programları, teravihler yasaklanmış ve sokağa çıkma yasağı akşam 19:00’a çekilerek ailelerin birbirine gidip gelmesinin de önüne engel koyulmuştu.

Yasakları lebaleb kongreler ve turizm sezonu arasında kalan Ramazan ayında uygulanmasının nedenini Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şayet biz ramazan ayındaki tedbirlerimizle vaka sayılarını birkaç binli rakamlara düşürebilirsek mayısla birlikte başlayacağı anlaşılan turizm sezonu ve bunun içeride yol açacağı ticari hareketliliği yakalayabiliriz” sözleriyle ifade etmişti.

Türkiye turistlerin gelmesi için Türkiye'yi tam kapanma ile evlere mahkum ederken, Almanya gibi Rusya'ya da bir ikna ziyareti gerçekleştirecek.

Almanya'ya giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşı Heiko Maas ile ikili ve heyetler arası görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında şunları söyledi:

“İkili ticaretimiz hızlı şekilde artıyor. Bu sene 40 milyar doların üzerine çıkabileceğini görebiliyoruz.

Libya'da bulunan çok sayıda yabancı savaşçı var, paralı asker var. Bunların çekilmesi konusunda hemfikiriz. Fakat iki egemen ülke arasındaki bir anlaşma gereği buraya verilen askeri eğitim ve danışmanlık desteği gibi ülkenin ihtiyacı olan desteklerin sona ermesi Libya'nın yararına değil. İki ülke arasındaki bu tür anlaşmalara müdahale edilmesi üçüncü taraflar bakımından, doğru bir yaklaşım olmaz.”

Çavuşoğlu bu ifadeleriyle Libya’dan ayrılmak istemediklerini beyan etmiş oldu.

Koronavirüs Aşıları ve Patent Hakları

Elbette şirketlerin telif haklarına saygı duymak gerekiyor ama ortak üretim konusunda ülkelerin daha iyi iş birliği yapması gerek. Bu sorun devam edecek. Önümüzdeki aylarda ve yıllarda da aşıya ihtiyacın olacağını görüyoruz. O nedenle aşının tüm dünyaya ulaşması için ortak üretim dahil daha iyi bir iş birliğine ihtiyaç var.

Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in başarılarıyla hem Türkiye hem de Almanya olarak hepimiz gurur duyduk.

Turizm

Geçen sene pandemiye rağmen yaklaşık 1 milyon 200 bin Alman'ı ülkemizde ağırlamaktan mutluluk duyduk. Bu sene de aynı iş birliğini sürdürmeye çalışıyoruz. Tüm ülkelerde pandemi var. Biz de Türkiye'de turizm sezonuna güvenli bir şekilde girebilmek ve halkımızın güvenliğini de sağlamak için bazı ilave tedbirler aldık ve 17 Mayıs'a kadar bir kapanma süreci var. Bunun da faydalarını görmeye başladık. Rakamlar hızlı bir şekilde düşmeye başladı. Türk halkının yüzde 26'sından fazlası aşılandı.

Turizm sektöründe çalışanların tamamını aşılayacağız.

Turizm sezonuna güvenli bir şekilde girebilmek ve vatandaşlarımızın güvenliği için bazı tedbirler aldık, turistin görebileceği herkesi mayıs sonuna kadar aşılayacağız.

Sertifikasyon programını daha da geliştirdik ve 136 kriteri 152 kritere çıkardık. Denetimler geçen sene ayda iki kere yapılıyordu şimdi ikisi Alman, biri İngiliz, bir Fransız, bir Türk denetim kuruluşları ayda dört denetim yapıyor. Yatak sayısı, oda sayısı limitini de düşürdük ve 15 yataklı oteller bile sertifikasyona tabi tutulacak. Vaka sayılarımız her geçen gün düşüyor.”

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in Ankara ziyaretinde yaşanan protokol krizine de değinen Çavuşoğlu şöyle konuştu:

Aslında baş başa görüşmede ben de o toplantıda vardım ve son derece verimli, samimi, açık, her şekilde her konuyu konuştuk. Geleceğe yönelik atılması gereken adımları konuştuk, son derece faydalı bir görüşmeydi. Şimdi burada açıkça bir kere daha üzülerek söylemek isterim, biz Türkiye olarak protokol kurallarının ne olduğunu biliyoruz. Köklü bir devlet geleneğimiz var bizim. 2023'te Dışişleri Bakanlığımızın 500. yılını kutlayacağız. Maalesef üzülerek söylüyorum, Komisyon ve Konsey arasındaki rekabet ve kavga yüzünden oldu. Bunu bu kadar açık söylemek durumunda kaldık. Burada hazırlık toplantısına Komisyonun protokol ekibi katılmadı, Konseyin ekibi katıldı ve Konsey nasıl olması gerektiğini söyledi. Ama tüm bu konuları bilmesine rağmen Von der Leyen'in 'Ben kadın olduğum için böyle oldu' demesi, yani Türkiye'yi ima etmeye çalışması doğru değil. Avrupa Birliği'ni kast ediyorsan kendi meseleleri. Umarım Avrupa Birliği içinde bu bir daha tekerrür etmez. Koskoca Avrupa Birliği protokol yüzünden kavga etmemeli.”

Maas, Türkiye'ye Silah Satışı Kısıtlamasının Süreceğini Açıkladı

Maas'ın açıklamaları şöyle:

Almanya olarak her zaman yapıcı ilişkiyi savunuyoruz. Almanya olarak olumlu bir katkımız olacaksa bunu yapmaya hazırız.

Türkiye'de beklentilerin olduğunu biliyoruz. Bu Şansölye (Angela) Merkel ile Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan arasında dün yapılan görüşmede konu oldu. Şu an da geçen yılın ve aramızdaki münakaşanın AB içinde izler bıraktığını görüyoruz. Almanya her zaman diyaloğa, yapıcı bir ilişkiye ihtiyacımız olduğu ve elbette adım adım sonuçlara varmamız gerektiği görüşünü benimsemiştir.

Buna en fazla Türkiye katkı sağlayabilir. Biz bunun diyalogla ilgili olduğunu biliyoruz ve bunu AB dönem başkanlığımızda açıkça ifade ettik. Elbette sonuçlar konusunda da. Geçen yıl AB ile Türkiye arasındaki ilişkiler açısından zor bir yıl oldu. Bu senenin çok daha iyi bir yıl olacağı görülüyor. Bu yüzden temas halinde kalmamız da önemlidir.

Bu diyaloğu burada yaptığımız gibi yapıcı bir şekilde yürütürsek, o zaman AB ile Türkiye arasındaki ilişkinin gelişeceğinden ve bu diyaloğun, AB üye ülkeleriyle de daha yapıcı olacağından eminim. Daha sonra bunun hangi sonuçlara varabileceğini görebiliriz.

Sadece diyalog güvenli bir çözüm getirecektir. Öncelikle karşılıklı güvenin oluşturulması gerekiyor. Çözüm açısından diyalog şart. Türkiye'yi ve tabii ki AB ortaklarımız Yunanistan ve Kıbrıs'ı çözüm konusunda ilerlemeleri için cesaretlendirmek istiyoruz.

Almanya Türkiye’ye Uyguladığı Kısıtlamaları Kaldıracak Mı?

Türkiye NATO bünyesindeki önemli bir müttefik. Bu, şu anda Afganistan'da da kanıtlanıyor. Almanya bunu hep vurguladı, gelecekte de bu özel bir önem taşıyacaktır. Ancak Almanya’nın savunma sanayi ihracatı ile ilgili kapsamlı kısıtlayıcı politikaları var ve bunlar uygulanmaya devam edilecek.

Koronavirüs Aşılarının Fikri Mülkiyet Hakkının Kaldırılması

Daha çok insanı daha hızlı aşılamaya yardımcı olmanın bir yolu buysa, o zaman bu soruyu kendimize sormamız lazım. Çünkü hepimiz bu salgını bitirmek istiyoruz.”

Çavuşoğlu'dan Yeni Açı Açıklaması

Alman turistlerin Türkiye’ye gelmesi için Almanya’ya ikna ziyareti gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Maas ile düzenlediği ortak basın toplantısında "Turistin görebileceği herkesi mayıs sonuna kadar aşılayacağız" taahhüdünde bulunması tepkilere neden olmuştu.

Bu açıklamasının yanlış anlaşıldığını söyleyen Çavuşoğlu, bir açıklamada iç kamuoyunu teskin etmek için yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Güvenli turizmle ilgili biliyorsunuz önemli bir konseptimiz var bunu değerlendiriyoruz. Bugün hatta bu konudaki bir açıklamam da biraz Türkiye'de yanlış yorumlanmış onu da gördüm. Fakat bizim kastımız gayet açık net. Sektörel bazda aşılamalarımız var. Tabii turizm sektöründe çalışan tüm vatandaşlarımızı da aşılıyoruz.

Bunu sadece turisti korumak için değil kendi vatandaşımızı da aynı şekilde korumak için bu aşıyı yapmamız lazım. Diğer taraftan 'turistin gördüğü' derken uzaktan gördüğü değil, turistin geldiği, yani otellerde ve turistik tesislerde çalışan vatandaşlarımızı kastettiğimiz gayet açık ve net. Ayrıca sadece turisti korumak için bu aşılama yapılıyor demek yanlış.

Bugün Türkiye'de yüzde 26'ya ulaştık. Yani hem çift doz hem tek doz ikisini beraber vatandaşımızı korumak için yapıyoruz, çalışanlarımızı da korumamız lazım. Bir de yerli turist dediğimiz kendi vatandaşlarımız da havalar ısındıkça tatile çıkacaklar. Kendi vatandaşlarımızın da aynı şekilde güvenli bir ortamda, sağlıklı bir ortamda tatillerini geçirmesi için bu tedbirleri alıyoruz.

Bunu alıp da aşılamayı başka bir yere çekmenin hiçbir anlamı yok. Bunu yapanlar ancak kötü niyetli olanlardır. Bunu da buradan açıkça söylemek isterim. Bizim söylediklerimiz tüm cümle okunduğu zaman gayet sarih, net ve güvenli turizm için söylediklerimiz. Yoksa turist için vatandaşımızı heba etme veya feda etme gibi bir şey yok. Aşının da yanlış bir şeyi yok. Aşı vatandaşlarımızı korumak için, COVID'den korunmak için yapılmaktadır.”