ABD Başkanı Joe Biden, İsveç’in yakın zamanda NATO üyesi olacağını söyledi ve **“Bu olacak. Söz veriyorum” ifadesi ile Ankara’nın vereceği karardan emin olduğunu ima etmiş oldu.
ABD’nin Coloroda eyaletinde Hava Kuvvetleri Akademisi’nin mezuniyet töreninde konuşan Başkan Biden, akademi mezunlarına seslendiği konuşmasında, Rusya ve Çin’den kaynaklanan tehditler sebebiyle gittikçe daha istikrarsız bir dönemde göreve başlayacaklarını söyledi.
NATO’nun Rusya’nın ittifak içinde ayrılık yaratma çabasına rağmen hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu vurgulayan ABD Başkanı Biden, Finlandiya’nın üye olması ve yakın zamanda İsveç’in de katılmasıyla NATO’nun daha da güçleneceğini belirten Biden, “Bu olacak. Söz veriyorum” dedi.
Başkan Biden, ABD halkının Ukrayna’ya desteğinin hiçbir zaman sarsılmayacağını da vurguladı.
Stoltenberg: “İsveç'in Katılım Protokolünün Yakında Onaylanacağından Eminim”
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsveç'in NATO üyeliğini görüşmek üzere yakında Ankara'yı ziyaret edeceğini söyledi.
Steoltenberg, şunları söyledi:
"NATO müttefiklerinin yaptıklarını ve aynı zamanda İsveç'in geçen ay teröre karşı mücadeleyi ve Türkiye ile iş birliğini hızlandırmak için yaptıklarını memnuniyetle karşılıyorum. İsveç'in katılım protokolünün yakında onaylanacağından eminim."
Bu konuda İsveç makamları da ABD ve NATO ile aynı düşünceyi paylaşıyor ve Türkiye'nin yakında veto kartını kaldıracağını söylüyor.
Biden, 28 Mayıs seçimleri sonrası yaptığı açıklamada, “Erdoğan’la konuştum. Onu tebrik ettim. F-16'larla ilgili hala bir şeyler yapmak istiyor. İsveç konusunda anlaşmak istediğimizi söyledim” detayını basın mensuplarıyla paylaşmış ve Ankara’nın İsveç’in NATO üyeliğine karşın pazarlık yaptığını ima etmişti.
Kısa süre önce Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD'den Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin, "Yönetim hala sürecin ilerlemesini istiyor. Kongre tabii bir onay süreci var. Oraya doğru gidiyoruz şu anda. Zaten Finlandiya'nın üyeliği onaylandıktan sonra süreç daha da hızlandı" diyerek pazarlığın olduğunu resmi olarak ifade etmişti.
Rusya’ya odaklanan ve büyük devlet statüsünden düşürmek için büyük çaba harcayan ABD’nin istekleri karşısında Ankara’nın İsveç’in NATO’ya katılım vetosunda ısrar etmesi pek olası gözükmüyor. Bazı pazarlıklar sonrasında Türkiye’nin, biraz zaman alsa da sonunda NATO üyeliğine onay vermesi bekleniyor.
Daha önce de NATO’da buna benzer bir olay yaşanmıştı. 2009 yılında Türkiye, eski Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’in NATO genel sekreterliğine atanmasını veto etmiş, ancak uzun süren müzakerelerin ardından ittifakın siyasi ve askeri yapısı içinde bazı pozisyonlar alma karşılığında Rasmussen’in genel sekreterliğine onay vermişti.