BDDK’dan Kredi Ödemelerini Erteleyin Çağrısı
08 Temmuz 2020

BDDK’dan Kredi Ödemelerini Erteleyin Çağrısı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

BDDK, kredi borçlarının ötelenme talebinin karşılanması tvasiyesinde bulundu. Pandemi süreci öncesinde ve süreç içinde bol keseden dağıtılan faizli kredilerle ekonominin çarkları bir nevi borcu borçla kapatarak döndürülmeye çalışıldı. BDDK’nın bu çağrıyı, ödemede zorluk çekilmesi üzerine yaptığı anlaşılıyor.

BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu), “Vade tarihi 2020 yıl sonuna kadar olan ödemelere ilişkin öteleme talepleri karşılanmalı” çağrısında bulundu.

BDDK çağrısında, "Bireysel ve ticari müşterilerin vade tarihi 2020 yıl sonuna kadar olan ödemelerine ilişkin öteleme talepleri karşılanmalı" denildi.

BDDK, salgın sonrası normalleşme döneminde finansal kurumlara bireysel ve ticari müşterilere kolaylık sağlayacakları hususları bildirdi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Mevcut kredi limitlerine haklı ve somut gerekçeler olmaksızın bloke konulmamalı, limitlerin kullanıma hazır tutulmasına özen gösterilmeli."

Her devirde ve krizde kâr eden tefeci kurumların, piyasadaki belirsizlik nedeniyle kredi limitlerine bloke koyması, şikayetlerin oluşmasına neden olduğu için BDDK’nın harekete geçtiği düşünülüyor. İslam’ın kesin bir dille men ettiği faizli kredi muslukları pandemi sürecinde ekonomiyi canlandırma düşüncesiyle açıldı. Günü kurtarmak için girişilen sözde çözüm, yeniden çözümsüzlüğe dönüşmeye başladı. İnşaat sektörünü canlandırmak için dağıtılan faizli krediler de konut piyasasında ciddi fiyat artışına neden olmuştu.