Bakan Doğalgaz Tüketimiyle Övünürken, Halk Faturaları Merak Ediyor!
20 Ocak 2021

Bakan Doğalgaz Tüketimiyle Övünürken, Halk Faturaları Merak Ediyor!

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, dün Türkiye’de 280 milyon metreküplük doğalgaz tüketimiyle yeni bir rekor kırıldığını açıkladı. Soğuk kış günlerinin başlamasıyla birlikte isteksiz de olsa eller kombilere gitti. Avrupa’nın aldığı fiyatın iki katından pahalı olan doğalgazı kullanan vatandaş gelecek olan faturayı merakla bekliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda 'rekor talebin rekor arzla' kısıntı olmadan karşılandığını ifade etti. Enerji Bakanı Dönmez, rekor doğalgaz tüketimini açıklarken, vatandaş da gelecek olan faturayı merakla bekliyor.

Dün, 280 milyon metreküplük tüketim ve arzla doğalgazda rekor tazelendiğini aktaran Dönmez, en yüksek tüketimin 51.6 milyon metreküple İstanbul, 23.9 milyon metreküple Ankara ve 13.9 milyon metreküple İzmir'de gerçekleştiğini kaydetti.

Türkiye’de Doğalgaz Fiyatları Avrupa’nın İki Katından Fazla

Enerji piyasası verilerine göre bin metreküp doğalgazı Avrupa’da 110-120 dolara alırken, Türkiye bin metreküp doğalgazı 250-280 dolardan alıyor. Konutlarda kullanılan doğalgazın metreküpü perakende vergiler dahil 2 TL civarında satılıyor. Günlük 10 m3 yakan bir konutun aylık doğalgaz faturası da 600 TL’ye denk geliyor.

Enerji Bakanı, doğalgaz tüketiminin rekor kırdığını heyecanla duyururken, Avrupa’nın iki katı fiyatına ısınan vatandaş gelecek faturayı kara kara düşünüyor.

Enerji Bakanı Türkiye’nin Doğalgazı Pahalı Almasını “Ticari Sır” Diye Açıklamıştı

“Avrupa doğalgazın bin metreküpünü 120 dolar civarında satın alırken, Türkiye’nin aynı miktarda doğal gazı 280 dolara almasının nedeni nedir?” sorusunu Enerji Bakanı Fatih Dönmez şöyle yanıtlamıştı:

Doğalgaz alım satım anlaşmaları uluslararası ilişkiler açısından ekonomik ve siyasi etkileri olan ticari akitler olup, bu anlaşmalar hükümleri ticari gizlilik içermektedir*. Ticari gizliliğe haiz konuların açıklanması anlaşmaya aykırılık teşkil etmekte olup bu durum gerektiğinde anlaşmanın feshi veya bu nedenle doğan zararın tazmini gibi yaptırımlara yol açabilmektedir. Ayrıca 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu’nun 4. Maddesinde ‘Ticari gizliliği olan bilgiler Kurum hariç üçüncü taraflara açıklanamaz.’ ve 7. Maddesinde ‘Doğal Gaz piyasasında faaliyet gösteren taraflar ticari yönden hassas bilgi ve belgeleri gizli tutmakla yükümlüdür’ hükümlerine istinaden doğal gaz alım maliyetlerine ilişkin bilgilerin paylaşılması mümkün olmamaktadır*”