AB Darmadağın!
28 Mart 2020

AB Darmadağın!

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Avrupa Birliği (AB), perşembe akşamı düzenlenen olağanüstü zirveden Avrupa’yı kendisiyle baş başa bırakan Kovid-19’un yansımalarından ciddi yaralar alarak çıktı.

Koronavirüs, AB’ndeki derin çatlakları gözler önüne serdi. Bazı üye devletlerin İspanya ve İtalya'nın koronavirüs kriziyle ve bunun ekonomik yansımalarıyla yüzleşmek için iddialı bir Avrupa planı geliştirmek üzere sunduğu öneri üzerinde anlaşmaya varması 15 gün sürdü.

AB’nin, koronavirüs salgınının merkezine dönüşen Avrupa ülkelerine yardımda aciz kalması, “birlik dağılıyor, paramparça oldu” yorumlarına yol açtı. Komşu ve stratejik müttefiklerinin yalnız bıraktığı İtalya’ya tıbbi yardımları Çin yaptı. Avrupa ülkelerinden parasıyla sağlık malzemesi alamayan Sırbistan’ın Devlet Başkanı Vucic ise patladı: Avrupa dayanışması diye bir şey yok. Sadece kağıt üzerindeki bir masaldı.

Diplomatik kaynaklar, söz konusu zirvenin eşi benzeri görülmemiş hararetli tartışmalara tanık olduğunu aktardı. Zirâ Almanya ve Hollanda, üye devletlerin ‘kurtarma fonundan’ yararlanmalarına dair ortaya konulan desteğin bir dizi koşul içermemesi halinde öneriye yanıt vermemek konusunda ısrar etti. Bu fon, krizin her düzeyde en çok etkilenen iki Avrupa ülkesi olan İtalya ve İspanya tarafından kabul edilen planın temelini oluşturuyor.

AB bu zirveyi, İspanya ve İtalya'nın Kovid-19 krizinin ardından ‘sosyal, ekonomik ve endüstriyel koşulları normale döndürmek için koordineli bir Avrupa stratejisi geliştirmek’ maddesini görüşme talebi üzerine düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu. Ancak kuzey cephesinin Avrupa'nın modern tarihinde karşılaştığı en zor sağlık krizinin maliyetini paylaşmaya karşı sert tutumu, anlaşmaya varılmasını engelledi.

Bu durum neredeyse olağanüstü zirvenin tam bir başarısızlıkla sona ermesine neden oluyordu.

Yardım Çağrısına Hiçbir Cevap Gelmedi

Kaynaklara göre İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve İtalyan mevkidaşı Giuseppe Conte, somut teklifler içermeyen ve belirsiz olarak tanımladıkları kapanış bildirisini kabul etmeyi reddetti ve veto etmekle tehdit etmeleri nedeniyle zirve altı saatlik tartışmanın ardından neredeyse başarısızlıkla sonuçlanacaktı. Sonrasında, AB Konseyi Başkanı Charles Michel yoğun bir istişare turu başlattı. Söz konusu istişareler, maliye ve ekonomi bakanlarının bu konuda kapsamlı bir plan benimsemek için en geç iki hafta içerisinde teklif sunmak üzere çalışmalara devam etmesi konusunda anlaşılmasıyla sona erdi.

İtalya’nın Avrupa Birliği Daimi Temsilcisi Maurizio Massari, Politico dergisi için kaleme aldığı “İtalya’nın Avrupa’nın yardımına ihtiyacı var” başlıklı yazısında, Avrupa ülkelerinin Roma’ya yeterli destek vermediğine işaret etti. Massari, Foreign Policy dergisine yaptığı bir açıklamada ise ülkesinin AB’ye Acil Durum Koordinasyon Merkezi üzerinden “medikal cihaz tedariği” talebinden bulunduğunu, Avrupa Komisyonu’nun çağrıyı üye ülkelere ilettiğini ama “hiçbir cevap gelmediğini” belirterek derin hayal kırıklığını gösterdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ‘koronavirüs tahvilleri’ çıkarılması için Madrid, Paris ve Roma tarafından sunulan üçlü öneriye karşı çıktı.

Bu öneriyi şiddetle savunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise krizin hiçbir şekilde öncekilere benzemediğini vurguladı.

İtalya Başbakanı ise zirvenin son dakikalarında kapanış bildirisine, euro bölgesi ekonomi bakanlarının büyük zorluklarla karşılaşan ülkelerin yardım fonuna başvurmalarını sağlayacak bir mekanizma yerleştirmekle sorumlu kılan bir madde eklemeyi başardı.

AB nüfusunun yarısından fazlasını oluşturan Fransa, İtalya ve İspanya liderliğindeki 9 ülkeyi kapsayan güney kanadı, aynı zamanda Avrupa kamu borç yükünün yüzde 72’sini oluşturuyor. Bu da kamu bütçelerindeki dar marj nedeniyle bu ülkelerin destek ve kurtarma planlarını finanse etmede ihtiyaç duydukları kaynakları edinmelerini neredeyse imkansız kılıyor.

Conte: “Ortaklar Kalpler Yerine Cüzdanları Önceledi”

Conte, zirve hakkında yaptığı açıklamada “Ortaklar kalpler yerine cüzdanları öncelediği zaman kendine güvenmekten başka çare kalmaz” ifadelerini kullandı. Ancak gözlemciler, kuzey ülkelerinin salgının onları da kasıp kavurmasıyla önümüzdeki günlerde tutumunu değiştirmelerini bekliyor.

Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli, Avrupa zirvesinin hayal kırıklığına uğratan sonuçlarını eleştirerek “bazı ülkelerin takındığı dar görüşün en az salgın kadar tehlikeli olduğunu” ifade etti.

Ancak söz konusu zirveye hâkim olan gergin atmosfere dair en net ifadeler, Portekiz Başbakanı Antonio Costa’dan geldi. Costa dün Lizbon’da yaptığı açıklamada “İçler acısı. 2008 krizi sonrasındaki gibi Hollanda Maliye Bakanı’nın konuşmalarını dinlemeye hazır değiliz” dedi. Costa, Hollanda Maliye Bakanı'nın Avrupa Komisyonu’nun İspanya ve İtalya'nın sıkıntı çektiği genel büyük açıkların nedenleri hakkında soruşturma başlatması önerisini yorumluyordu.

İtalya, salgındaki gelişmeler açısından 24 saat içerisinde yaklaşık bin ölüm ve 4 bin yeni vaka ile bu güne kadarki en kötü bilançoya sahne oldu.

İspanya’da ise toplam ölüm sayısının 5.138’e çıktığı bildirildi. İstatistik uzmanları, İspanya’daki 65 binlerdeki vaka sayısının gerçeği yansıtmadığını vurgularken İspanya Sağlık Bakanlığı kaynakları ise bu rakamın kolaylıkla 500 bini aşabileceğini belirtti.

Aynı şekilde İtalyan uzmanlar da kısa süre önce yaptıkları açıklamada bildirilen vaka sayılarının gerçek vaka sayılarının en fazla 10’da birini temsil ettiğini öne sürmüştü.