Ankara, ABD’nin Gasbettiği 1.4 Milyar Doların Peşinde
12 Ekim 2021

Ankara, ABD’nin Gasbettiği 1.4 Milyar Doların Peşinde

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, ABD'ye F-35’ler için ödenen para hususunda, “1.4 milyar dolar ödediğimiz bir bütçe var. Bu bizim paramız, bunun doğru kullanılması için alternatifler neler olabilir?” diyerek son günlerde gündeme gelen Ankara'nın F-16 girişimini hatırlattı.

Milliyet gazetesinde verdiği mülakatta soruları yanıtlayan Kalın, "ABD ile bu kriz aşılırsa Türkiye tekrar programa girer, oradaki F-35'lerimizi alırız; çözülmezse alternatif arayışlarımıza devam ederiz" dedi.

Kalın, “Ödediğimiz para karşılığında mevcut F-16 filomuzun genişletilmesi ve elimizdeki F-16’ların modernizasyonu bir alternatif olarak değerlendirilebilir.” Fikrini hatırlattı.

ABD, terör örgütlerine binlerce tır silahı hibe ederken, Türkiye’nin parasını verdiği halde silahlarını alamaması bir de üstüne ödediği paranın gasbedilmesi meselesi uzun zamandır çözüme kavuşmadı. ABD ile dünyanın birçok yerinde koordinasyon içinde çalışan Türkiye, hala Washington’ın verdiği görevleri yerine getirmeye devam ediyor. Son olarak Brüksel’deki NATO zirvesinde Biden, Kabil Havalimanı’nın işletilmesi görevinin üstlenilmesini Erdoğan’dan istemişti. Ankara bu görevi yerine getirmek için yoğun çaba sarf ediyor. Washington, Rusya’dan S-400 alımını ileri sürerek Türkiye’yi CAATSA yaptırımlarıyla cezalandırma kararı almıştı. 2,5 milyar dolarlık S-400 ticaretinin, ABD’nin Rusya’yı Suriye sahasına davet etmesi ile yanı zamana rastlaması dikkat çekiyor. Rusya’nın Suriye’de görevinin sona ermesi, Türkiye ve İran ile Astana ve Soçi’de alınan kararla Suriye halkının İslami devriminin başarısızlığa uğratılması ile ABD gevşettiği zincirleri yeniden sıkıştırmaya başladığı uzun zamandır hissediliyor.

“Alternatiflere Bakmamız Gayet Doğaldır”

"F-16 eski teknoloji" eleştirisine de katılmadığını belirten Kalın, halen F-16’ların Türkiye’nin ve NATO hava gücünün önemli bir bölümünü oluşturduğunu ve bir müddet daha bu işlevi görmeye devam edeceğini söyleyen Kalın’ın açıklamaları şöyle:

Türkiye’nin F-35 programından çıkartılması tamamen hukuk dışı ve haksız bir uygulama. Sadece Türkiye açısından değil, F-35 programı açısından da yanlış ve maliyetli bir karar. Umarım bu hatadan en kısa zamanda geri dönerler, ama geri dönmemeleri halinde bizim o projeye 1.4 milyar dolar ödediğimiz bir bütçe var. Bu bizim paramız, bunun doğru kullanılması için alternatifler neler olabilir? Eğer F-35 meselesi yakın vadede çözülmeyecekse, o zaman alternatiflere bakmamız gayet doğaldır. Türkiye savunma sanayi alanında alternatifsiz değildir. İhtiyacı olan ürünleri müttefiklerinden ve dünya pazarlarından alma yoluna gidebilir. En önemlisi ise bu süreçte yerli ve milli imkan ve kabiliyetlerimizi geliştirmemizdir ki, Cumhurbaşkanımızın kararlı duruşu sayesinde son on yılda bu alanda muazzam mesafeler aldık ve adeta bir kuantum sıçraması yaşadık. Bu ivmeyi muhafaza ederek savunma sanayi alanında daha çok adımlar atacağız

Biden'ın Amerikan Kongresi'ne Gönderdiği Mektupta "Temelsiz Ve Talihsiz" İfadeler Var

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Başkanı Joe Biden'ın Amerikan Kongresi'ne gönderdiği mektupta "temelsiz ve talihsiz" ifadeler olduğunu ifade etti.

"Türkiye’nin Suriye’de yaptığı askeri operasyonlar meşru müdafaa hakkı çerçevesinde yapılan müdahalelerdir" diyen Kalın, “Trump döneminde kullanılan dilin hemen hemen aynısını orada da tekrar etmişler. Bizim açımızdan bunun bir bağlayıcılığı yok, çok bir önemi de yok açıkçası. Çünkü biz kendi ulusal güvenliğimizi, sınır güvenliğimizi, Suriye’nin barış ve istikrarını sağlamak için atmamız gereken adımları egemen bir ülke olarak kendimiz kararlaştırıp atarız” dese de Suriye’de terör örgütü PYD/PKK’ya karşı başlattığı Barış Pınarı harekatı ABD’nin yaktığı yeşil ışıkla başlayıp, kısa süre içinde istediği hedeflere ulaşamadan yine ABD’nin yaktığı kırmızı ışıkla sona ermişti.