Ankara AB Zirvesinden Umutlu
29 Eylül 2020

Ankara AB Zirvesinden Umutlu

Euronews

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Ankara'nın bu hafta yapılacak Avrupa Birliği zirvesini, ilişkilerde yeni bir başlangıç için bir fırsat olarak gördüğünü ifade etti.

AB zirvesinin Türkiye-AB ilişkilerinde sıfırlanma şansı olduğuna inanıyorum. Bu önemli bir fırsat" diyen Kalın, ancak Birlik'in ortak bir yol haritası üzerinde çalışmak için belli öneriler ve zaman belirlemesi gerektiğini işaret etti.

Türkiye ile AB arasındaki ilişkiler son dönemde, özellikle göç konusu ve Ankara ile Atina arasında Doğu Akdeniz'de yükselen tansiyon kapsamında Yunan yetkililerin AB'den Türkiye'ye yaptırım uygulaması gerektiği ısrarı nedeniyle gerilmişti. Türkiye bu süreçte AB’ye ve özellikle Fransa’ya karşı tehditlere varan açıklamalarda bulunmuş daha sonra Macron-Erdoğan görüşmesi ile yumuşama dönemine girmişti.

Üst düzey AB diplomatları ve yetkilileri ise geçtiğimiz hafta iki ülke arasında varılan istikşafi görüşmeleri sürdürme anlaşması sonrasında Türkiye’ye yaptırım uygulama olasılığının düşük olduğunu söylüyor.

Sorumluluklar Karşılıklı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Reuters'a verdiği demeçte söz konusu duruma değinerek, "Türkiye'den her şeyi yapmasını bekleyemeyeceklerini de anlamalılar. Karşılıklı bir süreç olmalı. Türkiye'nin X, Y, Z yapması bekleniyorsa, AB ülkeleri de sorumluluklarını yerine getirmeli" önerisinde bulundu.

Ayrıca istikşafi görüşmelerde yalnızca kıta sahanlığı değil, adalar ve hava sahası meselesine de odaklanılacağını dile getiren Kalın, 1-2 Ekim'de yapılacak AB zirvesinde Gümrük Birliği Anlaşması ve Göç Mutabakatının güncellenmesini de beklediklerini belirtti.

Atina ile Ankara arasında 2016’dan sonra askıya alınan istikşafi görüşmelerin zirve sonrasında tekrar başlaması bekleniyor.

Macron-Erdoğan Görüşmesi

Kalın açıklamasında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında gerçekleşen telefon görüşmesine de değindi.

Kalın, görüşmenin "Türkiye ile Fransa arasında daha olumlu bir atmosfer yaratacağına inandığını" ifade etti.

İstikşafi Görüşmeler Nedir?

İstikşafi görüşmeler, Türkiye ile Yunanistan arasında özellikle kıta sahanlığı, ekonomik bölge ve havayla ilgili diğer Ege'deki konuları ele almak üzere 2002 yılında oluşturulmuş bir mekanizma.

2016 yılına kadar 60 tur görüşme yapıldı. Ancak, 2016'daki Çipras hükümetinin 'Biz bu görüşmelere şu anda devam edemeyeceğiz' gerekçesiyle sonlandırılmıştı.