Ankara, Finlandiya’nın NATO Üyeliğine Onay Sürecini Başlattı
18 Mart 2023

Ankara, Finlandiya’nın NATO Üyeliğine Onay Sürecini Başlattı

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliğine kabulü için Meclis'te onay sürecinin başlatılacağını duyururken NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ankara'ya İsveç'in üyeliğinin de geciktirilmemesi çağrısında bulundu.

Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile görüştü. Bu görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan burada, "NATO, Finlandiya'nın üyeliğiyle daha da güçlenerek bu sayede küresel güvenlik ve istikrarın muhafazasında inanıyorum ki etkin rol oynayacaktır" açıklamasında bulundu.

Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine başvurusu ABD’nin Rusya karşısında elde ettiği büyük bir başarı olarak dikkat çekiyor. ABD, Rusya’yı Ukrayna’nın NATO üyeliği için tahrik ederek başlattığı savaşta hem Avrupa’da varlığı sorgulanan NATO’ya yeniden önem kazandırırken, hem de Rusya’nın Baltık Denizi’nde hareket alanını kısıtladı. NATO’yu arkasına alıp liderliğini yeniden öne çıkaran Washington, ayrıca tampon bölge olan Finlandiya’yı da birliğe katmış olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde:

"Türkiye ve Finlandiya tarihi olarak iyi ilişkiler içinde bulunan iki dost ülkedir. 1924 yılında imzalanan anlaşmayla tesis edilen ilişkiler daha da güçlenmiştir.

Finlandiya hükümeti ile halkının gösterdiği dayanışma için bir kez daha teşekkür ediyorum. Görüşmelerimizde Türkiye-Finlandiya ilişkilerini geliştirmekteki ortak niyeti teyit ettik. Geçen yıl ikili ticaret hacmimiz 2 milyar doları geride bıraktı. Orat hedefimiz ilk etapta 3 milyar Dolar daha sonra da 5 milyar dolara ulaşmak. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizi çeşitlendirmeye hazırız.

Türkiye dünyanın eli en kanlı yapıları ile mücadele ediyor. Bölgemizin geleceğinde hiçbir terör örgütünün yeri olmadığına inanıyoruz. Ülkemizin bekasına kasteden örgütlerin kökünü kazımakta kararlıyız. NATO'nun genişleme sürecini bu gerçekler çerçevesinde değerlendiriyoruz. Finlandiya ve İsveç'in katılım müzakerelerinin başlatılmasına Madrid'de yapılan zirvede onay vermiştik. İmzalanan 3'lü mutabakat ile Türkiye'nin haklı isteklerini kayıt altına almıştık. Finlandiya'nın samimi adımlar attığını gördük. Ülkemizin hassasiyetlerine gösterdikleri önem nedeni ile Finlandiya'nın NATO'ya katılım onay sürecini başlatıyoruz.

“İsveç Teröre Kucak Açtı”

Bizim İsveç'e karşı farklı bir yaklaşımımız yok. Ancak İsveç teröristlere kucak açtı. Stockholm caddesi sürekli olarak Türkiye'deki PKK YPG uzantılarının gösterileri oluyor. 120 civarında teröristin listesini verdik bize verin dedik bu teröristleri. Sayın Başbakan iyi bir insan ama bu teröristleri bize vermediler veremediler. Vermeyince bizim de İsveç'e olumlu yaklaşmamız mümkün değil. Finlandiya'da bu tür şeyler yok. Bunun için de Finlandiya'ya olumlu yaklaşımımızı bugünkü imza ile gösterdik. Yazıyı parlamentomuzu gönderdim. Bundan sonrası komisyon oradan da Genel Kurula gidecek. Temennimiz seçim öncesi yetiştirmek. İki ülkeye hayırlı olsun."

Finlandiya Cumhurbaşkanı: “Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği İsveç olmadan tamamlanamaz”

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ise İsveç’in üyeliğini hatırlattığı konuşmasında şu açıklamaları yaptı:

“NATO üyeliğimiz konusunda ifade ettiğiniz haberleri almak bizi çok memnun ediyor. Bugün atılan imza TBMM'nin onay sürecini başlattığına dair çok önemli bir gösterge. Bir komşumuz da var İsveç. Kendileri iyi insanlar iyi bir halk. Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği İsveç olmadan tamamlanamaz. Çünkü ortak çıkarlarımız var. İki komşu ülkeyiz Baltık Denizi'nde kıyımız var”

NATO'dan İsveç Measajı

Bu arada NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin Finlandiya'nın üyeliğini onaylama niyetini memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Finlandiya ve İsveç'in NATO'yu daha güçlü kılacağını kaydeden Stoltenberg, "Bütün üyelerin iki ülkenin en kısa zamanda ittifaka katılımını istediğini" belirterek Ankara'ya İsveç'in üyeliğini de geciktirmemesi uyarısında bulunmuş oldu.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlamasının ardından iki İskandinav ülkesi üyelik için NATO'ya başvurdu. 30 üyeli birliğin 28 üyesinden onay alan İsveç ve Finlandiya, Türkiye ve Macaristan'ın vetosuna takıldı.

Türkiye bu ülkelerin üyeliklerine 'terör örgütlerine destek' gerekçesiyle karşı çıkarken, Macaristan da AB'nin dondurulan fonlarının serbest bırakılmasını istedi. Macar yönetimi de henüz bu iki ülkenin NATO üyeliğini onaylamış değil.

Türkiye, Finlandiya'nın NATO üyelik sürecini başlatarak seçim öncesi “dost ve müttefikleri” olan başta ABD olmak üzere Batı’ya yanınızdayız mesajı vermiş oldu.

Ankara’nın bu adımla ayrıca ABD Kongresi’nin F-16 satışı konusunda gösterdiği direnci kırmayı düşündüğü de ileri sürülüyor.

Ankara’da Finlandiya ile ilgili açıklamanın yapılmasından kısa süre önce Cumhurbaşkanlığı Dış Politika Başdanışmanı ve Sözcüsü İbrahim Kalın’ın Washington’da temaslarda bulunduğu ajanslara yansımıştı. Kalın burada, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nulland ve önde gelen bazı Kongre üyeleri ile görüştü.

Bu görüşmelerde NATO’nun genişlemesi ve Türkiye’nin ABD’den satın almak istediği ancak beklemeye alınan F-16 savaş uçakları konuşuldu.

Washington’ın üyelik kararına karşılık 14 Mayıs seçimi öncesinde “dost ve müttefiği” Erdoğan’a F-16 satışını serbest bırakarak destek vereceği düşünülüyor.