Almanya Türkiye'ye Silah Satışının Büyük Kısmını Dondurdu
12 Eylül 2017

Almanya Türkiye'ye Silah Satışının Büyük Kısmını Dondurdu

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Reuters'ın haberine göre, Bakanı Sigmar Gabriel "(Silah ihracatına ilişkin) Türkiye'nin bize gönderdiği bütün büyük talepleri karşılamayı, ki bunların sayısı az değil, dondurduk" dedi.

Reuters kararın ülkedeki kötüye giden insan hakları durumu ve bozulan ilişkiler nedeniyle alındığını yazdı.

Açıklama, Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt'ın Pazartesi günü düzenlediği bir panel sırasında geldi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın sözcüsü Martin Schaefer daha erken saatlerdeki bir basın toplantısında Türkiye'de bu hafta sonu bir Alman çiftin gözaltına alındığını düşündüklerini söylemişti.

İktidardaki koalisyon ortağı Sosyal Demokratlar'ın (SPD) eski lideri olan Sigmur Gabriel, eğer bir NATO üyesi talep ederse, Berlin'in silah göndermekle yükümlü olduğunu hatırlattı, ancak bunun şu an mümkün olmadığını söyledi.

Gabriel, silah ihracatının, uluslararası anlaşmalarla kabul edilmiş olması ya da silah yerine araç talebi olması gibi istisnai durumlarda mümkün olacağını söyledi.

Ankara ve Berlin arasındaki ilişkiler özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında kötüleşti.

Türkiye, Almanya'yı darbe girişimcilerine kucak açmakla suçlarken, Almanya Türkiye'deki tutuklu çifte vatandaşların serbest bırakılmasını istiyor.

En son, her iki ülke karşılıklı olarak vatandaşlarına seyahat uyarısı yapmıştı.

Bunun üzerine Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türk vatandaşlarına Almanya'ya gelmeleri çağrısında bulundu.

Merkel, "Burada hiçbir gazeteci tutuklanmıyor. Gazeteciler gözaltına konmuyor. Burada ifade özgürlüğü ve kanunların üstünlüğü var. Bununla gurur duyuyorum" demişti.

Türkiye ve Rusya S-400 füze anlaşmasını imzaladı

Öte yandan Türkiye ve Rusya S-400 füze anlaşmasını imzaladı.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, Kazakistan'dan Türkiye'ye dönerken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "S-400 ile ilgili arkadaşlarımız imzalarını attılar. Bildiğim kadarıyla kaporayı da verdiler" dedi.

Çeşitli kaynaklarda, bu anlaşmanın toplam maliyetinin 2,5 milyar doları bulabileceği belirtiliyor.

Erdoğan, alımla ilgili olarak bundan sonra Rusya'dan Türkiye'ye kredi aktarımıyla ilgili sürece geçileceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı, S-400 konusunda hem kendisinin hem de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kararlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Erdoğan, Temmuz ayı sonunda da imzaların atıldığını açıklamış ancak anlaşmanın yapıldığı bilgisi Rusya tarafından doğrulanmamıştı.

Salı günü sabah saatlerinde Kremlin de yaptığı bir açıklamayla S-400 konusunda anlaşma yapıldığını bildirdi.

Yaklaşık 400 kilometrelik menzile sahip olan S-400 füze savunma sistemi, karadan havaya ateşlenebiliyor ve düşman uçaklarının vurularak düşürülmesinde kullanılıyor.

Şu anda elinde S-400 füze savunma sistemi olan NATO üyesi bulunmuyor. Ancak Yunanistan'ın elinde bir önceki versiyonu olan yine Rus yapımı S-300 füzeleri var. Yunanistan, bu füzeleri NATO üyesi olmayan Güney Kıbrıs'tan satın aldı.

Başta ABD olmak üzere, bazı Batılı devletler ve NATO, Türkiye'nin S-400 alma kararını eleştirmişti.

Putin'in danışmanı: Uygulama aşaması için hazırlık yapılıyor

Putin'in askeri ve teknik işbirliği konularındaki danışmanı Vladimir Kojin, "Sözleşme imzalandı ve uygulamaya geçilmesi için hazırlık yapılıyor" dedi.

Rus devlet haber ajansı TASS'a konuşan Kojin, S-400'ün en karmaşık sistemlerden biri olduğunu ve birçok teknik malzeme içerdiğini de sözlerine ekledi.

Kojin, "Bu kontratla ilgili alınmış olan tüm kararların stratejik çıkarlarımıza uygun olduğunun garantisi verebilirim. Bu nedenle de Türkiye'nin üzerine baskı kurmaya çalışan bazı Batılı devletlerin tepkilerini de çok iyi anlıyoruz" dedi.

Uzmanlar, NATO'nun birbirine entegre hava savunma sisteminin bulunduğunu ve Türkiye'nin S-400'ü satın almasının maliyet, nitelik ve teknoloji transferi gibi birçok teknik sorunu beraberinde getirebileceğini ifade ediyor.

Ayrıca, bu alımın tamamlanması halinde bunun Türkiye'nin NATO ile ilişkilerini yeniden tanımlamak adına attığı bir adım olarak yorumlanabileceği de belirtiliyor.

Türkiye, 2015 yılında Çin'in kazandığı 3,4 milyar dolarlık uzun menzilli füze sistemi ihalesini iptal etmişti.

Türkiye tarihinin en büyük savunma ihalesi olan bu satın alma girişimi, NATO'nun ve ABD'nin tepkisini çekmişti.