"İSRAİL" SORUNU VE
FİLİSTİN'İN KURTULUŞU- 10 Maddede Çözümler -

Afgan Halkının Güvenliğini, Afgan Halkının Katili ABD İle Görüşüyoruz!
24 Haziran 2021Köklü Değişim Medya

Afgan Halkının Güvenliğini, Afgan Halkının Katili ABD İle Görüşüyoruz!

Köklü Değişim Medya

Hulusi Akar’ın Kabil Havalimanı görevini Afgan halkının güvenliği ve refahı için sürdürmek istediklerini ileri sürüp, bu görev için 20 yıldır Afganistan’ı işgal altında tutan Afgan halkını vahşice katleden ABD ile müzakarelere oturulması tam bir çelişki olarak yorumlanıyor. Akar’a açıklamaları sırasında Karadeniz’de İngiltere-Rusya gerginliği de soruldu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Afganistan’da Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’yla ilgili ABD heyetiyle yapılacak müzakereye ilişkin “Şu anda herhangi bir şekilde bizim asker göndermek gibi bir durumumuz söz konusu değil. Altı yıldan beri havalimanındayız. Oradaki mevcudiyetimizi devam ettirmek veya ettirmemek konusunda, temaslarımızı sürdürüyoruz” açıklamasında bulundu.

ABD’nin Afganistan’da mağlubiyeti sonrası Taliban ile Doha’da imzaladığı çekilme anlaşmasına uymayıp, Türkiye’yi devreye sokması ile başlayan süreçte girişimleri devam ediyor. Taliban, Türkiye’nin NATO’nun bir parçası olduğu ve Afganistan’da kaldığı sürece işgalci muamelesi göreceğini defalarca açıklamasına rağmen, Türkiye, Afganistan yönetimi kalmamızı istiyor diyerek Washington’ın verdiği Kabil Havalimanı’nı koruma görevini üstlenme isteğini Afgan halkının güvenliği ve refahını sağlamak istediklerini ileri sürerek üstlenmek istiyor. Bilindiği üzere Taliban, Afganistan'daki yönetimi ABD kuklası olarak niteleyip, görüşmeyi reddetmiş ve görüşmelerde direk mağlub ettiği Washington'ı muhatap almıştı. Türkiye’nin ABD ile müzakerelere oturup, Afgan halkının huzurunu korumak ve Afgan yönetiminin kalmalarını istediğini söyleyerek sürdüreceği göreve meşruiyet oluşturma çalışmasındaki çelişkiler dikkat çekiyor.

Akar, TBMM’de yaptığı açıklamada, ABD’den gelecek heyetle Afganistan’da Kabil Havalimanı’nın işler halde tutulmasına yönelik faaliyetlere ilişkin değerlendirme yapılacağını söyledi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hali hazırda Kabil’de görev aldığını hatırlatan Akar, “Afganistan ile bizim yüzyıllara dayalı tarihi, kültürel ilişkilerimiz var. Afgan halkı bizim kardeşimiz. Bizim kardeşlerimizi orada rahatı, huzuru, güvenliği için geçtiğimiz yirmi yıl içinde diğer ülkelerle birlikte elimizden gelen her türlü gayreti gösteriyoruz. Şu anda herhangi bir şekilde bizim asker göndermek gibi bir durumumuz söz konusu değil. Diğer ülkelerle temasımızı sürdürüyoruz, onlarla beraber bir arayış içindeyiz. Önümüzdeki dönemde bu çalışmalar tamamlandığında nihai olarak gerekli tedbirler alınacak, bir plan haline dönüşecek. Afganistan için Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı önemli. Altı yıldan beri havalimanındayız. Oradaki mevcudiyetimizi devam ettirmek veya ettirmemek konusunda çalışmalarımızı, temaslarımızı sürdürüyoruz. Her şey Afgan halkının, Afgan kardeşlerimizin güvenliği ve refahı için buna gayret gösteriyoruz” diye konuştu.

Hükümet, ülke halkları ile olan kardeşliği ileri sürerek daha önce de Müslümanların vahşice katleden darbeci Sisi rejimi ile görüşmelere resmen başlamıştı.

Karadeniz’de Rusya-İngiltere Gerginliği

Milli Savunma Bakanı Akar, Rusya’nın, Karadeniz’de İngiliz destroyeri HMS Defender’a uyarı ateşi açtığı haberleriyle ilgili bir soru üzerine, Londra ve Moskova kaynaklı farklı açıklamalar geldiğini ancak hepsini takip ettiklerini açıkladı. Akar, “Bu işin gerçeği nedir, ne değildir bu konuda arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki saatlerde bu konu daha net hale gelecektir. Takip ediyoruz” bilgisini paylaştı.